Η Επιτροπή χορηγεί στήριξη άνω των 50 εκατ. ευρώ σε Έλληνες και Σλοβένους γεωργούς που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

 


Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της επί ενός μέτρου στήριξης ύψους 51,7 εκατ. ευρώ για την άμεση στήριξη των Ελλήνων και των Σλοβένων γεωργών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Από το γεωργικό αποθεματικό του 2024, θα διατεθούν 43,1 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και 8,6 εκατ. ευρώ στη Σλοβενία.Τον Αύγουστο, σημειώθηκαν στη Σλοβενία τεράστιες βροχοπτώσεις και καταρρακτώδεις καταιγίδες που οδήγησαν σε κατολισθήσεις και πλημμύρες. Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα αντιμετώπισε πρωτοφανείς δασικές πυρκαγιές που ακολουθήθηκαν από σοβαρές πλημμύρες, οι οποίες έπληξαν σοβαρά τη γεωργία στις πληγείσες περιοχές.

Οι εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Σλοβενίας θα διανείμουν απευθείας την ενίσχυση στους γεωργούς για την αντιστάθμιση των οικονομικών τους απωλειών, ενώ οι πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Μαΐου 2024. Οι δύο χώρες μπορούν να συμπληρώσουν αυτή τη στήριξη της ΕΕ με εθνικά κονδύλια, σε ποσοστό έως και 200%.

Το σχέδιο μέτρου της Επιτροπής θα συζητηθεί με τα κράτη μέλη, τα οποία θα ψηφίσουν επί του εκτελεστικού κανονισμού σε συνεδρίαση της επιτροπής κοινής οργάνωσης των γεωργικών αγορών στις 30 Νοεμβρίου. Εάν εγκριθεί ο εν λόγω εκτελεστικός κανονισμός, θα εκδοθεί και θα τεθεί σύντομα σε ισχύ, ώστε οι εθνικές διοικήσεις της Ελλάδας και της Σλοβενίας να μπορέσουν να τον εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Olof Gill — Τηλ.: + 32 2 296 59 66· Μυρτώ-Αμαρυλλίς Λάππα Τηλ.: + 32 2 299 70 98)

 
Αθήνα, 23/11/2023

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών