ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Προκαλούν το Κράτος Δικαίου

η εικόνα προφίλ του Antonis Vgontzas
Να τις πάρουμε με τη σειρά. Όπως τις θυμόμαστε. Τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η πιο εντυπωσιακή! Αυτή που τη θυμούνται όλοι. Άλλωστε, έχει αποκτήσει και ιστορικές διαστάσεις. Η απόφαση της Ολομέλειας για το Νόμο Παππά. Το Ανώτατο Διοικητικό και οιονεί Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι δεν μπορεί ένας υπουργός να μοιράζει τις τηλεοπτικές άδειες. Με
οποιαδήποτε κριτήρια. Ακόμα και με κάτι σαν το χρηματιστήριο. Η όποια απόφαση του υπουργού, ειδικά εκείνη με την οποία υπεξαίρεσε αρμοδιότητες που ανήκουν σε ανεξάρτητη Αρχή, δεν μπορεί παρά είναι μεροληπτική. Το Σύνταγμα δεν εμπιστεύεται κανέναν υπουργό. Είτε στη διαδικασία παραχώρησης τηλεοπτικών αδειών, είτε στην άσκηση οποιασδήποτε εποπτείας στα τηλεοπτικά κανάλια. Αυτή τη συνταγματική επιλογή επιβεβαίωσε το ΣτΕ με τη γνωστή πια απόφασή του.
Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική κάθε προσπάθεια εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας για να παραταθεί η ισχύς των αξιώσεων του ελληνικού Δημοσίου πολλά χρόνια προς τα πίσω. Το Δημόσιο έχει αποκτήσει, τον τελευταίο καιρό, τη συνήθεια να αυξάνει τα χρονικά όρια παραγραφής των αξιώσεών του. Με ένα και μοναδικό σκοπό. Να καταλαμβάνει πολλές υποθέσεις του μακρινού παρελθόντος.
Έτσι, ξαφνικά, συμπολίτες μας διαπιστώνουν ότι πρέπει να δικαιολογήσουν το τι έκαναν πριν από πάρα πολλά χρόνια. Αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο, όσο μοιάζει αρχικά. Αυτή η παράταση του χρόνου παραγραφής μπορεί να λειτουργήσει σαν εκβιασμός σε βάρος πολλών συμπολιτών μας. Και, συχνά, λειτουργεί. Το ΣτΕ αποδοκίμασε και αυτή την πρακτική.
Το ΣτΕ αιφνιδίασε και τον άξεστο συμπολίτη μας Παύλο Πολάκη. Ο τελευταίος είχε στήσει έναν μηχανισμό μη αξιοκρατικής στελέχωσης των διοικήσεων των νοσοκομείων.
Το ΣτΕ επίσης επισήμανε ότι οι εφορίες πρέπει να καλούν τους πολίτες κάθε φορά που ενδέχεται να τους επιβληθούν κυρώσεις. Διαφορετικά, παραβιάζεται ο ακρογωνιαίος λίθος του Κράτους Δικαίου: Η υποχρέωση της προηγούμενης ακρόασης του πολίτη.
Η τελευταία, όμως, απόφαση του ΣτΕ αποκτά τεράστιες διαστάσεις. Όλοι οι πρόσφατοι διορισμοί των διευθυντών των σχολικών μονάδων είναι άκυροι. Έχουν παραβιαστεί οι αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας. Άλλος ένας νόμος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κρίθηκε αντισυνταγματικός.
Πολύ συχνά και για τόσο μικρό χρονικό διάστημα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προκαλούν το Κράτος Δικαίου.
Νέα Κρήτη, Άποψη, Τετάρτη, 15.07.2017


Antonis Vgontzas
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών