ΔΤ του Δήμου Καλαμαριάς στο πλαίσιο των δράσεων του "Δικτύου Πάφος Αδελφοποιημένες πόλεις της Ελλάδας" και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Καλαμαριά με την ευκαιρία ανάληψης της Προεδρίας του Δικτύου για τον επόμενο χρόνο από το Δήμο ΚαλαμαριάςΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Έκθεση φωτογραφίας: Τα χριστιανικά μνημεία στην κατεχόμενη Κύπρο:
Όψεις και Πράξεις μιας συνεχιζόμενης καταστροφής

Για τριάντα σχεδόν χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή  στην Κύπρο ελάχιστες ήταν οι πληροφορίες για την κατάσταση των πολιτιστικών και χριστιανικών μνημείων στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού  ή για την τύχη των κινητών τους αντικειμένων. Μεμονωμένες πληροφορίες που κατά καιρούς γίνονταν γνωστές, έκαναν λόγο για μεγάλη καταστροφή, λεηλασίες και βανδαλισμούς των ναών, σύληση των νεκροταφείων, μετατροπή των εκκλησιών σε στάβλους και αρπαγή των εικόνων τους και των ιερών τους σκευών. ενώ ο εντοπισμός των αποτοιχισμένων ψηφιδωτών από την Παναγία Κανακαριά της Λυθράγκωμης στις ΗΠΑ συντάραξε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Μετά τη μερική άρση των περιορισμών διέλευσης στις κατεχόμενες περιοχές (Πάσχα 2003) το ενδιαφέρον του Μητροπολίτου  Κύκκου και Τυλληρίας  κ. κ. Νικηφόρου για την τύχη της εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές εκδηλώθηκε και έμπρακτα. Τα Μουσείο της ιεράς Μονής Κύκκου ενέταξε στα ερευνητικά του προγράμματα την πρώτη συστηματική και επιστημονική συγκέντρωση πληροφοριών,  την καταγραφή, την  φωτογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση των κατεχομένων χριστιανικών ναών, για την οποία συγκροτήθηκε ομάδα ειδικών με συντονιστή τον δρα Χαράλαμπο Χοτζάκογλου
Αποτέλεσμα του προγράμματος αυτού ήταν η συλλογή 20,000 φωτογραφιών, που αποτελούν μια πλήρη καταγραφή των εκκλησιαστικών μνημείων στις κατεχόμενες περιοχές,  η πραγματοποίηση εκδόσεων και εκθέσεων με στόχο την διαφώτιση για το δράμα της Κύπρου και την καταστροφή της πολιτιστικής της κληρονομιάς.    Η Έκθεση φωτογραφιών  που έγινε στις αίθουσες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ευαισθητοποίησε τους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έκθεση επαναλήφθηκε στην Θεσσαλονίκη τον Μάιο και στο Ρίμινι της Ιταλίας τον Αύγουστο 2009. Από το 2010  παρουσιάστηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας (όπως: Αθήνα, Πάτρα, Χανιά, Ιωάννινα, Αμύνταιο, Κοζάνη, Βέροια, Γιαννιτσά, Σέρρες, Πτολεμαϊδα, Καστοριά, Πρώτη Σερρών, Καβάλα, Φλώρινα, Βόλος, Λάρισα, Ρόδος, Νέα Ζίχνη,  κ.α.)  Η παρουσίασή της συνεχίζεται και σε άλλες  πόλεις της Ελλάδας.
Η Κύπρος σήμερα, ενταγμένη στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να καταγγείλει και να αναδείξει τη συνεχιζόμενη λεηλασία και καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς του τόπου, η οποία αποτελεί, όχι μόνο κοινή ευρωπαϊκή παρακαταθήκη, αλλά παγκόσμια κληρονομιά. Η θρησκευτική ελευθερία, η τήρηση των αρχών του δικαίου, ο σεβασμός και η προστασία των ιστορικών καταλοίπων του παρελθόντος αποτελούν θεμελιώδεις συνισταμένες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες  και οι δύο κοινότητες του νησιού απαιτούν από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής να τηρήσουν.  Η ανάγκη επέμβασης, προστασίας και αναστύλωσης των μνημείων είναι πλέον σήμερα πιο επιτακτική ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε

Η φωτογραφική αυτή έκθεση αποτελεί τον καρπό της αγαστής συνεργασίας μεταξύ του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, αποσκοπώντας στην καλύτερη και εγκυρότερη πληροφόρηση του ελλαδικού κοινού αλλά και των ξένων, σχετικά με το θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και η ανάδειξη του μεγέθους της καταστροφής που συντελέσθηκε και συνεχίζει να συντελείται, χρειάζεται να γίνει μοχλός πίεσης προς το κατοχικό καθεστώς, ώστε να επιτραπεί επιτέλους η ανακαίνιση και συντήρηση των θρησκευτικών μνημείων στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου.

Η έκθεση αποτελείται από 36 πλαστικοποιημένες φωτογραφίες, σε μορφή banners ,διαστάσεων 1,40 Χ 0,80 μ., οι οποίες παρουσιάζουν εύγλωττα τη σημερινή τραγική κατάσταση των ναών διαφόρων χριστιανικών δογμάτων (ορθοδόξων, καθολικών, μαρωνιτικών, αρμενικών κτλ) στην κατεχόμενη Κύπρο. Σε κάποιες περιπτώσεις, δίπλα στις σημερινές όψεις των ναών παρατίθενται και φωτογραφίες των ίδιων μνημείων πριν την τούρκικη εισβολή (πριν το 1974), ώστε ο επισκέπτης μέσα από την σύγκριση να διαπιστώνει αβίαστα τη σημερινή κατάσταση. Τις φωτογραφίες πλαισιώνουν συνοδευτικά κείμενα σε τρείς  γλώσσες (ελληνικά αγγλικά και ιταλικά).

Παρά την αδιαλλαξία της Τουρκίας, καταβάλλουμε συνεχείς  προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποσιωπήσουμε την πραγματικότητα. Ούτε και να λησμονήσουμε  τα λάθη και τα εγκλήματα που έγιναν. Το οφείλουμε σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους, στις οικογένειες που θρήνησαν τους δικούς τους και σε εκείνους που σφραγίστηκε το είναι τους, με τον πόνο  του αγνοούμενου παιδιού, αδελφού ή γονιού. Το οφείλουμε ακόμα και σε όσους   έφυγαν με απραγματοποίητο το όραμα της επιστροφής στις πατρογονικές εστίες.
Ας  οραματιστούμε και ας αγωνιστούμε για μια ειρηνική και ελεύθερη Κύπρο που δεν αγνοεί την ιστορία της.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑΡΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ   (τηλ. 6974559908)
 __________________________________________________________________________


ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κομνηνών 58  *  Τηλ:  2313 314 -195 *  Fax: 2310 452-685
                                                      
                                                                                   Καλαμαριά    7 /11/ 2012

                                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                
                      O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Καλαμαριά
               
Εκδήλωση αφιερωμένη στην Κύπρο, με επίτιμο καλεσμένο και κεντρικό ομιλητή τον Κύπριο Πρόεδρο κ.Δημήτρη Χριστόφια, διοργανώνουν ο Δήμος Kαλαμαριάς, η Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και το Δίκτυο Πάφου – Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδας.
 
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευκαιρία τόσο των 42 χρόνων από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και την Προεδρία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012 στις 19.00, στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη».

Η έναρξη θα γίνει με τα εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας με θέμα: «Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στα Κατεχόμενα», που θα τελέσει ο Κύπριος Πρόεδρος και χαιρετισμό – καλωσόρισμα του Δημάρχου Καλαμαριάς κ.Θεοδόση Μπακογλίδη.

Στις 20.00  ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Δημήτρης Χριστόφιας θα μιλήσει με θέμα: «Κυπριακό – Τελευταίες εξελίξεις».

Θα ακολουθήσει παράδοση της Προεδρίας του Δικτύου Πάφου – Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδας από το Δήμαρχο Καλαμαριάς στο Δήμαρχο Κερκυραίων.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Η φωτογραφική έκθεση «Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στα κατεχόμενα», αποτελεί τον καρπό της  συνεργασίας μεταξύ του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, αποσκοπώντας στην καλύτερη και εγκυρότερη πληροφόρηση του ελλαδικού κοινού αλλά και των ξένων, σχετικά με το θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου μετά την τουρκική εισβολή.

Παρουσιάζει εύγλωττα τη σημερινή τραγική κατάσταση των ναών διαφόρων χριστιανικών δογμάτων (ορθοδόξων, καθολικών, μαρωνιτικών, αρμενικών) στην κατεχόμενη Κύπρο. Σε κάποιες περιπτώσεις, δίπλα στις σημερινές όψεις των ναών παρατίθενται και φωτογραφίες των ίδιων μνημείων πριν την τούρκικη εισβολή (πριν το 1974), ώστε ο επισκέπτης μέσα από την σύγκριση να διαπιστώνει αβίαστα τη σημερινή κατάσταση. Τις φωτογραφίες πλαισιώνουν συνοδευτικά κείμενα σε τρείς  γλώσσες (ελληνικά αγγλικά και ιταλικά).

Η έκθεση λειτουργεί στον Πολυχώρο Τέχνης Remezzo στην Καλαμαριά από 3 – 17 Νοεμβρίου (Τρίτη – Παρασκευή 10.00 - 14.00 και 17.00 – 21.00).
 ____________________________________________________

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  


ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κομνηνών 58  *  Τηλ:  2313 314 -195 *  Fax: 2310 452-685
                                                                                   Καλαμαριά 7 /11/ 2012

                                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                      «Δίκτυο Πάφου Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδος»
      Παράδοση της προεδρίας από το Δήμαρχο Καλαμαριάς στο Δήμαρχο Κέρκυρας   

Η παράδοση της προεδρίας του Δικτύου Πάφου – Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδος από το Δήμο Καλαμαριάς στο Δήμο Κέρκυρας θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ του Σαββάτου στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», στο πλαίσιο εκδήλωσης αφιερωμένης στην Κύπρο, με επίτιμο καλεσμένο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Δημήτρη Χριστόφια. 

Τους πέντε Δημάρχους – μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου, Σάββα Βέργα της Πάφου, Χρήστο Μπαίλη Πρέβεζας, Ιωάννη Τρεπεκλή της Κέρκυρας, Γιώργο Κοτρωνιά της Λαμίας,  Δημήτρη Μπουνάτσο της Μυτιλήνης, θα υποδεχθεί στις 11 το πρωί της ίδιας μέρας στο γραφείο του ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης.

Οι έξι Δήμαρχοι θα συζητήσουν την πορεία του Δικτύου αλλά και τις μελλοντικές  δράσεις τους, κυρίως το διάστημα που η προεδρία της Συντονιστικής Επιτροπής θα βρίσκεται στα χέρια του Δημάρχου Κέρκυρας, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα τη νέα χρονιά.

Το «Δίκτυο Πάφου - Αδελφοποιημένων Πόλεων Της Ελλάδος», συστάθηκε πριν από 17 χρόνια, στο πλαίσιο σύσφιξης και διεύρυνσης των μακραίωνων δεσμών ανάμεσα στον ελλαδικό μητροπολιτικό και τον κυπριακό χώρο.

Η ιδρυτική διακήρυξη υπογράφηκε στην Πάφο της Κύπρου στις 12 Νοεμβρίου 1995. Μοναδικός στόχος, όπως άλλωστε τέθηκε και στην ιδρυτική διακήρυξη, ήταν η ανάπτυξη, η ανταλλαγή εμπειριών, η προβολή και προώθηση εθνικών ζητημάτων, η συμβολή και ανάδειξη του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε παράγοντα εδραίωσης και σταθερότητας του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Οι σκοποί του δικτύου όπως αναφέρονται στην ιδρυτική διακήρυξη είναι:
- Η συντονισμένη προσπάθεια προώθησης και προβολής των εθνικών ζητημάτων στο πνεύμα και το πλαίσιο του ενιαίου ελληνισμού, με σημείο αναφοράς την προώθηση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος που να συνάδει με τις καταστατικές αρχές και πρόνοιες του Ο.Η.Ε. και της ευρωπαϊκής ένωσης.
- Ο αποδοτικότερος συντονισμός δράσης των μελών του για την προαγωγή των σκοπών αδελφοποίησής τους.
- Η γόνιμη συνεργασία τους στον πολιτιστικό, τον κοινωνικό και τον οικονομικό τομέα μέσω μιας ευρείας ανταλλαγής και διακίνησης ανθρώπινου δυναμικού, μέσων, πληροφοριών, εμπειριών και ιδεών που θα κατατείνει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των πόλεων- μελών στο πλαίσιο μιας αναβαθμισμένης μορφής τοπικής αυτοδιοίκησης.


  

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών