Εκτός Διαγωνίου η Ιτέα!...το χρονικό ενός εγκλήματος...

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiB2MrUgGAfcGC2kSUhp42oXLQsiGul3NK5KY0x1guKgNlU9leTIkukZPkQEPB8ZLv2SINf0G53GAY0upt1RoUadie6_HmMKF0S6zW_Wrw7KDgUDN1c9Wkw7O7ERczFNZgs-D85Vt_K2oM/s640/%25CE%25B9%25CF%2584%25CE%25B5%25CE%25B5%25CE%25B5.png

 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΦΩΚΙΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Άμφισσα 23-3-2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: « Προτάσεις για το Δελφικό Τοπίο»

            Συμμετέχοντας στο διάλογο που διεξάγει το Υπουργείο με στόχο να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά καθώς και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου, αλλά ταυτόχρονα να επιλύσουμε προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας κατέθεσε τις προτάσεις της για τον ανακαθορισμό των ορίων των Ζωνών Α’ και Β’, οι οποίες είναι οι κάτωθι:

Σκόπιμο είναι ο επανακαθορισμός της ζώνης Α’ να περιορισθεί στα απολύτως ορατά από τους Δελφούς όρια. Εντός των ορίων αυτών ( απολύτου προστασίας ) θα πρέπει να υπάρχουν αυστηροί όροι, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να διευκολύνονται παρεμβάσεις δημοσίου συμφέροντος.
 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgiTU2T9pF0ta9TwenP3k9ttNWu5aPLZil15PUejv1o7aS3CfWfsErV1r8WbkAyU0yyKZDJzWAJJrj_fT3NCi7egzMvNXgcUp-iWeJuCTo3hW1oy10cdLKfVIJzgZBM4xxiBqmptyaZSqU/s640/%25CF%2587%25CE%25B1%25CF%2581%25CF%2584%25CE%25B7%25CF%25821.jpg
Συγκεκριμένα :
στο Εθνικό οδικό δίκτυο, στα πλαίσια της μελέτης που εκπονείται για την βελτίωση της Ε.Ο. Θερμοπυλών – Ναυπάκτου, θα πρέπει να επιτραπεί η κατασκευή κόμβων για τους οικισμούς Αγίου Κωνσταντίνου και Σερνικακίου, η διαπλάτυνση με παράδρομο του τμήματος Κακανού – Κόμβος Ιτέας Χρισσού καθώς και η κατασκευή σήραγγας στο ύψος του πρώην εργοστασίου «Καράντζαλη».
Οι όποιες κατασκευές υπάρχουν με νόμιμες οικοδομικές άδειες και βρίσκονται εντός της ζώνης Α’, επιβάλλεται να μπορούν να εξωραϊστούν ( με συγκεκριμένη μορφολογική – αρχιτεκτονική μορφή ), είτε να μπορούν ακόμη και να αλλάξουν χρήση σε προκαθορισμένα πλαίσια επί τα βέλτιστα.
Χωροθέτηση ζωνών που για τα επόμενα χρόνια να ικανοποιούν τις ανάγκες του κράτους και της αυτοδιοίκησης για κοινωφελή έργα ( π.χ. νεκροταφείο Ιτέας , θέση Γαλλικοί Μώλοι να επιτραπούν καρνάγιο, αθλητικές και εμπορικές χρήσεις) και σύμφωνα με τις προτάσεις του Δήμου.
Έγκριση επεκτάσεων των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Δελφών που να καλύπτουν τις ανάγκες τους πχ Χρισσού κλπ.
Στην ζώνη Β’ είναι αναγκαίο να μειωθεί η αρτιότητα, ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο της αυθαιρεσίας και της ασχήμιας.
Στις περιοχές 3 και 3Α να επιτρέπεται η ίδρυση μεμονωμένων τουριστικών καταστημάτων, ( όχι μόνο καταλυμάτων), ενώ να εξετασθεί η δυνατότητα επέκτασης των ζωνών αυτών.
Βελτίωση των όρων δόμησης του ΒΙΟ.ΠΑ Άμφισσας και της ΒΙ.ΠΕ Ιτέας ώστε να απορροφήσουν τις υπάρχουσες αλλά και να προσελκύσουν νέες βιοτεχνίες.
Εξέταση της δυνατότητας πέριξ των πόλεων και των οικισμών σε εύλογο πλάτος να μπορούν να αναπτύσσονται συμβατές με το τοπίο χρήσεις.
Εξέταση της δυνατότητας επέκτασης των ζωνών 4 για την απορρόφηση πιέσεων που υπάρχουν για δημιουργία χρήσεων χαμηλής όχλησης.
Στις θεσμοθετημένες ζώνες εντός της ζώνης Β’ απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και των εγκρίσεων.
Πιστεύουμε τέλος ότι ο ανακαθορισμός και το νομικό καθεστώς της ζώνης Α΄ θα πρέπει να γίνει άμεσα και να ακολουθήσει διάλογος για τα θέματα των χρήσεων και των όρων δόμησης για την ζώνη Β΄.

 Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΑΖΗ

 (ΜΕΛΕΤΗ 2012)

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiR5lzjENFubR8eus_9Y8eFYmY5DvMO4eyn0Q8qzvB7gA2SxPq9sDbfj30_zps9MOXeajrKiukImbEXD9Yp9z2CMPdqkoyhb5IqbrHGR584eRjKzIl4revTpajE8ahyphenhyphend6WA5hNENncTSKs/s640/%25CF%2587%25CE%25B1%25CF%2581%25CF%2584%25CE%25B7%25CF%25822.jpg


2. ΤΜΗΜΑ ΑΜΦΙΣΣΑ – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Η Προωθημένη Αναγνωριστική Μελέτη Οδοποιίας για το τμήμα Άμφισσα (κόμβος προς
Δελφούς) ‐ Ιτέα – Αγ. Νικόλαος περιλαμβάνει μία (1) Κύρια Λύση (προτεινόμενη) και πέντε (5)
Παραλλαγές.
Προκειμένου να είναι δυνατή η συγκριτική αξιολόγηση, το μελετηθέν τμήμα υποδιαιρέθηκε σε
(9) υποτμήματα, ως ακολούθως:
1. Στο πρώτο υποτμήμα (Χ.Θ.0+000 και της Χ.Θ.1+900) η λύση είναι μονοσήμαντη. Προτείνεται
διατήρηση της υφιστάμενης και επανασχεδιασμός του κόμβου προς Δελφούς ο οποίος
παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα ασφάλειας. Στην περιοχή αυτή η υφιστάμενη οδός διαθέτει
το απαιτούμενο πλάτος για την προβλεπόμενη διατομή και ως εκ τούτου θα χρειασθούν
ελάχιστες επεμβάσεις. Ο ανωτέρω σχεδιασμός συμβάλλει στην αποφυγή επεμβάσεων στη
Ζώνη Α του Δελφικού Τοπίου, όριο του οποίου αποτελεί η υφιστάμενη οδός.
2. Στο δεύτερο υποτμήμα (Χ.Θ.1+900 και της Χ.Θ.5+900) έχουν μελετηθεί δύο εναλλακτικές (η
Κύρια Λύση και η Παραλλαγή 1).
Η Κύρια Λύση προβλέπει εγκατάλειψη της υφιστάμενης οδού στρεφόμενη δυτικά,
προκειμένου να παρακάμψει τον οικισμό της Ιτέας με σήραγγα 770μ. Η λύση αυτή προκαλεί τις λιγότερες επεμβάσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και εξέρχεται γρήγορα από τη Ζώνη Α του Δελφικού Τοπίου. Έχουν προβλεφθεί δύο ισόπεδοι κόμβοι που εξυπηρετούν τις κινήσεις από και προς Ιτέα.

 

  Η Παραλλαγή 1 μελετήθηκε προκειμένου να προσεγγιστεί η πρόταση που παρουσιάστηκε στα σχέδια που συνόδευαν τον φάκελο έργου και αφορούσε στη διατήρηση όσο το δυνατό
μεγαλύτερου τμήματος της υφιστάμενης οδού (που μέχρι την είσοδο της Ιτέας διαθέτει τη
διατομή «β2σ»), εγκατάλειψη της αρτηρίας στην περιοχή του υφιστάμενου κόμβου προς
Χρισσό και αξιοποίηση του προβλεπόμενου από το οικείο Γ.Π.Σ. (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) διαδρόμου παράκαμψης της Ιτέας. Η χάραξη στην λύση αυτή διέρχεται για μεγάλο μήκος εντός της Ζώνης Α του Δελφικού Τοπίου, με εμφανή ορύγματα. Προβλέπονται τρεις ισόπεδοι κόμβοι.
Η επιλογή της κύριας λύσης στο δεύτερο υποτμήμα αποτελεί επίσης μονοσήμαντη λύση αν
λάβει κανείς υπόψη τη σπουδαιότητα της περιοχής από αρχαιολογικής απόψεως Οι Δελφοί και το ευρύτερο Δελφικό Τοπίο αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς
χώρους της Ελλάδας και παγκοσμίως. Μέσω του ΠΔ 23‐7‐1985 (ΦΕΚ 417/Δ/3‐9‐1985) και των Υπουργικών Αποφάσεων ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ10/13624/725/27‐3‐1991 (ΦΕΚ 259/Β/25‐4‐1991) και ΥΑ ΥΠΕΧΩΔΕ/21427/5717/2‐8‐2000 (ΦΕΚ 556/Δ/7‐9‐2000), έχουν θεσμοθετηθεί δύο Ζώνες προστασίας Α και Β, για τις οποίες έχουν καθοριστεί οι χρήσεις τους και οι όροι δόμησης με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία και ανάδειξη του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και του Δελφικού τοπίου, στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού.
 

  Η εφαρμογή της Κύριας Λύσης αποτελεί μονοσήμαντη επιλογή με βάση την απόφαση
Αριθ.ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/35829/1801 (Φ.Ε.Κ. 147 /2‐5‐2012) με την οποία εγκρίθηκε ο ανακαθορισμός των ορίων των Ζωνών Α΄ και Β΄ Προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου των Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου. Η ζώνη διέλευσης της χάραξης της Κύριας Λύσης εξαιρέθηκε της Ζώνης Α΄ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την κατασκευή του έργου, κατόπιν υποβολής προς έγκριση της πλήρους μελέτης. Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου προβλέπεται να υπάρξει μέριμνα για την αποκατάσταση του τοπίου στον υφιστάμενο οδικό κόμβο και στο ανενεργό λατομείο στην περιοχή του κόμβου προς Δελφούς.


(ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΖΟΕ 2012)

 Έγκριση ανακαθορισμού των ορίων των Ζωνών Α΄ και Β΄ Προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου των Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου.

Εγκρίνουμε τον καθορισμό σύμφωνα με το άρθρο 13, παρ. 2, του Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (ΦΕΚ 153/Α/28.6.2002) Ζωνών Α΄ και Β΄ Προστασίας για την αποτελεσματικότερη προστασία του συνόλου του μείζονος σημασίας κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου στην εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων νομίμως υφισταμένων οικισμών ευρύτερη περιοχή των Δήμων Δελφών, ΠΕ Φωκίδας, και Διστόμου - Αράχοβας -Αντίκυρας, ΠΕ Βοιωτίας, ως ακολούθως:
Ι. Ζώνη Α΄ Απολύτου Προστασίας
α. Η Ζώνη Α΄ Απολύτου Προστασίας, όπως αυτή εμφαί- νεται στα συνημμένα στην παρούσα τοπογραφικά διαγράμματα κλίμακας 1:5000 της Διεύθυνσης Τοπογραφήσεων Φωτογραμμετρίας και Κτηματολογίου του ΥΠΠΟΤ (υπόβαθρα: ορθοφωτογραφίες της Κτηματολόγιο ΑΕ με επίθεση διαγραμμάτων 1:5000 της ΓΥΣ), περιλαμβάνει το Ιερό του Απόλλωνα, την Κασταλία Κρήνη, το Ιερό της Αθηνάς Προναίας και τα γύρω τους μνημεία, καθώς και την περιοχή, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Δελφικού Τοπίου, και ειδικότερα του πολιτιστικού τοπίου, που περιβάλλει τα παγκόσμιας εμβέλειας μνημεία των Δελφών.


 Στη Ζώνη Α΄ Απολύτου Προστασίας του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου εντάσσονται: (1) η περιοχή που εκτείνεται από το Αλαφόκαστρο, τη χαράδρα της Κασταλίας και τις βραχώδεις πλαγιές των Φαιδριάδων μέχρι το ύψωμα του Αγ. Γεωργίου στο Χρισσό, όπου βρίσκεται ο προϊστορικός οικισμός και ο οχυρωματικός περίβολος της ομηρικής Κρίσας, συμπεριλαμβανομένης της έκτασης μεταξύ των Δελφών και του Χρισσού γύρω από τη θέση Αγία Βαρβάρα, όπου έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες που ανήκουν σε σημαντική εγκατάσταση επί του αρχαίου δρόμου από τους Δελφούς προς την κοιλάδα του Πλείστου, (2) η κοιλάδα του Πλείστου και οι πλαγιές των ορεινών όγκων που την οριοθετούν, (3) το οροπέδιο Καλό Πηγάδι Δεσφίνας, βορείως της γραμμής που συνδέει τα υψώματα Κούτσουρας και Στρολίνας, (4) η κοιλάδα του Υλαΐθου νοτίως της Άμφισσας μέχρι τα όρια του σχεδίου πόλης Ιτέας - Κίρρας, όπως αυτή οριοθετείται από τις υπώρειες των υψωμάτων που την περιβάλλουν και το οδικό δίκτυο της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του υψώματος του Αμπλιανού, (5) η έκταση βόρεια και βορειοδυτικά της εκκλησίας της Παναγίας στη θέση Μαγούλα, όπου έχει ανασκαφεί τμήμα του οχυρωματικού περιβόλου και ιερό τέμενος της αρχαίας Κίρρας των ιστορικών χρόνων, καθώς και κατάλοιπα προϊστορικής εγκατάστασης, που χρονολογούνται από την Πρωτοελλαδική έως και την Υστεροελλαδική Εποχή, (6) η θεσμοθετημένη Ζώνη Α΄ Απολύτου Προστασίας του οχυρού κλασικών χρόνων στη θέση «(Μ)πάνια -Παλαιόπυργος» Ζεμένου, όπως αναοριοθετήθηκε με την υπ? αριθ. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/12947/568/4.2.2011 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 22/ΑΑΠ/2011) και (7) Ζώνη Α΄ Απολύτου Προστασίας για την αποτελεσματικότερη προστασία του Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Άμφισσας, ο οποίος χρονολογείται τον 12ο αι. μΧ και αποτελεί το καλύτερα σωζόμενο βυζαντινό μνημείο της Φωκίδας, στην οποία περιλαμβάνεται το απαραίτητο ελεύθερο περιβάλλον του μνημείου, με το γύρω πευκόφυτο άλσος και μικρή έκταση ελαιόφυτων αγρών. Η ως άνω Ζώνη Α΄ Απολύτου Προστασίας οριοθετείται από τις ενιαίες πολυγωνικές γραμμές, που ορίζονται από τα σημεία [213Α, 219 - 2207, 166 - 170, 2208 - 2482, 204 - 213, 213Α], [873 - 984, 2496 - 2483, 873], [3514 - 3547, 3514 (Ζώνη Α΄ «(Μ)πάνια Παλαιόπυργου» Ζεμένου)] και [2899 - 2915, 2899 (Ζώνη Α΄ Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Άμφισσας)] του συνημμένου στην παρούσα πίνακα συντεταγμένων.
β. Από την ως άνω οριοθετημένη Ζώνη Α΄ Απολύτου Προστασίας εξαιρούνται οι ακόλουθες περιοχές, όπως αυτές εμφαίνονται στα συνημμένα στην παρούσα τοπογραφικά διαγράμματα:
1. Ο οικισμός των Δελφών, ο οποίος οριοθετείται από την ενιαία πολυγωνική γραμμή, που ορίζεται από τα σημεία [3289 - 3369, 3289] του συνημμένου στην παρούσα πίνακα συντεταγμένων, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλε ο Δήμος Δελφών.
2. Η περιοχή του Θεάτρου του Ευρωπαϊκού Πολιτι- στικού Κέντρου Δελφών, η οποία έχει ήδη εξαιρεθεί της Ζώνης Α΄ Απολύτου Προστασίας σύμφωνα με την υπ? αριθ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ10/89750/4139/16.10.2006 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1646/Β/9.11.2006) και οριοθετείται από την ενιαία πολυγωνική γραμμή, που ορίζεται από τα σημεία [3370 - 3373, 3370] του συνημμένου πίνακα συντεταγμένων.
3. Τα κοιμητήρια Δελφών (υφιστάμενο με επέκταση), Χρισσού (υφιστάμενο), Σερνικακίου (υφιστάμενο με επέ- κταση), Ιτέας (νέο) και Κίρρας (υφιστάμενο), τα οποία οριοθετούνται αντιστοίχως από τις ενιαίες πολυγωνικές γραμμές, που ορίζονται από τα σημεία [3374 - 3380, 3374 (Δελφών)], [3283 - 3288, 3283 (Χρισσού)], [3624 - 3630, 3624 (Σερνικακίου)], [3558 - 3571, 3558 (Ιτέας νέο)] και [3548 - 3557, 3548 (Κίρρας)] του συνημμένου πίνακα συντεταγμένων, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλε ο Δήμος Δελφών. Στα κοιμητήρια να παρακολουθείται αποκλειστικά η οικοδομική δραστηριότητα (κατασκευή υποστηρικτικών της λειτουργίας τους κτισμάτων). Στο νέο κοιμητήριο Ιτέας να προβλεφθεί παρόδια ζώνη πρασίνου πλάτους 20μ κατά μήκος της διερχόμενης περιφερειακής οδού Ιτέας - Δεσφίνας.
4. Το εύρος κατάληψης της νέας χάραξης της Εθνι- κής Οδού Αντίρριο - Γαλαξίδι -Ιτέα - Άμφισσα - Λαμία μήκους περίπου 3 χλμ, από την έξοδο της προβλεπόμενης υπόγειας σήραγγας μέχρι τον νέο ισόπεδο κόμβο προς Χρισσό - Δελφούς στη θέση Κακανού, το οποίο οριοθετείται από την ενιαία πολυγωνική γραμμή, που ορίζεται από τα σημεία [870 - 873, 2483 - 2496, 984 - 988, 2497 - 2531, 870] του συνημμένου στην παρούσα πίνακα συντεταγμένων, σύμφωνα με τα υποβληθέντα στοιχεία οριστικής μελέτης. Η εξαιρούμενη της Ζώνης Α΄ περιοχή να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την κατασκευή της Εθνικής Οδού, κατόπιν υποβολής προς έγκριση της πλήρους μελέτης. Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου να υπάρξει μέριμνα για την αποκατάσταση του τοπίου στον υφιστάμενο οδικό κόμβο και στο ανενεργό λατομείο στη θέση Κακανού.
γ. Εντός της Ζώνης Α΄ Απολύτου Προστασίας του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου να ισχύουν τα ακόλουθα:
1. Απαγορεύεται η δόμηση, καθώς και κάθε δραστηριότητα και χρήση, οι οποίες είναι δυνατό να επιβαρύνουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο το Δελφικό Τοπίο, και ειδικότερα το πολιτιστικό τοπίο, που περιβάλλει τα μνημεία των Δελφών.
2. Επιτρέπονται (α) τα έργα συντήρησης, στερέωσης, αποκατάστασης και προστασίας αρχαίων μνημείων και κηρυγμένων νεωτέρων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και (β) οι διαμορφώσεις, οι εργασίες κατασκευής, επισκευής - συντήρησης, βελτίωσης και εκσυγχρονισμού κτισμάτων, προσθηκών σε υπάρχοντα κτήρια και υποδομών - εγκαταστάσεων, που είναι αναγκαία για την προστασία, τη φύλαξη, την ανάδειξη και την εξυπηρέτηση της χρήσης του οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου των Δελφών, συμπεριλαμβανομένων των έργων πυροπροστασίας και των έργων προστασίας από κατολισθήσεις βράχων.
3. Επιτρέπεται η επισκευή - συντήρηση, η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων υποδομών εθνικής εμβέλειας που διέρχονται εντός της Ζώνης Α΄ Απολύτου Προστασίας, δηλαδή του υδραγωγείου του Μόρνου και του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
4. Επιτρέπεται η κατασκευή, η επισκευή - συντήρηση, η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός εναέριων τοπικών δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και σταθερών επικοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό είναι δυνατό να επιβάλλεται η υπογειοποίηση τμημάτων των δικτύων, προκειμένου να μη υποβαθμίζεται αισθητικά το πολιτιστικό τοπίο, που περιβάλλει τα μνημεία των Δελφών.
5. Επιτρέπεται η κατασκευή, η επισκευή - συντήρηση, η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός υπόγειων και επιφανειακών δικτύων κοινής ωφέλειας. Στο πλαίσιο είναι δυνατό να επιτρέπονται σημειακά κατασκευές με υπέργεια τμήματα, όπως αντλιοστάσια και δεξαμενές, για τις οποίες να λαμβάνεται μέριμνα ελαχιστοποίησης των προεξεχόντων του εδάφους τμημάτων τους και απόκρυψης τους με τη χρήση ζωνών πρασίνου.
6. Επιτρέπεται για λόγους ασφαλείας η συντήρηση των υφισταμένων οδών, στο σημερινό πλάτος τους και σύμφωνα με το υπάρχον υλικό επίστρωσής τους. Βελτιώσεις στη χάραξη, μικρές διαπλατύνσεις και διαμορφώσεις ισόπεδων κόμβων είναι δυνατό να επιτρέπονται σημειακά σε επικίνδυνες καμπές και διασταυρώσεις του εθνικού και του κύριου επαρχιακού οδικού δικτύου, με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στη μορφολογία του εδάφους. Επίσης, είναι δυνατό να επιτρέπεται κατά τόπους αλλαγή του υλικού επίστρωσης, ειδικά σε περιοχές που παρουσιάζουν έντονες κλίσεις, με τη χρήση υλικών που να συμβάλλουν στην αρμονική ένταξη του οδικού συστήματος στο τοπίο.
7. Όπου υπάρχουν δασικές εκτάσεις, αυτές διατηρούν τον δασικό χαρακτήρα τους. Επιτρέπονται οι αναδασώσεις και τα συναφή με την προστασία των δασικών εκτάσεων έργα, εφ? όσον εντάσσονται σε εγκεκριμένο πρόγραμμα των αρμοδίων υπηρεσιών.
8. Επιτρέπονται οι εργασίες σε κοίτες ρεμάτων και χειμάρρων, εφ? όσον εντάσσονται σε εγκεκριμένο πρόγραμμα των αρμοδίων υπηρεσιών.
9. Διατηρείται ο αγροτικός χαρακτήρας της περιοχής, που αφορά κατά κύριο λόγο στην τοπική παραδοσιακή ελαιοκαλλιέργεια. Επιτρέπονται μόνο οι ανοιχτές καλλιέργειες και η εγκατάσταση υπόγειων και επιφανειακών υποδομών που τις εξυπηρετούν, όπως φρεάτων, γεωτρήσεων με υπαίθρια αντλητικά μηχανήματα, ανοικτών υδατοδεξαμενών και δικτύων άρδευσης. Δεδομένου ότι ο ελαιώνας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Δελφικού Τοπίου, και ειδικότερα του πολιτιστικού τοπίου, που περιβάλλει τα μνημεία των Δελφών, απαγορεύεται η κοπή ή εκρίζωση ελαιοδένδρων, η οποία δεν πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ελαιοκαλλιέργειας.
10. Να συνταχθεί από τους τοπικούς φορείς σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Υπουργείου Αγροτικής
Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και να υποβληθεί προς έγκριση εντός ενός (1) έτους σχέδιο - πλαίσιο διαχείρισης του τμήματος του παραδοσιακού ελαιώνα, που εμπίπτει εντός της Ζώνης Α΄ Απολύτου Προστασίας. Στο διαχειριστικό σχέδιο του ελαιώνα να προβλεφθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα για την κάλυψη των βασικών αναγκών της ελαιοκαλλιέργειας, όπως για τη φύλαξη εργαλείων και λοιπού εξοπλισμού αγροτικών εργασιών και για την προσωρινή αποθήκευση της ελαιοπαραγωγής, αποκλειόμενης οιασδήποτε δόμησης. Επίσης, να προβλεφθεί σύστημα διάθεσης των υγρών αποβλήτων από την επεξεργασία του ελαιοκάρπου και την παραγωγή ελαιολάδου, προκειμένου να μην επιβαρύνεται το πολιτιστικό τοπίο των Δελφών από την ελεύθερη απορροή των υγρών αποβλήτων σε ρέματα - χείμαρρους ή από τη συγκέντρωσή τους σε λιμνοδεξαμενές εξάτμισης.
11. Επιτρέπεται η συνέχιση της λειτουργίας και ο εκσυγχρονισμός των υφισταμένων μονάδων επεξεργασίας ελαιοκάρπου και μονάδων παραγωγής ελαιολάδου και ελαιοπυρήνα, σύμφωνα με προδιαγραφές, οι οποίες απορρέουν από τις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία και την περιβαλλοντική αδειοδότησή τους. Η λειτουργία και ο εκσυγχρονισμός των εν λόγω μονάδων αφορά αποκλειστικά σε νομίμως υφιστάμενες κτηριακές εγκαταστάσεις. Επιτρέπεται η προσθήκη υπόγειων υποδομών, όπως βόθρων, δεξαμενών αποθήκευσης και γεφυροπλαστιγγών, τα ενδεχόμενα υπέργεια τμήματα των οποίων να μην προεξέχουν του εδάφους πέραν του 1μ.
12. Απαγορεύεται η εγκατάσταση θερμοκηπίων. Επιτρέπεται η εγκατάσταση ανοικτών φυτωρίων.
13. Επιτρέπεται η άσκηση της παραδοσιακής κτηνοτροφίας σε υφιστάμενα λιθόκτιστα κτίσματα («μαντριά» ή «στάνες»). Απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη βοσκή και διέλευση ποιμνίων.
14. Επιτρέπεται η άσκηση της παραδοσιακής μελισσοκομίας.
15. Είναι δυνατό να επιτρέπεται η συνέχιση δραστηριοτήτων και χρήσεων που δεν εμπίπτουν στις ως άνω επιτρεπόμενες και υφίστανται - λειτουργούν νομίμως σε νομίμως υφιστάμενα κτήρια και εγκαταστάσεις εντός της Ζώνης Α΄ Απολύτου Προστασίας, εφ? όσον τεκμηριωμένα διαπιστωθεί ότι δεν προκαλούν ουδεμία άμεση ή έμμεση βλάβη επί αρχαιοτήτων και δεν επιφέρουν όχληση στο Δελφικό Τοπίο, και ειδικότερα στο πολιτιστικό τοπίο, που περιβάλλει τα μνημεία των Δελφών.
16. Είναι δυνατό να επιτρέπεται αλλαγή χρήσης νομί- μως υφισταμένων κτηρίων
εντός της Ζώνης Α΄ Απολύ- του Προστασίας, εφ? όσον τεκμηριωμένα διαπιστωθεί
ότι η νέα χρήση δεν προκαλεί ουδεμία άμεση ή έμμεση βλάβη επί αρχαιοτήτων
και δεν επιφέρει όχληση στο Δελφικό Τοπίο, και ειδικότερα στο πολιτιστικό
τοπίο, που περιβάλλει τα μνημεία των Δελφών.

 

 

fokidatv.blogspot.com

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών