διαβιβάζουμεΑνακοίνωση Τύπου σχετικά με την προβολή των τριών υποψήφιων ταινιών για το βραβείο LUX 2012 στις 3-4-5 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινιματογράφου Θεσσαλονίκης.



     


Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2012




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Οι ταινίες Βραβείου LUX 2012 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

3-4-5 Νοεμβρίου 2012

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με  το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διεξαχθεί από 2 έως 11 Νοεμβρίου 2012, διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στον θεσμό του βραβείου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου LUX που απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2007. Στις LUX FILM DAYS στο πλαίσιο του Φεστιβάλ , θα προβληθούν οι 3 ταινίες υποψήφιες για το βραβείο 2012.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό του Βραβείου LUX η προβολή των 3 ταινιών θα γίνει και στις 27 χώρες  μέλη της ΕΕ ( LUX FILM DAYS) πριν από την τελική επιλογή της νικητήριας ταινίας, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να ψηφίσει ηλεκτρονικά  στην ιστοσελίδα www.luxprize.eu και να εκφράσει την δική του προτίμηση.


Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου και ώρα 16:45  στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης του θεσμού LUX με ομιλητές τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Γεώργιο Παπαστάμκο, το Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία Χρυσούλα Παλιαδέλη καθώς και τον κ. Μιχάλη Δημόπουλο, μέλος της κριτικής επιτροπής των Βραβείων LUX.

Στη συνέχεια στις 17:30 προβληθεί η ταινία TABU( διάρκειας 110')

Θα ακολουθήσει η προβολή των άλλων δύο υποψήφιων για το Βραβείο LUX ταινιών:
            Just the Wind( 87' ),  την Κυριακή 4 Νοεμβρίου  στις 17.30
            Io sono Li  ( 100' ),  τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου στις 17.30
στην ίδια αίθουσα Παύλος Ζάννας 

Οι ταινίες που επιλέχθηκαν προσεγγίζουν επίκαιρα θέματα με πρωτοτυπία και ευαισθησία κατά την παράδοση που ίσχυσε και στις προηγούμενες εκδόσεις του Βραβείου LUX: ταινίες που εστιάζουν στα ζητήματα κοινωνικής ενσωμάτωσης, νεολαίας, οικονομικής κρίσης και αλληλεγγύης, οικογενειακών και διαπολιτισμικών σχέσεων.






Η θέσπιση του βραβείου LUX αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το βραβείο έχει στόχο να στηρίξει τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και ειδικότερα εκείνον που αναφέρεται και αναδεικνύει ζητήματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας.


Το βραβείο LUX καθιερώθηκε το 2007 ως  δείγμα στήριξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την ευρωπαϊκή κινηματογραφική βιομηχανία και τα δημιουργικά επιτεύγματά της. Το βραβείο LUX προωθεί ταινίες που πραγματεύονται θέματα που απασχολούν έντονα τους ευρωπαίους πολίτες όπως, τις αξίες που μοιράζονται ή αμφισβητούν, το σχέδιο για την οικοδόμηση της Ευρώπης, τον τρόπο που βιώνουν πέρα από τα σύνορα τις ανησυχίες τους για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, οι δημόσιες ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανεξάρτητα από το κοινωνικό θέμα που αναδεικνύεται, κάθε ταινία απεικονίζει τη ματιά των Ευρωπαίων:, των πεποιθήσεών τους, των ανησυχιών τους, της αναζήτησης ταυτότητας.


Οι ταινίες θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης από τις 3 έως τις 5 Νοεμβρίου 2012. Οι βουλευτές με ψηφοφορία στις 20 Νοεμβρίου, θα αναδείξουν τη νικήτρια ταινία, η δε απονομή του Βραβείου LUX 2012 θα γίνει στις 21 Νοεμβρίου σε ειδική τελετή από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Από φέτος θα ληφθεί υπόψη, όπως προαναφέρθηκε , και η προτίμηση του κοινού.


Οι 3 ταινίες υποψήφιες για το βραβείο 2012:

"Csak a szél" (Just The Wind)

Η ταινία αυτή είναι η ιστορία μιας κοπέλας, της Μαρίας, που ζει με τον ανάπηρο πατέρα της και τα δύο παιδιά της σε μια καλύβα στο δάσος έξω από την πόλη. Οι συνθήκες διαβίωσής  τους είναι δύσκολες, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους άλλους Ρομά γείτονές τους. Εδώ και αιώνες, όλος ο κόσμος τους ξέρει ως "γύφτους". Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να προφυλάσσονται. Πέντε ολόκληρες οικογένειες στην περιοχή έχουν ήδη δολοφονηθεί μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.
Η κοινότητα των Ρομά αγωνίζεται για την επιβίωση, και με τον φόβο ότι τα εγκλήματα αυτά έχουν ρατσιστικά κίνητρα. Η Μαρία έχει να "παλέψει" με τις δύο δουλειές της. Η νεαρή Άννα προσπαθεί να συγκεντρωθεί στο σχολείο της και τη ζωγραφική της. Αλλά τον μικρό Ρίο τον απασχολούν άλλα πράγματα. Κάτι ετοιμάζει...  
Η ταινία αυτή βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

"Io Sono Li" (Shun Li and the Poet)

Η Σουν Λι εργάζεται σε ένα υφαντουργείο στα περίχωρα της Ρώμης, με στόχο να αποκτήσει άδεια παραμονής και να φέρει τον οχτάχρονο γιό της κοντά της στην Ιταλία. Ξαφνικά τη μεταθέτουν στην Chioggia, μία μικρή πόλη-νησί στη λιμνοθάλασσα Βένετο, για να δουλέψει ως σερβιτόρα σε ένα μπαρ. Ο Μπέπι, ένας σλάβος ψαράς, που είναι γνωστός στους φίλους του ως "ο ποιητής", συχνάζει σ' αυτό το μικρό μπαρ εδώ και χρόνια. Η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ της Σουν Λι και του Μπέπι ενοχλεί τόσο την κινέζικη, όσο και την τοπική κοινωνία, που μπαίνουν στη μέση της σχέσης αυτής. Ίσως γιατί τη φοβούνται...

"Tabu"

Μία ιδιότροπη ηλικιωμένη γυναίκα, η υπηρέτριά της από το Κάπο Βέρντε και ένας γείτονας, που έχει αφιερωθεί στο κοινωνικό έργο, ζουν στον ίδιο όροφο μιας πολυκατοικίας στη Λισαβόνα. Όταν πεθαίνει η ηλικιωμένη, οι άλλοι δύο μαθαίνουν για ένα γεγονός που της συνέβη στο παρελθόν. Μία ιστορία αγάπης και εγκλήματος, με φόντο την Αφρική, που μοιάζει να έχει βγει από τον κόσμο της φαντασίας...

Για περισσότερες πληροφορίες:

ΤΣΟΥΤΣΟΠΛΙΔΗΣ Κωνσταντίνος           (+30) 210 32 78 911  (Αθήνα)
Εκπρόσωπος Τύπου Γραφείου                (+30) 6973 699 886  (κινητό)
Ενημέρωσης του ΕΚ στην Ελλάδα           (+33) 3 881 73822    (Στρασβούργο)


ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Λεωνίδας            (+30) 210 32 78 911 (Αθήνα)
Επικεφαλής Γραφείου Ενημέρωσης         (+30) 6943 100 303  (κινητό)
του ΕΚ στην Ελλάδα                                 (+33) 3 881 74356    (Στρασβούργο)


Δείτε εδώ την διαδικτυακή Τηλεόραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου :
Επισκεφθείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα του Γραφείου μας:  http://www.europarl.gr/
Με την Συνθήκη της Λισαβόνας, σε ισχύ από τη 1η Δεκεμβρίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκτησε νέες σημαντικές νομοθετικές εξουσίες.  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναποφασίζει πλέον με το Συμβούλιο των Υπουργών στο σύνολο, σχεδόν, της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών στους τομείς της γεωργίας, της μετανάστευσης, της ενέργειας καθώς και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της Ε.Ε..  Ως το μόνο θεσμικό όργανο το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες της Ένωσης, το Ε.Κ. διασφαλίζει ότι η Ε.Ε. λογοδοτεί στους πολίτες της, με την ενίσχυση της συμμετοχής των Ευρωβουλευτών σε σημαντικές αποφάσεις όπως η κάλυψη αξιωμάτων σε κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών