Χειριστικοί άνθρωποι: Οι καλοί άνθρωποι γίνονται στόχος τους

 https://www.awakengr.com/wp-content/uploads/2021/05/453667854-1536x1019.jpeg

1. Ποιος είναι ο χειριστικός άνθρωπος;

Η χειριστικότητα  είναι μια προσπάθεια να πιέσουμε τον άλλο να ενδώσει στη δική μας ατζέντα- συχνά κρυφή- και τις δικές μας επιθυμίες.

Οι χειριστικοί άνθρωποι βάζουν τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες υψηλότερα από όλων των άλλων και χρησιμοποιούν πλάγιους τρόπους για να κάνουν τους άλλους να συμφωνήσουν.

Η χειριστικότητα είναι μια συμπεριφορά που όλοι μας είναι πιθανό να έχουμε υποστεί μέσα σε σχέσεις με συντρόφους, φίλους, γονείς, παιδιά, εργοδότες, συναδέλφους ή γείτονες. Αυτό δεν αποκλείει την περίπτωση ενίοτε να είμαστε εμείς οι ίδιοι που χειριζόμαστε τους άλλους.

2. Ποιες είναι οι συνηθισμένες τακτικές του χειριστικού ατόμου;

H χειριστικότητα σε μια σχέση συνήθως εκδηλώνεται προοδευτικά.Ένα χειριστικό άτομο μαθαίνει με τον καιρό, παρατηρώντας τα ευάλωτα σημεία του άλλου, πως μπορεί να τα εκμεταλλευτεί προς όφελός του.

Υπάρχουν δύο βασικές τακτικές που χρησιμοποιούνται για να ασκήσει κανείς έλεγχο επάνω στον άλλο. Η πρώτη είναι μια υπόσχεση «κέρδους». Το χειριστικό άτομο υπόσχεται να «παρέχει» κάτι εάν ο άλλος ενδώσει σε αυτό που ο πρώτος θέλει. Η άλλη τακτική είναι η «υπόσχεση» της αποφυγής της απώλειας (ή απειλή της απώλειας κάποιου πράγματος)

3. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των χειριστικών ανθρώπων;

-Άτομα που λειτουργούν χειριστικά έχουν μια έντονη ανάγκη να έχουν τον έλεγχο. Αυτό μπορεί να προέρχεται από συναισθήματα ανασφάλειας από την πλευρά τους, ακόμη κι αν συχνά φαίνεται ότι έχουν ισχυρή αυτοπεποίθηση.

-Έχουν μια έντονη ανάγκη να νιώθουν ανώτεροι και ισχυροί στις σχέσεις τους- και βρίσκουν άτομα που θα επιβεβαιώσουν αυτά τα συναισθήματα ενδίδοντας στις απόπειρές τους για χειρισμό.

4. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους χειριστικούς ανθρώπους;

Η μόνη αποτελεσματική μέθοδος για να αλλάξει η χειριστική συμπεριφορά είναι να την αποδυναμώσετε κάνοντας μια αλλαγή μέσα σας , αλλάζοντας έτσι τη δυναμική της σχέσης. Εάν πάψετε να συνεργάζεστε με τις χειριστικές τακτικές , θα αλλάξετε τη φύση της σχέσης. Εστιάστε δηλ. στο να αλλάξετε τον εαυτό σας και όχι το χειριστικό άτομο.

Όπως:

  • Εκφράστε αυτό με το οποίο διαφωνείτε και πως αισθάνεστε με αυτό
  • Εκφραστείτε απλά και ξεκάθαρα
  • Επιτρέψτε στον εαυτό σας να λέει «Όχι»
  • Απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία θεραπευτή

Εξερευνώντας τα δικά σας συναισθήματα, γιατί αντιδράτε όπως αντιδράτε, και εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης που μπορεί να σώσουν τη σχέση σας ή τουλάχιστον να σας προετοιμάσουν για πιο υγιείς σχέσεις στο μέλλον.

5. Γιατί χειραγωγούν οι άνθρωποι;

Τώρα στο ερώτημα «γιατί χειραγωγούν» οι άνθρωποι, οι απαντήσεις είναι τρεις: Ο χρόνιος χειρισμός χρησιμοποιείται συχνά ως μηχανισμός επιβίωσης για να αντιμετωπίσει κάποιος ένα δύσκολο ή ανταγωνιστικό περιβάλλον,

Α. Οικογενειακό ιστορικό
Το συγκεκριμένο άτομο επηρεάστηκε από ορισμένα μέλη της οικογένειας του που φέρονταν ανάλογα. Έχει κοπιάρει τη συμπεριφορά και προσπαθεί να επιβιώσει ή να κυριαρχήσει μέσω αυτής. Τη θεωρεί απαραίτητη.

Β. Συμπλέγματα κατωτερότητας
Το άτομο έχει βιώσει αποκλεισμό (κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό, επαγγελματικό) που προσπαθεί να αντιπαρέλθει μέσω του μηχανισμού αυτού.

Γ. Περιβαλλοντικές επιρροές
Υπήρξαν επαγγελματικοί κανόνες που ενθάρρυναν την πονηριά, τη συσσώρευση, τη διαπραγμάτευση, το παζάρι, την εκμετάλλευση των ανθρώπινων αδυναμιών. Εάν ένα άτομο ήταν εκτενώς εκτεθειμένο σε οποιαδήποτε από αυτές τις επιδράσεις, αυτός ή αυτή μπορεί να έχει εσωτερικεύσει ορισμένες χειραγωγικές τακτικές σε κανόνες συμπεριφοράς.

6.Πώς να αναγνωρίσω αν εγώ είμαι χειριστική/ος;

Αναρωτιόμαστε πχ

  • διαστρεβλώνω έτσι ώστε να ταιριάζει σε αυτό που εγώ θέλω;
  • το παίζω θύμα; κάνω τους αλλους να αισθανθούν ότι εσύ είναι ο φταίχτης.
  • έχω ενσυναίσθηση;
  • αντιλαμβάνομαι την έννοια των ορίων;
  • μιλάω άσχημα για τους άλλους που δεν είναι παρόντες;
  • στοχεύω στην ευαισθησία και το φιλότιμό των άλλων;
  • Διακαιολογώ πάντα τη δική μου συμπεριφορά;

7. Φράσεις που χρησιμοποιούν οι χειριστικοί:

1.Παρεξήγησες αυτό που είπα.

2.Φέρεσαι τρελά/παράλογα

3.Είσαι πολύ ευαίσθητος.

4.Δεν μου αρέσουν τα δράματα.

5.Τα σκέφτεσαι όλα υπερβολικά.

8.Μπορεί να αλλάξει ο χειριστικός;

Οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν. Αν δεν μπορούσαν – αν δηλαδή ήμασταν όλοι προγραμματισμένα ρομπότ – τότε δεν θα υπήρχε αυτό που λέμε προσωπική ευθύνη

Πρέπει όμως πάντα να θυμόμαστε ότι ο άνθρωπος αλλάζει και ότι αυτό είναι πάντοτε ευθύνη του ίδιου του ατόμου που εμφανίζει τις ιδιαιτερότητες. Αρκετές φορές χρειάζεται βοήθεια ειδικού αλλά το κίνητρο για οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να ξεκινάει από αυτό καθ` αυτό το άτομο, μέσα από αυθεντική επιθυμία να εξελιχθεί και να ωριμάσει κάποια πτυχή του χαρακτήρα του. Για να μπει στη διαδικασία είναι απαραίτητο να υπάρχει το κατάλληλο κίνητρο. Τις περισσότερες φορές, το κίνητρο προκύπτει μόνο όταν οι συνθήκες έχουν φέρει την κατάσταση σε άκρα.

9. Οι καλοί άνθρωποι γίνονται στόχος των χειριστικών ή ποιοι είναι ο στόχος των χειριστικών;

Η θετική πλευρά του να συναναστρέφεσαι με χειριστικούς ανθρώπους ,είναι πως οι άνθρωποι αυτοί σε βοηθούν να εντοπίσεις τις αδυναμίες σου.

  1. Για αυτό τον λόγο, η συναισθηματική μας πλευρά γίνεται εύκολα στόχος ανθρώπων που δε διστάζουν να την εκμεταλλευτούν. Ειδικά όταν μέσα μας υπάρχει αμφιβολία και σύγχυση. Όταν λοιπόν δεν είσαι και απόλυτα σίγουρος, όταν έχεις μέσα σου μια μικρή ελπίδα πως τα πράγματα θα αλλάξουν, τότε εύκολα επιτρέπεις σε κάποιον άλλο να σε κατευθύνει.

Για αυτόν τον λόγο χρειάζεται να θεσπίσεις κάποιους κανόνες στο μυαλό σου.  ΟΡΙΑ-Κανόνες που θα ακολουθείς ευλαβικά και οι οποίοι θα λειτουργούν σαν τείχη

10. Η πηγή του κακού

Μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν εκείνοι, που είχαν υποστεί χειριστική συμπεριφορά από τους γονείς τους. Έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι θύτες είχαν πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. Μεγάλωσαν σε ψυχρό περιβάλλον με συναισθηματικά ψυχρούς γονείς και έχουν μάθει πως ο μόνος τρόπος για να σχετίζεται με τους άλλους είναι μέσω ελέγχου της προσωπικότητας

Ένας χειριστικός ενήλικος είναι ένας άνθρωπος, ίσως είναι άτομο με ναρκισσιστικό χαρακτήρα. Ο χειριστικός φοβάται τη ζωή και προσπαθεί να την ελέγχει. Έχει μια έντονη ανάγκη να νιώθει ανώτερος και ισχυρός στη σχέση του, για αυτό βρίσκει άτομα που θα επιβεβαιώσουν αυτά τα συναισθήματα, ενδίδοντας στις απόπειρές τους για χειρισμό.

11. Αντιλαμβανόμαστε πότε είμαστε θύματα χειριστικής συμπεριφοράς;

Το θύμα δεν αντιλαμβάνεται πάντα την χειριστική συμπεριφορά. Συνήθως γίνεται αντιληπτή από τον περίγυρο και όχι από το ίδιο το άτομο. Το αν θα φύγει ή θα υπομείνει μια τέτοια σχέση, εξαρτάται από το πόσο υποφέρει και τι υποστηρικτικό δίκτυο έχει για να μπορέσει να φύγει από αυτή.

Αυτή η συμπεριφορά έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του θύματος, καθώς αναρωτιέται τι δεν έκανε καλά, γεμίζει ανασφάλειες, ενοχές και πέφτει η αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση του. Επίσης χάνει το αίσθημα της ευτυχίας, έχει εκρήξεις θυμού, νιώθει θλίψη, άγχος και μπορεί να εκδηλώσει αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη.

12. Επίλογος συμβουλή

Αυτοπροστατεύσου. Βάλε όρια. Με τα όρια αντλείς τη δύναμή σου. Δεν συμμετέχεις στα παιχνίδια του οποιουδήποτε χειριστικού. Χρειάζεται να οριοθετηθεί. Μην του επιτρέψεις να συνεχίσει. Μην του επιτρέπεις να επεμβαίνει στη ζώνη άνεσης σου. Δεν θα γίνεις σύμμαχος στο παιχνίδι του.

Ιωάννα Κωνσταντινίδου – healingeffect.gr 

 https://www.awakengr.com

 

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών