Ανακοίνωση Τύπου σχετικά με τις εργασίες της Συνόδου Ολομέλειας (25 - 26 Οκτωβρίου 2012) στο Στρασβούργο



            





Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2012
ANAKOΙNΩΣH TΥΠOΥ
Βελτίωση της προξενικής προστασίας για όλους τους πολίτες της ΕΕ
στο εξωτερικό


Οι διπλωματικές και προξενικές αρχές όλων των ευρωπαϊκών κρατών μελών θα πρέπει να παράσχουν σε κάθε πολίτη της ΕΕ που βρίσκεται στο εξωτερικό, την ίδια προστασία που προσφέρουν και στους υπηκόους τους, υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμά τους την Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου. Ζήτησαν επίσης από τις αντιπροσωπείες της ΕΕ να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην ενίσχυση της προστασίας των Ευρωπαίων που βρίσκονται σε χώρες εκτός ΕΕ.


"Η πρόταση αυτή αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το ότι περισσότερη Ευρώπη δεν σημαίνει κατ 'ανάγκη μεγαλύτερη γραφειοκρατία. Περισσότερη Ευρώπη θα μπορούσε να σημαίνει επίσης περισσότερη βοήθεια για τους ευρωπαίους πολίτες που έχουν ανάγκη, μεγαλύτερη προστασία για όσους πολίτες αντιμετωπίζουν κρίσιμες καταστάσεις σε χώρες εκτός ΕΕ όπου η χώρα τους δεν αντιπροσωπεύεται", δήλωσε η εισηγήτρια του ΕΚ, Edit Bauer, (ΕΛΚ, Σλοβακία), αμέσως μετά την ψηφοφορία.
Το ΕΚ ζήτησε κάθε πολίτης της ΕΕ που αντιμετωπίζει δυσκολίες στο εξωτερικό, στις περιπτώσεις π.χ. που έχει πέσει θύμα ατυχήματος, βίας ή ληστείας, να μπορεί ελεύθερα να ζητήσει βοήθεια από την πρεσβεία ή το προξενείο οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ ή, κατά περίπτωση, από την αντιπροσωπεία της ΕΕ, εφόσον η χώρα του δεν αντιπροσωπεύεται στην επικράτεια του κράτους στο οποίο βρίσκεται.
Οι αντιπροσωπείες της ΕΕ
Το Κοινοβούλιο ζήτησε οι αντιπροσωπείες της ΕΕ, οι οποίες βρίσκονται σε χώρες εκτός της Ένωσης και τις οποίες διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, να αναλαμβάνουν τον συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών προκειμένου να διασφαλίζεται η συνολική ετοιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής των απαραίτητων καθηκόντων για να εξασφαλίζεται η παροχή πλήρους συνδρομής στους πολίτες των οποίων το κράτος δεν αντιπροσωπεύεται σε περίπτωση κρίσης.
Οι αντιπροσωπείες της ΕΕ θα πρέπει να αναλαμβάνουν προξενικά καθήκοντα, όταν αυτό χρειάζεται, ενώ θα πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να συνάπτουν διακανονισμούς με τις τοπικές αντιπροσωπείες των κρατών μελών για την κατανομή των βαρών και την ανταλλαγή πληροφοριών.
Σε κάθε περίπτωση η νέα ευρωπαϊκή οδηγία δεν θα πρέπει να επιβάλλει στα κράτη μέλη την υποχρέωση να παρέχουν στους πολίτες των οποίων το κράτος δεν αντιπροσωπεύεται είδη συνδρομής που δεν παρέχονται στους δικούς τους υπηκόους
Πολλοί πολίτες της ΕΕ αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα κατά τις πρόσφατες καταστάσεις κρίσεων, για παράδειγμα στη Λιβύη, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν μετά τις δημοκρατικές εξεγέρσεις την άνοιξη του 2011, ή στην Ιαπωνία μετά τον σεισμό του Μαρτίου του 2011. Η προξενική προστασία είναι συχνά απαραίτητη και σε καθημερινές, συνήθεις, καταστάσεις, όπως για παράδειγμα όταν οι άνθρωποι αρρωστήσουν βαριά ή πέσουν θύματα εγκληματικών πράξεων.
Διαδικασία: Διαβούλευση
Oι ανακοινώσεις τύπου είναι διαθέσιμες στην ιστοθέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εδώ.

Το κείμενο που εγκρίθηκε θα είναι σύντομα διαθέσιμο εδώ (κάντε κλικ στις 25.10.2012)

Ιστοσελίδα της εισηγήτριας Edit Bauer (ΕΛΚ, Σλοβακία)

Νομοθετικό Παρατηρητήριο

Για περισσότερες πληροφορίες:

ΕΛΕΦΤΕΡΙΕ Κριστίνα - Αντιγόνη     (+32) 2 28 32798    (Βρυξέλλες)
Υπηρεσία Τύπου                                (+33) 3 881 74651  (Στρασβούργο)
                                                           (+32) 49898 3283   (κινητό)
             kristina.eleftherie@europarl.europa.eu

ΤΣΟΥΤΣΟΠΛΙΔΗΣ Κωνσταντίνος      (+30) 210 32 78 911 (Αθήνα)
Εκπρόσωπος Τύπου Γραφείου          (+30) 6973 699 886  (κινητό)
Ενημέρωσης του ΕΚ στην Ελλάδα     (+33) 3 881 73822    (Στρασβούργο)


Δείτε εδώ την διαδικτυακή Τηλεόραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου :
Επισκεφθείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα του Γραφείου μας:  http://www.europarl.gr/

Με την Συνθήκη της Λισαβόνας, σε ισχύ από τη 1η Δεκεμβρίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκτησε νέες σημαντικές νομοθετικές εξουσίες.  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναποφασίζει πλέον με το Συμβούλιο των Υπουργών στο σύνολο, σχεδόν, της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών στους τομείς της γεωργίας, της μετανάστευσης, της ενέργειας καθώς και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της Ε.Ε..  Ως το μόνο θεσμικό όργανο το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες της Ένωσης, το Ε.Κ. διασφαλίζει ότι η Ε.Ε. λογοδοτεί στους πολίτες της, με την ενίσχυση της συμμετοχής των Ευρωβουλευτών σε σημαντικές αποφάσεις όπως η κάλυψη αξιωμάτων σε κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών