Ηλεκτρονικές πληρωμές και πληρωμές με κάρτες: Θέσπιση κοινών ευρωπαϊκών κανόνων

            
Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2012


ANAKOΙNΩΣH TΥΠOΥ


Θέσπιση κοινών ευρωπαϊκών κανόνων


Οι μελλοντικοί ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τις πληρωμές με κάρτα θα πρέπει να βασιστούν στο πρότυπο των κανόνων που ισχύουν για τις διασυνοριακές τραπεζικές μεταφορές, προκειμένου να καταστούν οι πληρωμές αυτές φθηνότερες, ευκολότερες και ασφαλέστερες. Αυτό υποστήριξε το ΕΚ με ψήφισμα του σήμερα, Τρίτη, 20 Νοεμβρίου.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν τη θέσπιση κοινών κανόνων και προτύπων για τις πληρωμές μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, σημειώνοντας ότι οι εν λόγω κανόνες θα πρέπει να βασιστούν σε εκείνους που εφαρμόστηκαν για τον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA), οι οποίοι διέπουν όλες τις πληρωμές και μεταφορές ποσών μεταξύ τραπεζών.

Ο κανονισμός για τον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA)

Ο κανονισμός για τον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ γεφυρώνει το κενό μεταξύ των εγχώριων και των διασυνοριακών πληρωμών. Στόχος λοιπόν της ενοποίησης της αγοράς των πληρωμών με κάρτα θα πρέπει να είναι να καταστούν οι διασυνοριακές πληρωμές εξίσου εύκολες με τις πληρωμές σε εθνικό επίπεδο

Πληρωμές μέσω διαδικτύου και μέσω κινητού τηλεφώνου


Το πρότυπο του κανονισμού για τον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου και μέσω διαδικτύου, ωστόσο θα πρέπει να αποφευχθεί η υπερβολική ρύθμιση της αγοράς αυτής, έτσι ώστε να μην παρεμποδίζεται "η φυσική εξέλιξη και καινοτομία στην εν λόγω αγορά".

Τέλη και προμήθειες τραπεζών

Τα τέλη που επιβάλλονται για τη διεκπεραίωση πληρωμών μέσω καρτών (πολυμερείς διατραπεζικές προμήθειες) υπερβαίνουν συχνά κατά πολύ το πραγματικό κόστος, τονίζουν οι ευρωβουλευτές, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να επιβληθούν ανώτατες τιμές, αλλά να εφαρμοστούν κανόνες διαφάνειας που θα οδηγήσουν στην "σύγκλιση των προμηθειών αυτών προς τα κατώτερα επίπεδα που καταγράφονται στην ΕΕ σήμερα".

Το ΕΚ υποστηρίζει τη θέσπιση πανευρωπαϊκών ελάχιστων ορίων σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις  ασφαλείας για τις πληρωμές μέσω καρτών, διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων. Οι κοινές τεχνικές προδιαγραφές θα ενθαρρύνουν τη διαλειτουργικότητα και την ασφάλεια, και θα διευκολύνουν τη διεκπεραίωση των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο, τονίζει το υιοθετηθέν ψήφισμα.

Διαδικασία: μη νομοθετικό ψήφισμα

Oι ανακοινώσεις τύπου είναι διαθέσιμες στην ιστοθέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εδώ.

 Το κείμενο που εγκρίθηκε θα είναι σύντομα διαθέσιμο εδώ (κάντε κλικ στις 20.11.2012)

Παρακολουθείστε τη συζήτηση μαγνητοσκοπημένη εδώ (19.11.2012)

Ιστοσελίδα του εισηγητή Sampo Terho (ΕΕΔ, Φινλανδία)

Νομοθετικό Παρατηρητήριο




Για περισσότερες πληροφορίες:

ΕΛΕΦΤΕΡΙΕ Κριστίνα - Αντιγόνη     (+32) 2 28 32798    (Βρυξέλλες)
Υπηρεσία Τύπου                                (+33) 3 881 74651  (Στρασβούργο)
                                                           (+32) 49898 3283   (κινητό)
             kristina.eleftherie@europarl.europa.eu

KOLINSKA Dorota                             (+32) 2 28 32787    (Βρυξέλλες)
Υπηρεσία Τύπου                                (+33) 3 881 74005  (Στρασβούργο)
                                                           (+32) 49898 3280   (κινητό)

ΤΣΟΥΤΣΟΠΛΙΔΗΣ Κωνσταντίνος      (+30) 210 32 78 911 (Αθήνα)
Εκπρόσωπος Τύπου Γραφείου          (+30) 6973 699 886  (κινητό)
Ενημέρωσης του ΕΚ στην Ελλάδα     (+33) 3 881 73822    (Στρασβούργο)


Δείτε εδώ την διαδικτυακή Τηλεόραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου :
Επισκεφθείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα του Γραφείου μας:  http://www.europarl.gr/

Με την Συνθήκη της Λισαβόνας, σε ισχύ από τη 1η Δεκεμβρίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκτησε νέες σημαντικές νομοθετικές εξουσίες.  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναποφασίζει πλέον με το Συμβούλιο των Υπουργών στο σύνολο, σχεδόν, της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών στους τομείς της γεωργίας, της μετανάστευσης, της ενέργειας καθώς και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της Ε.Ε..  Ως το μόνο θεσμικό όργανο το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες της Ένωσης, το Ε.Κ. διασφαλίζει ότι η Ε.Ε. λογοδοτεί στους πολίτες της, με την ενίσχυση της συμμετοχής των Ευρωβουλευτών σε σημαντικές αποφάσεις όπως η κάλυψη αξιωμάτων σε κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών