Νέα της Συνόδου - Στρασβούργο, 19 - 22 Νοεμβρίου 2012


            







Αθήνα,  16 Νοεμβρίου 2012

ANAKOΙNΩΣH TΥΠOΥ


Νέα της Συνόδου - Στρασβούργο, 19 - 22 Νοεμβρίου 2012

Μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός: Το μέλλον της ΕΕ σε κίνδυνο
Οι δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 θα μπορούσαν να παραλύσουν την Ένωση για μια δεκαετία. Οι ευρωβουλευτές θα προειδοποιήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια την Τετάρτη με τον Πρόεδρο Μπαρόζο και τον Κύπριο Υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Μαυρογιάννη, να μην αφήσουν τα κράτη μέλη που είναι "καθαροί πληρωτές" να οδηγήσουν στην επίτευξη μιας κακής συμφωνίας κατά τη σύνοδο κορυφής στις 22 και 23 Νοεμβρίου.


Λογοδοσία: Απαραίτητη για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης  
Το ΕΚ θα εγκρίνει την Τρίτη τις κατευθυντήριες αρχές για μια μελλοντική Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ). Οι αρχές αυτές αφορούν τους κανόνες για τη λογοδοσία προκειμένου αυτοί να συμβαδίσουν με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές θα επισημάνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις, όπως η βελτίωση του συντονισμού των φορολογικών συστημάτων, μπορεί να αρχίσει ήδη από τώρα, χωρίς να αλλάξουν οι βασικοί ευρωπαϊκοί κανόνες.


Προϋπολογισμός 2013: Πώς θα επιλυθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις;   
Οι ευρωβουλευτές θα αναζητήσουν με την Κυπριακή Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρόπους επίλυσης του αδιεξόδου που έχει προκύψει με τις διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Η Επιτροπή θα υποβάλει νέο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2013, καθώς το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν πριν από τη λήξη της προθεσμίας στις 13 Νοεμβρίου.  



Ασφαλέστερες και πιο "πράσινες" μοτοσικλέτες
Το ΕΚ θα ψηφίσει επί της εφαρμογής αυστηρότερων προδιαγραφών για την ασφάλεια και τις εκπομπές ρύπων των μελλοντικών μοτοποδηλάτων, σκούτερ, μοτοσικλετών, οχημάτων παντός εδάφους και τετράκυκλων μοτοσικλετών, τα οποία αν και αντιπροσωπεύουν σήμερα μόλις το 2% των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ευρώπης, ευθύνονται για το 16% των θανατηφόρων ατυχημάτων. Από τη νέα νομοθεσία θα ωφεληθούν και οι κατασκευαστές καθώς ο νέος κανονισμός θα αντικαταστήσει τις 15 υπάρχουσες οδηγίες.


Διορισμός του Επιτρόπου Borg
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την Τετάρτη επί της υποψηφιότητας του νέου Επιτρόπου από τη Μάλτα, Tonio Borg. Ο κ. Borg ορίστηκε από την κυβέρνηση της Μάλτας για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της πολιτικής για την υγεία και τους καταναλωτές μετά την παραίτηση του John Dalli.


Φυσικό αέριο από σχιστόλιθο: Το ΕΚ συνιστά προσοχή
Η επιλογή για την εκμετάλλευση ή μη των αποθεμάτων σχιστολιθικού αερίου ανήκει στα κράτη μέλη αλλά η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να είναι επαρκώς αυστηρή, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την εξόρυξη μέσω της μεθόδου "ρωγμάτωσης" (fracking), προκειμένου να αποφευχθούν οι βλαβερές επιπτώσεις για το περιβάλλον. Αυτό υποστηρίζουν οι επιτροπές Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΕΚ με δύο ξεχωριστά σχέδια ψηφίσματος τα οποία θα τεθούν σε ψηφοφορία την Τετάρτη.



Η προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο
Τα παιδιά πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με απόλυτη ασφάλεια και να είναι πλήρως ενημερωμένα, θα υποστηρίξουν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμά τους την Τρίτη. Το ΕΚ θα ζητήσει από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξουν μια κοινή προσέγγιση για την προστασία των παιδιών στον ψηφιακό κόσμο δίνοντας προτεραιότητα στην απόσυρση παράνομου και ακατάλληλου περιεχομένου.


Ο Πρόεδρος της Αϊτής στο ΕΚ
Ο κ. Michel Martelly, Πρόεδρος της Αϊτής από το Μάιο του 2011, θα πραγματοποιήσει επίσημη ομιλία στο ΕΚ, στα πλαίσια πανηγυρικής συνεδρίασης την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου στις 12:00 (ώρα Γαλλίας).


Ευρωεκλογές 2014
Σε λιγότερο από δύο χρόνια οι πολίτες της ΕΕ θα κληθούν να εκλέξουν τους βουλευτές τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ιδέες για την ενίσχυση της συμμετοχής των ψηφοφόρων και τη βελτίωση της πολιτικής νομιμοποίησης θα συζητηθούν με το Συμβούλιο και την Επιτροπή και θα τεθούν σε ψηφοφορία την Πέμπτη.


Βραβείο LUX 2012: Ανακοίνωση της νικήτριας ταινίας την Τετάρτη, στο Στρασβούργο
Ο Πρόεδρος του ΕΚ, κ. Martin Schulz, θα ανακοινώσει τη νικήτρια ταινία για το φετινό βραβείο LUX σε επίσημη τελετή στην Ολομέλεια, την Τετάρτη, στο Στρασβούργο. Οι τρεις φιναλίστ είναι οι: "CSÁK μια szél" (Just the Wind) του Bence Fliegauf (Ουγγαρία, Γερμανία, Γαλλία), "Io sono Li" (Shun Li and the poet) του Andrea Segre (Ιταλία, Γαλλία) και "Tabu" του Miguel Gomes (Πορτογαλία, Γερμανία, Γαλλία, Βραζιλία). Οι ευρωβουλευτές μπορούν να ψηφίσουν την αγαπημένη τους ταινία μέχρι την Τρίτη στις 22:00.












Για περισσότερες πληροφορίες:
ΕΛΕΦΤΕΡΙΕ Κριστίνα - Αντιγόνη        (+32) 2 28 32798    (Βρυξέλλες)
Υπηρεσία Τύπου                                  (+33) 3 881 74651  (Στρασβούργο)
                                                              (+32) 49898 3283   (κινητό)
             kristina.eleftherie@europarl.europa.eu
         
ΤΣΟΥΤΣΟΠΛΙΔΗΣ Κωνσταντίνος      (+30) 210 32 78 911 (Αθήνα)
Εκπρόσωπος Τύπου Γραφείου          (+30) 6973 699 886  (κινητό)
Ενημέρωσης του ΕΚ στην Ελλάδα                (+33) 3 881 73822    (Στρασβούργο)

Δείτε εδώ την διαδικτυακή Τηλεόραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου :
Επισκεφθείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα του Γραφείου μας:  http://www.europarl.gr/
Με την Συνθήκη της Λισαβόνας, σε ισχύ από τη 1η Δεκεμβρίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκτησε νέες σημαντικές νομοθετικές εξουσίες.  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναποφασίζει πλέον με το Συμβούλιο των Υπουργών στο σύνολο, σχεδόν, της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών στους τομείς της γεωργίας, της μετανάστευσης, της ενέργειας καθώς και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της Ε.Ε..  Ως το μόνο θεσμικό όργανο το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες της Ένωσης, το Ε.Κ. διασφαλίζει ότι η Ε.Ε. λογοδοτεί στους πολίτες της, με την ενίσχυση της συμμετοχής των Ευρωβουλευτών σε σημαντικές αποφάσεις όπως η κάλυψη αξιωμάτων σε κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών