«Η περιπέτεια του Κοκό» από τη Χαρά Σωτηροπούλου #BookReview

 

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

Αυτό που αγαπώ στα παιδικά βιβλία είναι το πόσο διδακτικά μπορεί να είναι και πόσα συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν. Ένα τέτοιο παιδικό βιβλίο, με αρκετά διδάγματα και πληθώρα συναισθημάτων είναι και «Η περιπέτεια του Κοκό» της αγαπημένης μου φίλης Χαράς Σωτηροπούλου. Η Χαρά είναι ένας άνθρωπος γεμάτος χαμόγελο και αισιοδοξία. Κάποιος που θα σκεφτεί και αυτούς που είναι χαρούμενοι και αυτούς που είναι θλιμμένοι και θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο για τον καθένα. Όταν έμαθα πως μία από τις ιστορίες της θα εκδοθεί σε βιβλίο, χάρηκα πολύ. Καιρός είναι να μάθουν όλοι το ταλέντο της και ακόμα περισσότερο, να γνωρίσουν τις ιστορίες της τα μικρά παιδιά. Να σας πω όμως για ποια ιστορία πρόκειται!

Το Αβγανιστάν είναι μια πόλη μικρή και χαρούμενη. Εκεί ζουν όλων των ειδών τα αβγά. Μεγάλα και μικρά! Αβγά από πάπιες, χήνες, κότες και στρουθοκαμήλους! Ακόμα και τα σοκολατένια αβγά εκεί μένουν. Έχουν τα σπίτια τους, τις ασχολίες και τις φιλίες τους. Όλα τα αβγά λοιπόν, μένουν στο Αβγανιστάν μέχρι να τα πάρουν οι άνθρωποι την ώρα που κοιμούνται και να τα πάνε στην Αγορά! Κι από εκεί, θα τα πάρουν άλλοι άνθρωποι, στα σπίτια τους!

Εκεί στο Αβγανιστάν, μένει και ένα αβγό που πιστεύει πως είναι μοναδικό. Ο Κοκό, το εν λόγω αβγό, έχει ένα κόκκινο σημάδι λίγο πάνω από την κοιλιά του. Αλλά σε όλη του τη ζωή, δεν έχει δει άλλο αβγό με τέτοιο σημάδι. Μέχρι που συναντά μια μέρα την Κική, η οποία έχει ακριβώς το ίδιο σημάδι λίγο πάνω από την κοιλιά της. Οι δυο τους θα αγαπηθούν και πάνω που θα είναι έτοιμοι να αρχίσουν το κοινό τους ταξίδι, η Κική θα εξαφανιστεί. Ο θαρραλέος Κοκό, θα ξεκινήσει ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες για να φέρει πίσω την αγαπημένη του. Μέσα από αυτό το ταξίδι θα γνωρίσει καινούριους τόπους, θα κάνει φίλους, θα διδαχτεί πολλά πράγματα που δεν είναι γραμμένα στα βιβλία και θα δείξει πόσα μπορεί να καταφέρει με την τόλμη και το θάρρος του για χάρη της αγάπης!

Η υπέροχη ιστορία του Κοκό μιλάει για τόσα πολλά πράγματα. Για το φόβο του άγνωστου που είναι η Αγορά, όπου κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει στα αβγά που πηγαίνουν εκεί. Μιλάει για την αγάπη και τη χαρά να βρεις το άλλο σου μισό αλλά και για το τι σημαίνει να το χάσεις. Μιλάει για το θάρρος που χρειάζεται για να πας κόντρα στο ρεύμα, είτε αυτό είναι το ρεύμα ενός ποταμού είτε ένα μεταφορικό ρεύμα. Μιλάει για την αποφασιστικότητα και την τόλμη που μπορεί να έχει ένα μικρό αβγό, άρα γιατί όχι και ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος. Μιλάει για όλα αυτά που νομίζουμε ότι ξέρουμε και που μπορεί τελικά να μην είναι έτσι όπως τα έχουμε φανταστεί, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι αυτά που είναι. Μιλάει για το πόσο καλό είναι να βοηθάμε όσους μας έχουν ανάγκη, ακόμα και όταν κι εμείς οι ίδιοι χρειαζόμαστε βοήθεια.

Όμως δεν είναι μόνο τα λόγια του που το κάνουν τόσο όμορφο. Η εικονογράφηση της Βιβής Μαρκάτου, ζωντανεύει την υπέροχη ιστορία και κρατάει το ενδιαφέρον των παιδιών. Πανέμορφες εικόνες, γεμάτες χρώμα, που ταιριάζουν τόσο πολύ στην ιστορία και στην ευαίσθητη παιδική ηλικία. Η κόρη μου ενθουσιάστηκε με την «Περιπέτεια του Κοκό» και το ίδιο εύχομαι να νιώσουν όλα τα παιδάκια που θα τη γνωρίσουν.

Εκδόσεις Φυλάτος

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Χαρά Σωτηροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από πολύ μικρή ηλικία έδειξε την κλίση της προς τις τέχνες, με ιδιαίτερη αγάπη στο βιβλίο και τις χειροτεχνίες. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σεναριογραφίας, δημιουργικής γραφής και δημοσιογραφίας. Εργάζεται ως αρθρογράφος, και κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Έχει γράψει στίχους, διηγήματα, παραμύθια και ποιήματα. Ασχολείται με την flash fiction λογοτεχνία, και διηγήματά της έχουν αναρτηθεί στο site 121 words. Τα ποιήματά της «Αλήθειες και ψέματα» και «Νυχτερινές Αναμνήσεις», συμπεριλαμβάνονται στην Ανθολογία Σύγχρονης Ελληνικής Ποίησης, σε έντυπο τεύχος του Λογοτεχνικού Περιοδικού Κέφαλος ( Ιανουάριος – Απρίλιος 2020). Τον Σεπτέμβριο του 2020, έγραψε το παιδικό ποίημα με τίτλο «Με τα χέρια καθαρά», το οποίο διανέμεται δωρεάν, με σκοπό την υγιεινή των χεριών, και έχει χρησιμοποιηθεί για διδακτικούς σκοπούς σε τμήματα νηπιαγωγείων και δημοτικών ανά την Ελλάδα. Είναι δημιουργός και αρθρογράφος του βιβλιοφιλικού site readoclock.gr, το οποίο ασχολείται με κριτικές βιβλίων, παρουσιάσεις και συνεντεύξεις. Επίσης, έχει παρακολουθήσει μαθήματα αργυροχοΐας και ζωγραφικής, και τα τελευταία χρόνια, ασχολείται επαγγελματικά με την κατασκευή κοσμημάτων και χειροποίητων κατασκευών.

 chillandreadblog.com

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών