ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Πικρές Αλήθειες

 η εικόνα προφίλ του ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
 Με αφορμή το επεισόδιο στο νησί της Ρω της ευρύτερης περιοχής γύρω από το Καστελόριζο πρέπει να λεχθούν ορισμένες πολύ πικρές αλήθειες.

Η πρώτη πικρή αλήθεια: Δεν υπήρξε καν παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου. Ούτε προσβολή της εθνικής μας κυριαρχίας. Όση μπόλικη ενημέρωση μας είχε προσφέρει γενναιόδωρα το ΥΠΕΘΑ αποδείχθηκε ανακριβής. Καμιά παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου. Καμιά προσβολή της εθνικής μας κυριαρχίας. Σε αυτά φαίνεται να συμφωνούν και το πρωθυπουργικό γραφείο και το γραφείο του Τούρκου προέδρου.
Η δεύτερη πικρή αλήθεια: Και σε αυτό, το περιστατικό δεν είχαμε τη σωστή ενημέρωση από το ΥΠΕΘΑ, που έχει ως υπουργό τον… Πάνο Καμμένο. Προφανώς το Μέγαρο Μαξίμου άντλησε από άλλες πηγές τη δική του ενημέρωση για τη δήθεν παραβίαση του εναέριου χώρου. Το πρόβλημα δεν έχει μικρές διαστάσεις. Τα γεγονότα αυτής της φύσης τρέχουν με απίθανες ταχύτητες. Και η έλλειψη ουσιαστικού συντονισμού μεταξύ των δύο κορυφαίων πολιτικών σχηματισμών μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες και τελικά δραματικές καταστάσεις επιπτώσεις.
Η τρίτη πικρή αλήθεια: Αγαπώ και αγαπάμε την πατρίδα μας. Αλλά δεν μπορούμε να μη βλέπουμε την αλήθεια. Δεν είναι υβριστές και χυδαίοι μόνο ορισμένοι εκ των Τούρκων πολιτικών. Όπως ο πρώην αρχηγός των «Γκρίζων Λύκων». Πάει πίσω ο δικό μας ΥΠΕΘΑ; Δεν αποκάλεσε, εντελώς πρόσφατα, τρελό τον πρόεδρο της Τουρκίας; Πρώτος αυτός; Τί θετικές εκτιμήσεις για εμάς μπορούμε να αναμένουμε από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη; Και τους ηγέτες της, που είναι μέρος της κοινής γνώμης της κάθε χώρας του;
Η τέταρτη πικρή αλήθεια: Όντως υπήρξε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου και προσβολή της εθνικής μας κυριαρχίας ενήμερα του Πάσχα στο νησί Παναγιά. Λίγο μετά την επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στην περιοχή. Αυτό δε συνιστούσε απλά προσβολή της εθνικής μας κυριαρχίας. Αποτελούσε και παραβίαση των «Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», που είχαν συμφωνήσει γραπτά ο δικός μας Κάρολος Παπούλιας, ως υπουργός Εξωτερικών και ο Τούρκος ομόλογός του ΥΠ.ΕΞ. Γιλμάζ. Να μην παρενοχλούνται οι λαοί των δύο χωρών στις μεγάλες θρησκευτικές τους γιορτές.
Η Πέμπτη πικρή αλήθεια: Προσωπικά, δε φοβάμαι το Καστελόριζο και τα νησάκια γύρω από αυτό. Υπάρχει γραπτή συμφωνία ανάμεσα στην Ιταλία και την Τουρκία το Γενάρη του 1932, που έχει αναγνωρίσει την κυριαρχία της τότε Ιταλίας πάνω σε αυτά. Αυτή τη συμφωνία, που εμείς «κληρονομήσαμε» μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν την έχουν αμφισβητήσει, μέχρι σήμερα, ποτέ οι Τούρκοι.
Το μόνο που απαιτείται από εμάς είναι αποφασιστικότητα. Ήρεμη και στρατηγική.
Νέα Κρήτη, Άποψη, Τετάρτη, 11.04.2018

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών