Ψήφισμα στήριξης της ΕΛΜΕ Φωκίδας στη Διευθύντρια του Γυμνασίου Ιτέας

 


ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                      Άμφισσα    22-10-2024

(Ε.Λ.Μ.Ε.) Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ 

Λεωφόρος Σαλώνων 48                                                                               Aρ.Π : 62

33 100   Άμφισσα

ΤΗΛ.  : 22650 32900                                                                         ΠΡΟΣ:  Συλλόγους Διδασκόντων                                  

elmefokidas18@gmail.com                                                               ΚΟΙΝ:   ΟΛΜΕ, ΔΔΕ, ΜΜΕ

       

 

Ψήφισμα στήριξης της ΕΛΜΕ Φωκίδας στη Διευθύντρια

του Γυμνασίου Ιτέας

Η ΕΛΜΕ Φωκίδας εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή της στη Διευθύντρια του Γυμνασίου Ιτέας, η οποία δέχτηκε μήνυση από γονείς μαθητή του σχολείου και κρατήθηκε στο αστυνομικό τμήμα με τη διαδικασία του αυτοφώρου εξαιτίας φραστικών αντεγκλήσεων μεταξύ μαθητών, που έλαβαν χώρα εκτός σχολείου, οι οποίες προκάλεσαν τη φραστική επίθεση και απειλές των γονέων του ενός μαθητή προς την διευθύντρια και το σύλλογο διδασκόντων στο χώρο του σχολείου την επόμενη μέρα. Η διευθύντρια με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων μετέβη στο ΑΤ για να καταγραφεί το συμβάν και βρέθηκε κρατούμενη.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την κατάσταση αυτή, η οποία απειλεί την επαγγελματική συνέπεια και την ψυχολογική ηρεμία της Διευθύντριας και γενικότερα των εκπαιδευτικών δημιουργώντας ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας στο εκπαιδευτικό περιβάλλον, το οποίο ενισχύθηκε από την παραποιημένη προβολή του θέματος στα ΜΜΕ διασύροντας το κύρος και την αξιοπρέπεια της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Τα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων είναι ένα παλιό φαινόμενο, που η έξαρσή του δεν υπογραμμίζει την προβληματικότητα των παιδιών αλλά την επιδίωξή τους να γίνουν ικανά να ανταποκριθούν και να επιβιώσουν σε μια όλο και πιο βίαιη κοινωνία, ενός όλο και πιο βάρβαρου συστήματος. Ενός συστήματος που συνειδητά και με μεθοδικότητα παράγει βία και προάγει τα πιο βίαια και ανταγωνιστικά πρότυπα που την τροφοδοτούν.

Το σχολείο, απαξιωμένο από τις κυρίαρχες εκπαιδευτικές πολιτικές, αποπνέει πνευματική και υλική φτώχεια, πολιτιστική κενότητα, ανταγωνισμό, ατομισμό και η λειτουργία του γίνεται πιο αυταρχική. Ένα σχολείο συνεχόμενων εξετάσεων και φραγμών που εντείνουν το άγχος και την ψυχολογική πίεση στους μαθητές. Η οικονομική κρίση, η ακρίβεια, η φτωχοποίηση, η εξιδανίκευση της βίας με προβολή της ως μέσου επίλυσης διαφορών, η διάψευση  των προσδοκιών των νέων ανθρώπων και η έλλειψη προοπτικής για ένα καλύτερο κόσμο, ευθύνονται για την έξαρση της βίας στην ίδια την κοινωνία που κατ’ επέκταση μεταφέρεται μέσα στα σπίτια, τις οικογένειες, στο σχολείο, στους νέους και τους μαθητές. 

Η πολιτεία αδιαφορεί  για την ουσιαστική αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών και προβάλλει ως λύση του προβλήματος την αύξηση και αυστηροποίηση των ποινών, των πολιτικών επιτήρησης και ηλεκτρονικής πλατφόρμας παρακολούθησης και καταγραφής των συμβάντων, την απόρριψη, σχολική και κοινωνική, των «παραβατών». Η κυβέρνηση προτείνει περισσότερη αστυνόμευση, περισσότερες ποινές και περισσότερη ενοχοποίηση ενάντια σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Επιδιώκει να αναπαράγει έτσι κοινωνικούς αυτοματισμούς, που θα διαιρέσουν τη σχολική κοινότητα, και έτσι αυξάνει τη βία, την ώρα που υποκριτικά την καταγγέλλει. Στόχος της είναι να κρύψει τη δική της ευθύνη για την γενικότερη απαξίωση του δημόσιου σχολείου και να εμποδίσει την ενότητα των θιγμένων απέναντι στην δικιά της άθλια εκπαιδευτική της πολιτική.

 

Εμείς ως εκπαιδευτικοί ζώντας από κοντά τους μαθητές μας αντιμετωπίζουμε τέτοια γεγονότα με παιδαγωγική ευαισθησία και ευθύνη, προσπαθούμε να παρέμβουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έχοντας ως προτεραιότητα τις ψυχικές και κοινωνικές ανάγκες των παιδιών.

Ως ΕΛΜΕ Φωκίδας δηλώνουμε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θα ανεχθούμε να γίνουμε τα εξιλαστήρια θύματα για ένα κράτος που προσπαθεί να μεταφέρει τις ευθύνες της δικής του ανεπάρκειας και αδιαφορίας στις πλάτες μας.

Η εκπαίδευση απαιτεί συνεργασία, εμπιστοσύνη και υποστήριξη μεταξύ γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών. Είναι καθήκον μας να προστατεύουμε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των εκπαιδευτικών, ιδίως όταν αντιμετωπίζουν αβάσιμες κατηγορίες.

Η πληθώρα ανακριβών δημοσιευμάτων τόσο στον τοπικό, όσο και στον πανελλήνιο τύπο σχετικά με περιστατικό που έλαβε χώρα στο σχολείο μας μόνο κακό κάνουν. Τα όσα αναφέρονται σε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με παρεμπόδιση λειτουργίας της σχολικής μονάδας ή για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου αποτελούν ανακρίβειες, οι οποίες σκοπό έχουν τον αρνητικό εντυπωσιασμό και βλάπτουν ανεπανόρθωτα τόσο την εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και την προσωπική και επαγγελματική υπόσταση της Διευθύντριας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και την τοπική κοινωνία να στηρίξουν τη Διευθύντρια και να προασπίσουν την αλήθεια. Θεωρούμε ότι τέτοιες καταστάσεις πρέπει να εξετάζονται με προσοχή και να μην βλάπτουν την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών.

Η ΕΛΜΕ Φωκίδας παρέχει κάθε δυνατή στήριξη στη Διευθύντρια του Γυμνασίου Ιτέας.



 

ΝΕΟΤΕΡΟ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών