Δήμος Δελφών : Συνεδρίασε η Επιτροπή του Δήμου Δελφών για τη διερεύνηση χώρων μετεγκατάστασης των Ρομά


Συνεδρίασε την Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2024, η Επιτροπή του Δήμου Δελφών για τη διερεύνηση χώρων μετεγκατάστασης των Ρομά στην πόλη της Άμφισσας.
Η εν λόγω Επιτροπή, αντικείμενο της οποίας είναι η συνεργασία με το Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, κ. Πρόδρομο Πύρρο, για την εξέταση λύσεων για τη μετεγκατάσταση του οικισμού των Ρομά σε άλλο κατάλληλο χώρο από τους υφιστάμενους σημερινούς, συνεδρίασε για πρώτη φορά από τη σύστασή της (απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19ης Ιανουαρίου 2024).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κατόπιν της πρόσκλησης του Δήμου Δελφών προς τον κ. Πύρρο να επισκεφθεί την περιοχή, για την πρώτη κοινή σύσκεψη εργασίας στη βάση των όσων αποφασίστηκαν κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 24η Νοεμβρίου 2023 στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, με στόχο τη διερεύνηση λύσεων στο σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη της Άμφισσας.
Αντικείμενο της συζήτησης της Επιτροπής υπήρξε η προετοιμασία της επίσκεψης του κ. Πύρρου, καθώς και τα ζητήματα που θα τεθούν από την πλευρά του Δήμου σε αυτή. Κατατέθηκαν και καταγράφηκαν προτάσεις και προβληματισμοί οι οποίοι έχουν σχέση με το ζήτημα και αποφασίστηκε η εκ νέου συνεδρίασή της, προ της επίσκεψης του Γεν. Γραμματέα, για την περαιτέρω επεξεργασία αυτών. Επίσης εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής να έρθει εκ νέου σε επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία προκειμένου να επισπευσθεί η επίσκεψη του κ. Πύρρου.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν ωε μέλη της Επιτροπής ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρυσούλα Πονήρη-Σεγδίτσα, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δ/νσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Παναγιώτης Μερινόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Άμφισσας, κ. Νικόλαος Βενετσάνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Δελφών κ. Μαρίνος Λύτρας και ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φωκίδας κ. Βασίλειος Αυγερινός ενώ απουσίαζαν ο κ. Ευάγγελος Μυταράς, ως εκπρόσωπος των δημοτών και ο κ. Δημήτριος Κοντονίκος, αναπληρωτής του. Επίσης παρόντες ήταν ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Άμφισσας κ. Νικόλαος Λουπάκος και ο Γενικός Γραμματέας Δ. Δελφών κ. Αθανάσιος Μανανάς.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Β. Αυγενικός αιτήθηκε την τήρηση μαγνητοφωνημένων πρακτικών, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, πλην του κ. Λύτρα, ενώ οι απόντες κ.κ. Μυταράς και Κοντονίκος αιτιολόγησαν την απουσία τους με έγγραφη διαμαρτυρία, εκφράζοντας τη διαφωνία τους για τον τρόπο συνεδρίασης της Επιτροπής, χωρίς την παρουσία δημοτών ή μέσων ενημέρωσης, καθώς και για τη μη τήρηση ηχογραφημένων πρακτικών.
Προς ενημέρωση των Δημοτών για τις παραπάνω αναφορές, και όπως απαντήθηκε ήδη από το Δήμαρχο Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δελφών που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη ημέρα, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024, η εν λόγω Επιτροπή αποτελεί ομάδα εργασίας του Δήμου, αντικείμενο της οποίας είναι να παρέχει συμβουλευτικό-υποστηρικτικό ρόλο στο Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με το θέμα της διερεύνησης χώρων μετεγκατάστασης των Ρομά στην πόλη της Άμφισσας. Ξεκαθαρίζεται πως ο τρόπος λειτουργίας της είναι ίδιος με αντίστοιχων διαπαραταξιακών Επιτροπών που έχουν συσταθεί και λειτουργήσει κατά το παρελθόν από το Δήμο Δελφών, όπου προς αποφυγή παρεξηγήσεων δεν έχουν το χαρακτήρα Λαϊκής Συνέλευσης, αλλά ομάδας εργασίας, εξού και η εκπροσώπηση παρατάξεων, φορέων και πολιτών σε αυτή. Το παραγόμενο αποτέλεσμά της δε, θα μεταφέρεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, το κατεξοχήν αποφασιστικό όργανο του Δήμου το οποίο και τη συγκρότησε, εκεί όπου πλέον η συζήτηση επ’ αυτού θα είναι ανοιχτή προς όλους, παρατάξεις, φορείς και πολίτες. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τη σύσκεψη κρατήθηκαν πρακτικά επί της τοποθέτησης του συνόλου των παριστάμενων μελών, τα οποία και συμφωνήθηκε να συνυπογραφούν.
Ο Δήμος Δελφών θα συνεχίσει να ενημερώνει επίσημα για κάθε ενέργεια και εξέλιξη του ζητήματος, προς γνώση της τοπικής κοινωνίας, στοχεύοντας στη διατήρηση του κοινού μετώπου που δημιουργήθηκε με τη σύσταση της Επιτροπής για την εξεύρεση λύσης, χαιρετίζοντας το πολύ καλό κλίμα που επικράτησε κατά την πρώτη συνεδρίασή της.

 

Δήμος Δελφών

ΑΚΟΛΟΥΘΟΎΝ ΣΧΌΛΙΑ ΠΟΛΙΤΏΝ

Βαγγέλης Μυταράς
Με κλειστά μικρόφωνα για την τήρηση των πρακτικών και με κλειστές πόρτες στους πολίτες είναι φυσικό ο εκπρόσωπος των πολιτών (δηλ. εγώ) να απέχει.
Πραγματικά έχω καταπιεί πολλά από τον δήμαρχό μας.
Κατάπια το μεγάλο διάστημα κοντά δυο μήνες από τότε που οι 321 αγανακτισμένοι πολίτες με την υπογραφή τους προκάλεσαν το έκτακτο μονοθεματικό δημοτικό συμβούλιο μέχρι την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής (από 11 Δεκεμβρίου 2023 έως 2 Φεβρουαρίου 2024).
Κατάπια την υπεράριθμη στελέχωση της επιτροπής με άτομα της παράταξής του.
Κατάπια την ώρα της συνεδρίασης στις 13.00 το μεσημέρι, που είναι ώρα δημιουργική για την δουλειά μου. Κατάπια το ότι αυτοχρήστηκε πρόεδρος της επιτροπής.
Κατάπια την επιστολή - πρόσκληση που έστειλε με πρωτοβουλία του στον Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Πρόδρομο Πύρρου όταν το δημοτικό συμβούλιο είχε ορίσει τα μέλη της επιτροπής αλλά δεν είχε συνεδριάσει ακόμα. Και δεν είχε συνεδριάσει με δική του ευθύνη.
Όλα αυτά λοιπόν μαζί αλλά και κάθε ένα από αυτά μόνο του ήταν η αιτία να αποφασίσω να απέχω από μια συνεδρίαση φιάσκο με κλειστές πόρτες και κλειστά μικρόφωνα.
Το πόσο αήθης είναι η συμπεριφορά του θα το καταλάβετε και από την παρακάτω περιγραφή μου.
Μετά από την έγγραφη διαμαρτυρία μου στις 30 Ιανουαρίου για να ανακαλέσει τον χώρο της συνεδρίασης της επιτροπής αντί του γραφείου δημάρχου, την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου παρουσιάστηκα στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου το απόγευμα και πήρα τον λόγο ζητώντας του και προφορικά για μια ακόμα φορά μπροστά σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να ανακαλέσει τον χώρο συνεδρίασης και να τηρηθούν ηχογραφημένα πρακτικά. Η απάντηση του ήταν ότι τον βολεύει ο χώρος του γραφείου του λόγω του μεγάλου φόρτου των υποχρεώσεων που έχει και για τα πρακτικά θα είναι η ίδια η γραμματέας του που μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτήν την υποχρέωση.
Από την αναρτημένη φωτογραφία στο fb καταλαβαίνουμε όλοι οι Σαλωνίτες γιατί γνωριζόμαστε μεταξύ μας ποια ήταν η γραμματέας του. Η γραμματέας του ήταν ο Γ.Γ. του δήμου μας κ. Αθανάσιος Μανανάς ο οποίος με δήλωση των παρευρισκομένων δεν έγραφε τα πρακτικά γιατί ο ίδιος ο Δήμαρχος κρατούσε σημειώσεις…… Για τέτοιο χάλι μιλάμε. Για τέτοια υποτίμηση της επιτροπής μιλάμε, και άλλες φορές την ονομάζει και ομάδα εργασίας και άλλες φορές την αποκαλεί άτυπη επιτροπή.
Η συνεχόμενη αυτή απαξίωση της σημαντικότατης και ουσιαστικότατης αυτής επιτροπής, από τον δήμαρχο στο πρόσωπο των 321 αγανακτισμένων πολιτών δεν μπορεί να συνεχιστεί και περίμενα από αυτόν περισσότερη σοβαρότητα για το χρονίζον και πολύ σοβαρό πρόβλημα της πόλης μας. Με έχει απογοητεύσει αφάνταστα ο δήμαρχος με την συμπεριφορά του αυτή και το ίδιο μήνυμα παίρνω και από τους απλούς πολίτες στην αγορά μας που γυρνάω καθημερινά. Ελπίζω έστω και μόνο για το χατήρι μας την επόμενη συνεδρίαση να την πραγματοποιήσει όπως σας ζητά το αίτημά μας και εμείς θα είμαστε εκεί να βοηθήσουμε. Με την στάση του αυτή, να κρατάει μακριά τους πολίτες και τους εκπροσώπους τους διακρίνει κανείς ξεκάθαρα ότι δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα. Και αυτό είναι κακό τόσο γι’ αυτόν αλλά κυρίως για τον τόπο.

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών