ΙΤΕΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ η επόμενη ημέρα


ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. η επόμενη ημέρα...ανοίγει την όρεξη

  Το άρθρο με τον παραπάνω τίτλο, είναι του Ε Κυριακού, (Ειδικός Διαχείρισης Προορισμών ) και αναρτήθηκε στην δεκαπενθήμερη εφημερίδα για τον τουρισμό «ITN-international tourism news- Ελληνικός Τουρισμός» εκδότης της οποίας είναι ο Γιώργος Καραχρήστος.

Ο Γιώργος είναι αυτός που στήριξε αποφασιστικά τις προσπάθειες για ανάδειξη της και Μαρίνας Ιτέας και της περιοχής και μέσω του οποίου φιλοξενηθήκαμε δωρεάν σαν λιμενικό ταμείο Φωκίδος σε 2 εκθέσεις στην Αθήνα.Ειδικά η μεγάλη έκθεση στην εμβληματική Μαρίνα στον Άλιμο ήταν κρίσιμη για την προώθηση των συμφερόντων της Ιτέας, στο βαθμό που θα την αξιοποιούσαμε. Το άρθρο του κ Κυριακού περιέχει απλές αλήθειες που συνήθως επειδή είναι απλές τις "ξεχνάμε" και τις προσπερνάμε. Ας το μελετήσουμε. «Ο τουρισμός και ο προορισμός είναι ζωντανός όλες τις εποχές του χρόνου. Είναι σαν τον κύκλο της ζωής όπου κάθε φορά η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της αναγέννησης Η διαχείριση προορισμών και η εξειδίκευση είναι τα εργαλεία που βάζουν τους ανθρώπινους πόρους να λειτουργούν υπέρ του προορισμού και της τοπικής κοινωνίας. Ναι, έρχεται χειμώνας αλλά ακόμα είναι φθινόπωρο... Η φύση αλλάζει και δημιουργεί μοναδικά χρώματα ενώ ήδη τα τζάκια σε κάποια ορεινά χωριά καπνίζουν. Η Ελλάδα είναι μια μοναδική χώρα, με 365 ημέρες γεμάτες με διαφορετικές εικόνες και διαφορετικά συναισθήματα. Οι επιχειρήσεις μπορούν να κλείνουν και να ανοίγουν ωστόσο ο προορισμός οφείλει να είναι ζωντανός και ωφέλιμος, σε όλους αυτούς τους παράξενους επισκέπτες που έχουν την τάση να επισκέπτονται την Ελλάδα όλο το χρόνο. Κάθε προορισμός που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να επαναπροσδιορίσει την θέση του για την επόμενη ημέρα. Όπως δεν γίνεται να τρώτε μία φορά στις 4 ημέρες και ταυτόχρονα να διατηρείστε σε φόρμα με τον ίδιο τρόπο ένας προορισμός δεν μπορεί να «κλείνει», να «σφραγίζει» τις πόρτες, τις 3 από τις 4 εποχές του χρόνου. Έτσι αποδεικνύεται περίτρανα ότι προορισμός δεν είναι μόνο ένα Ξενοδοχείο ή ένα Εστιατόριο παρά μόνο τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ένας επισκέπτης για να βιώσει μια ολοκληρωμένη κοινότητα ανθρώπων που του ασκεί έλξη με το φυσικό, το πολιτιστικό και το κοινωνικό περιβάλλον. Αυτός είναι ο λόγος που οι προορισμοί πρέπει να ασχοληθούν με την εικόνα τους και να ενθαρρύνουν τοπικές πρωτοβουλίες ανοικτές και οργανωμένες στους επισκέπτες καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Ο τουρισμός και ο προορισμός είναι ζωντανός όλες τις εποχές του χρόνου. Είναι σαν τον κύκλο της ζωής όπου κάθε φορά η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της αναγέννησης. Οι επισκέπτες είναι κάπου εκεί έξω και περιμένουν την πρόσκλησή μας για να έρθουν να συμμετέχουν στην μυσταγωγία των δραστηριοτήτων κάθε τοπικής κοινωνίας. Χρειάζεται εξωστρέφεια είναι η αλήθεια και περισσότερο εμβάθυνση στην σχέση μας με τους επισκέπτες. Να διερευνήσουμε όχι μόνο αυτό που τους έφερε στο τόπο μας αλλά να τους ακούσουμε και κυρίως να τους νοιαστούμε μιας και οι περισσότεροι εναλλακτικοί επισκέπτες θέλουν να ζήσουν την διαφορετική για τους ίδιους, καθημερινότητα μας. Σε λίγο λοιπόν που θα αρχίζουν να βράζουν τα καζάνια με τα τσίπουρα και τις τσικουδιές, σταδιακά τα φρούτα του χειμώνα θα κάνουν την εμφάνισή τους και τα μονοπάτια θα αλλάξουν χρώμα πάνω στην γήινη παλέτα, εκεί ακριβώς βρίσκονται οι ατελείωτες δυνατότητες κάθε προορισμού. Όπως ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες έτσι και η καθημερινότητα ενός προορισμού μπορεί επιτηδευμένα να κρύβει μοναδικές εμπειρίες για τους επισκέπτες. Αυτό φυσικά χρειάζεται οργάνωση και προσεκτικό σχεδιασμό από εξειδικευμένους ανθρώπους που έχουν εντρυφήσει στην τουριστική λογική, την λογική του επισκέπτη ενώ παράλληλα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πρώτη ύλη του προορισμού και να εκπαιδεύσουν την τοπική κοινότητα ανθρώπων στην λογική της εμπειρίας. Η διαχείριση προορισμών και η εξειδίκευση είναι τα εργαλεία που βάζουν τους ανθρώπινους πόρους να λειτουργούν υπέρ του προορισμού και της τοπικής κοινωνίας.

Χωρίς αυτά η επόμενη ημέρα θα έχει περισσότερο σκοτάδι ενώ αυτό που χρειαζόμαστε είναι φως για μια καλύτερη ημέρα στον Ελληνικό Τουρισμό.

 

 

 

 

 

 

 

Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2021 

https://xvandoros.blogspot.com/

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών