ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

070815-thraki

Η κατάσταση στην ακριτική Θράκη είναι οριακή και εγκυμονεί πολλούς κινδύνους λόγω της ύπουλης και επικίνδυνης πολιτικής και τακτικών της Άγκυρας, κυρίως μέσω του αποσταθεροποιητικού βραχίονα που είναι το Τουρκικού προξενείου Κομοτηνής. Σε αυτό το άρθρο παραθέτω σειρά προτάσεων μου για την καθολική αναβάθμιση της περιοχής πριν αυτή βρεθεί στην περεταίρω δεινή δραματικών εξελίξεων με απρόβλεπτες επιπτώσεις.

1) Επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής του αγωγού ΤΑP. Όσο πιο γρήγορα ενεργοποιηθεί ο αγωγός τόσο μειώνεται ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης λογω της «ενεργειακής ασφάλειας και πολιτικής», αποτέλεσμα που θα προκύψει και από τις όποιες διεθνείς πιέσεις για ασφαλείς ενεργειακούς διαδρόμους. Ευχής έργο θα ήταν και η δημιουργία προϋποθέσεων διέλευσης και άλλων αγωγών από την περιοχή.
2) Πρόταση για την δημιουργία σιδηροδρομικής εμπορευματικής Εγνατίας με παράλληλη αξιοποίηση του υπάρχοντος σιδηροδρομικού δικτύου Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης και την αναβάθμιση του σε δίκτυο ταχείας κυκλοφορίας διπλής ηλεκτροκίνητης γραμμής. δημιουργία κάθετων Ελληνοβουλγαρικών σιδηροδρομικών αξόνων και διασύνδεση τους με τα λιμάνια Καβάλας – Πόρτο Λάγους και Αλεξανδρούπολης.
3) Δημιουργία ειδικού φορολογικού καθεστώτος με φορολογικό συντελεστή 9 η 10 % για την προσέλκυση Ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων και επενδύσεων γενικότερα ώστε να γίνει ανταγωνιστική η περιοχή με τις γειτονικές Τουρκία και Βουλγαρία, με την προϋπόθεση ότι θα απασχολούν αποκλειστικά προσωπικό από την τοπική κοινωνία και ότι θα λειτουργήσουν για τουλάχιστον 15-20 χρόνια υποχρεωτικά στην περιοχή. Παράλληλα ανάλογη μείωση τιμών σε όλα τα προερχόμενα από τις εν λόγω βιομηχανίες αγαθά που θα προορίζονται για την Ελληνική αγορά.
4 )Ενίσχυση και εφέλκυση του διασυνοριακού τουρισμού καθ όλη τη διάρκεια του έτους ιδίως τους θερινούς μήνες., δημιουργία κατάλληλων τουριστικών υποδομών αλλά και ποιοτικών τουριστικών προϊόντων. χαμηλός φορολογικός συντελεστής στις τουριστικές επιχειρήσεις της παραλιακής ζώνης.
5)Ποιοτική πολιτιστική δραστηριότητα και διασυνοριακές πολιτιστικές ανταλλαγές ώστε μέσω αυτών να ενισχυθεί το αίσθημα της καλής γειτονιάς και η ανάδειξη των κοινών πολιτιστικών και πολιτισμικών στοιχείων.
6) Υιοθέτηση και θεσμοθέτηση από όλα τα κόμματα της τοποθέτησης σε εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια επικρατείας χριστιανών της Ροδόπης και Ξάνθης ώστε να υπάρχει στις 2 αυτές εκλογικές περιφέρειες ισορροπημένη εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο, εκμηδενίζοντας το όποιο πλεονέκτημα αποκτάται από την μειονότητα, όπως αυτό καταγράφηκε στις εκλογές του σεπτ.2015 ιδίως στην Ροδόπη.
7)Δημιουργία υδατοδρόμιων (τουλάχιστον 4) σε Σαμοθράκη, Αλεξ/πολη, Φανάρι Ροδόπης η Πόρτο Λάγος και Καβαλα, για την ενίσχυση των τοπικών συγκοινωνιών αλλά και την ικανοποιητική τουριστική κίνηση.
8 )Ίδρυση προξενικών αρχών, τραπεζικών υποκαταστημάτων και διμερών επιμελητηρίων για τη διευκόλυνση των ξένων επενδυτών που θα εγκαταστήσουν οποιασδήποτε μορφής επιχειρήσεις στην περιοχή της Θράκης.
9)Υλοποίηση στρατηγικού σχεδίου με την επωνυμία «Ακρίτας», με το όποιο θα δίνονται ουσιαστικά κίνητρα σε Έλληνες πολίτες ντόπιους αλλά και άλλων περιοχών της χώρας για εγκατασταθούν μόνιμα στη Θράκη, να δημιουργήσουν και να δημιουργηθούν μέσα από μέτρα και δράσεις που θα είναι επωφελείς και για τους ιδίους αλλά και για το κράτος. όπως πχ. διάθεση κατοικιών και δημοσίων εκτάσεων γης για την καλλιέργεια και περαιτέρω αξιοποίηση της.
10) Εμπλουτισμός επιμέρους της τάφρου του Έβρου η οποία θα συμβάλλει την εκτόνωση των πλημμυρικών φαινομένων του Έβρου ποταμού αλλά και στην άρδευση της περιοχής εξοικονομώντας τεράστιες ποσότητες νερού για τις αγροτικές ανάγκες.
11)Κατασκευή επιπλέον φραγμάτων αλλά και ταμιευτήρων (όπου απαιτείται αλλά όπου είναι εφικτό) για την αξιοποίηση των υδάτων ποταμών με πολλαπλές χρήσεις όπως ηλεκτροδότηση, ύδρευση, άρδευση, ιχθυοκαλλιέργειες γλυκού νερού.
12)Αξιοποίηση του ορεινού όγκου της Ροδόπης στα πλαίσια του οικολογικού εναλλακτικού τουρισμού αλλά και του αγροτουρισμού. αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων ορεινών χωριών και μετατροπή τους σε ανεξάρτητες μονάδες φιλοξενίας εναλλακτικών μορφών τουρισμού, προσφιλών προς τους ευρωπαίους φυσιολάτρες αλλά και άλλων κοινωνικών ομάδων.
13)Δημιουργία γραφείων και περιπτέρων τουριστικών πληροφοριών στις έδρες των δήμων ώστε πέραν της χρήσης του διαδικτύου να παρέχεται επαρκής ενημέρωση προς τους ενδιαφερομένους Έλληνες και ξένους τουρίστες και επιχειρηματίες γύρω από τις προσφερόμενες δυνατότητες της περιοχής.
14)Πλήρης αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αλλά και άλλων συναφών προγραμμάτων για την χρηματοδότηση των οποιασδήποτε μορφής έργων και υποδομών.
Αν δεν προχωρήσουν άμεσα κάποια μέτρα καθολικής και ποιοτικής αναβάθμισης της Θράκης, τότε η περιοχή ανατολικά του ποταμού Νέστου θα βρεθεί μπροστά σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις, την στιγμή που η Τουρκία στην περιοχή ενεργεί ασύμμετρα, ύπουλα και υβριδικά.

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος

 http://ambassadorsatlarge.com
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών