Πως η Δωρίδα έλυσε και το θέμα των Ρομά Δεν επέτρεψε «καταυλισμό»



 Πως η Δωρίδα έλυσε και το θέμα των Ρομά

Δεν επέτρεψε «καταυλισμό»

-Προσέγγισε το θέμα με ανθρωποκεντρική πολιτική, δημιούργησε καλές συνθήκες διαμονής και υγιεινής, ενώ έκαμψε τις αντιδράσεις και έπεισε τους διαφωνούντες ότι είναι η εγγυήτρια δύναμη! Πως; Πολύ απλά: είναι συνεπής η Δημοτική Αρχή!

Δε σταματά να μας εκπλήσσει ο δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης και η ομάδα του που αποδεικνύεται κατάλληλη και για ειδικές και ευαίσθητες αποστολές!

Ο τρόπος που διαχειρίστηκε η Δωρίδα την εγκατάσταση μιας οικογένειας Ρομά στο Τρίκορφο, αποδεικνύει εμπράκτως πως όποιος έχει πραγματικά τη βούληση έχει τον τρόπο να λύσει με αριστοτεχνικό τρόπο το θέμα, αρκεί να μην διακατέχεται από ρατσιστικά σύνδρομα και να μην είναι παραδομένος στο λαϊκισμό!

Σύνεση και συναίνεση

Η οικογένεια που εγκαταστάθηκε στο Τρίκορφο και παρά τα αρχικά προβλήματα και τις αντιδράσεις μερίδας των κατοίκων, το θέμα λύθηκε αναίμακτα, με την παραμονή της οικογένειας στο ιδιωτικό οικόπεδο, αλλά και την απαίτηση της τοπικής κοινωνίας ο χώρος να περάσει στη διαχείριση του δήμου, όπου φάνηκε και το μέγεθος της εμπιστοσύνης του πληθυσμού προς τη Δημοτική Αρχή! Ο δήμος Δωρίδας, ο Δήμαρχος και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι φάνηκαν αντάξιοι των περιστάσεων και οι δημότες τους, τους εμπιστεύτηκαν. Βλέπετε η Δημοτική Αρχή κατάφερε να εγγυηθεί την ασφάλεια των κατοίκων του χωριού, αλλά και των νέων μελών της κοινότητας, την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ότι δεν θα επιτραπεί η δημιουργία ανεξέλεγκτου καταυλισμού, σαν αυτόν που έχει η Άμφισσα με τους δεκάδες σκηνίτες!

Στο δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος κ. Καπεντζώνης ενημέρωσε για τα κάτωθι:

«Πρόκειται για ένα μέρος μιας οικογένειας που έφυγε από την περιοχή του Ευπαλίου και μετακινήθηκε προς τις παρυφές του Τρικόρφου. Εγκαταστάθηκαν σε ένα οικόπεδο ιδιωτικό, το οποίο προσφέρθηκε για τη φιλοξενία των ανθρώπων αυτών. Διατέθηκαν κάποιες δωρεές, όπως κοντέινερ και είδη πρώτης ανάγκης. Υπήρξαν αντιδράσεις από κατοίκους του Τρικόρφου, όπως και συλλόγους. Το καλοκαίρι έγινε επί μακρά διαβούλευση και ευρύς διάλογος με τους κατοίκους και την αδελφότητα των Τρικορφιωτών. Συμφωνήθηκε να ζουν με όρους ασφάλειας, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας. Θα προσεχθούν τα ζητήματα πυρασφάλειας, τα υγειονομικά.

Το καλοκαίρι κλήθηκαν από την Εισαγγελία, την Αστυνομία, την Πολεοδομία και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να επιτηρήσουν την τήρηση των μέτρων. Σε Λαϊκή Συνέλευση συμφωνήθηκε να μην επιτραπεί η δημιουργία ανεξέλεγκτου καταυλισμού. Συμφωνήθηκε επίσης να έχουν τα εχέγγυα για την ασφαλή διαμονή τους. Η κοινότητα ποτέ δεν πήρε θέση, ούτε κλήθηκε να πάρει. Θα αφορούσε την κοινότητα αν ήταν μόνιμοι κάτοικοι του Τρικόρφου και έπρεπε να μετεγκατασταθούν.

Ωστόσο συμφωνήθηκε να μην εγκατασταθούν πάνω από δυο οικογένειες, να είναι το οικόπεδο στο όνομα του δήμου, ώστε να είναι ελεγχόμενη η κατάσταση, οι συνθήκες ασφαλείας και να ελέγχεται ο πληθυσμός. Στην τελευταία οικονομική επιτροπή ο δήμος πήρε με χρησιδάνειο το οικόπεδο για μερικούς μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των αδειοδοτήσεων», σύμφωνα με όσα είπε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Καπεντζώνης θα μπορούσε να το χειριστεί με τον τρόπο που το διαχειρίστηκαν οι Δημοτικές Αρχές στην Άμφισσα, όπου κάποιες δήμαρχοι έκαναν κουμπαριές, κάποιοι δήμαρχοι τους ζητούσαν να φέρουν και όλο τους το σόι κάνοντας μαζικές μεταδημοτεύσεις. Θα μπορούσε επίσης να έχει παραδώσει την ανθρωπιά του στο λαϊκισμό και να έχει παρασυρθεί από ακραίες φωνές. Απεναντίας είχε τον τρόπο, τη στρατηγική και φυσικά την ευφυία να κάμψει τις αντιδράσεις και οι διαφωνούντες να μετακινηθούν σημαντικά συναινώντας στην παραμονή των ανθρώπων αυτών στο χώρο, ενώ έφτασαν στο σημείο να απαιτήσουν η διαχείριση να γίνεται μόνο από το δήμο.

Αυτό που έκανε ο κ. Καπεντζώνης είναι όντως πολιτική και ελάχιστοι έχουν τον τρόπο να την παράγουν. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι πρέπει επειγόντως να δώσει μαθήματα και σε γειτονικές περιοχές και αιρετούς που βαυκαλίζονται με πολυτελείς εκδόσεις παραδομένοι στη μακαριότητά τους! 

 

 

 Ημερομηνία δημοσίευσης:10/12/2020

 http://www.orafok.gr

 orafok.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών