Λογοδοσία: Απαραίτητη για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης



            



Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2012

ANAKOΙNΩΣH TΥΠOΥ




Η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην ΕΕ για την ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης (ΟΝΕ) πρέπει να συνοδεύεται και από ενίσχυση της λογοδοσίας, αναφέρει το ψήφισμα του ΕΚ. Στο κείμενο τονίζεται ότι αν και η επίτευξη πλήρους οικονομικής και νομισματικής ένωσης απαιτεί αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών, πολλά μπορούν να γίνουν ήδη από τώρα εντός του τρέχοντος ρυθμιστικού πλαισίου.  Προτείνεται ακόμη η θέσπιση ενός "κοινωνικού συμφώνου" για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην απασχόληση.

Το ψήφισμα που υιοθέτησε το ΕΚ σήμερα Τρίτη 20 Νοεμβρίου, με εισηγήτρια τη Marianne Thyssen (ΕΛΚ, Βέλγιο), θα τροφοδοτήσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες των Προέδρων του ΕΚ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Eurogroup για την ΟΝΕ. Οι εργασίες αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν με τη δημοσίευση το Δεκέμβριο ενός "οδικού χάρτη".

Λογοδοσία σε όλους τους τομείς

Το κείμενο του ψηφίσματος υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει λογοδοσία σε όλους τομείς και για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Μεγάλο μέρος του νέου συστήματος θα πρέπει να αναπτυχθεί σε επίπεδο ΕΕ, ωστόσο, οι εθνικοί φορείς, και ειδικότερα τα εθνικά κοινοβούλια, θα πρέπει να εξουσιοδοτηθούν και αυτά περαιτέρω.


Ο ανεξάρτητος ρόλος του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις χρήζει ενίσχυσης, συνοδευόμενης από ισχυρούς μηχανισμούς λογοδοσίας στο ΕΚ. Ομοίως, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που συμμετέχουν στο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών (Ευρωπαϊκό Εξάμηνο), θα πρέπει να εξηγούν τις θέσεις και τις αποφάσεις τους δημοσίως και στο ΕΚ.

Σε ό,τι αφορά την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών, το ψήφισμα αναφέρει ότι το ΕΚ θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί προκειμένου να εγκρίνει τον πρόεδρο του εποπτικού οργάνου του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει υποχρέωση του προέδρου να υποβάλλει εκθέσεις και να αναπτύσσει τις απόψεις του στο Κοινοβούλιο, ενώ χρειάζεται να θεσπιστεί και το δικαίωμα του Κοινοβουλίου να υποβάλλει γραπτές ή προφορικές ερωτήσεις καθώς και το δικαίωμα να διερευνά τυχόν αδυναμίες του επόπτη κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Ομοίως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να διεξάγει ακρόαση και να εγκρίνει το διορισμό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα θα πρέπει να προσέρχονται σε ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους και να υπόκεινται στην υποχρέωση τακτικής αναφοράς προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μεγαλύτερη συμμετοχή των εθνικών φορέων

Η συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων πρέπει να ενισχυθεί, φέρνοντας έτσι την ευρωπαϊκή διάσταση στην καθημερινή εθνική πολιτική. Το ψήφισμα καλεί τα εθνικά κοινοβούλια να συμμετέχουν περισσότερο στη διαμόρφωση των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων και στα σχέδια που οι κυβερνήσεις τους υποβάλουν στην ΕΕ.

Το μέλλον της ΟΝΕ αρχίζει τώρα

Το ψήφισμα αναγνωρίζει ότι η πλήρης οικονομική και νομισματική ένωση θα απαιτήσει αλλαγές σε βασικές διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τάσσεται υπέρ μιας "αληθινά ομοσπονδιακής Ευρώπης". Επισημαίνει, ωστόσο, ότι προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση, πολλά μπορούν να γίνουν ήδη από τώρα εντός του τρέχοντος ρυθμιστικού πλαισίου. Για το σκοπό αυτό, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει νομοθετικές προτάσεις που θα βασίζονται στις υπάρχουσες συνθήκες αλλά και να ετοιμάσει έναν κατάλογο με τις νομοθετικές προτάσεις που δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν περαιτέρω.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι στις μεταρρυθμίσεις που μπορούν να ξεκινήσουν ήδη από τώρα περιλαμβάνεται η βελτίωση του συντονισμού των φορολογικών συστημάτων, η θέσπιση ενός κοινωνικού συμφώνου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην απασχόληση, η τελειοποίηση των κανόνων που αφορούν το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, καθώς και ένα σύστημα χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού εξ ολοκλήρου από ιδίους πόρους.

Το ΕΚ ζητά επίσης την άμεση ενσωμάτωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του δημοσιονομικού συμφώνου στις ευρωπαϊκές Συνθήκες με την παράλληλη κατάργηση της διακυβερνητικής μεθόδου η οποία χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.

Διαδικασία: μη νομοθετικό ψήφισμα



Oι ανακοινώσεις τύπου είναι διαθέσιμες στην ιστοθέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εδώ.

 Το κείμενο που εγκρίθηκε θα είναι σύντομα διαθέσιμο εδώ (κάντε κλικ στις 20.11.2012):

Παρακολουθήστε τη συζήτηση μαγνητοσκοπημένη (κάντε κλικ στις 20.11.2012):

Ιστοσελίδα της εισηγήτριας Marianne THYSSEN (ΕΛΚ, Βέλγιο):

Νομοθετικό Παρατηρητήριο:

Οπτικοακουστικό υλικό για επαγγελματίες:





Για περισσότερες πληροφορίες:

ΕΛΕΦΤΕΡΙΕ Κριστίνα - Αντιγόνη     (+32) 2 28 32798    (Βρυξέλλες)
Υπηρεσία Τύπου                                (+33) 3 881 74651  (Στρασβούργο)
                                                           (+32) 49898 3283   (κινητό)
             kristina.eleftherie@europarl.europa.eu

SCHRANZ John                                 (+32) 2 28 44264    (Βρυξέλλες)
Υπηρεσία Τύπου                                (+33) 3 881 74076  (Στρασβούργο)
                                                           (+32) 49898 1402   (κινητό)

ΤΣΟΥΤΣΟΠΛΙΔΗΣ Κωνσταντίνος      (+30) 210 32 78 911 (Αθήνα)
Εκπρόσωπος Τύπου Γραφείου          (+30) 6973 699 886  (κινητό)
Ενημέρωσης του ΕΚ στην Ελλάδα     (+33) 3 881 73822    (Στρασβούργο)


Δείτε εδώ την διαδικτυακή Τηλεόραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου :
Επισκεφθείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα του Γραφείου μας:  http://www.europarl.gr/

Με την Συνθήκη της Λισαβόνας, σε ισχύ από τη 1η Δεκεμβρίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκτησε νέες σημαντικές νομοθετικές εξουσίες.  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναποφασίζει πλέον με το Συμβούλιο των Υπουργών στο σύνολο, σχεδόν, της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών στους τομείς της γεωργίας, της μετανάστευσης, της ενέργειας καθώς και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της Ε.Ε..  Ως το μόνο θεσμικό όργανο το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες της Ένωσης, το Ε.Κ. διασφαλίζει ότι η Ε.Ε. λογοδοτεί στους πολίτες της, με την ενίσχυση της συμμετοχής των Ευρωβουλευτών σε σημαντικές αποφάσεις όπως η κάλυψη αξιωμάτων σε κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών