Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Πέλλας της Ν.Δ σχετικά με τη συνέχιση λειτουργίας του Ινστιτούτου κτηνοτροφίας Γιαννιτσών του Νομού Πέλλας




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ 
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &ΤΡΟΦΙΜΩΝ  
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
Καθηγητή, Αθανάσιου Τσαυτάρη, στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Πέλλας της Ν.Δ κ. Διονυσίου Σταμενίτη  σχετικά με τη συνέχιση λειτουργίας του Ινστιτούτου κτηνοτροφίας Γιαννιτσών του Νομού Πέλλας


  • Το Ινστιτούτο είναι ένα από τα πιο πολύτιμα εργαλεία που έχουμε για την ανάπτυξη του κτηνοτροφικού τομέα.

  • Έφερνε και δοκίμαζε φυλές, δοκίμαζε βελτιωτικά σχήματα των ζώων και θέλουμε το συγκεκριμένο Ινστιτούτο να συνεχίσει το σημαντικό του έργο, όπως και άλλες μονάδες που κρατούν παραδοσιακές μας φυλές.

  • Θα κάνουμε  ότι είναι εφικτό για να αξιοποιηθεί με άριστο τρόπο η υποδομή και η δυνατότητα που έχει αυτό το Ινστιτούτο.

  • Με ένα ουσιαστικά αυτοεπιδοτούμενο πρόγραμμα προσπαθούμε να καλύψουμε τις εργασιακές ανάγκες των ανθρώπων.

  • Για τον άξονα έρευνα και τεχνολογία, εκπαίδευση και συμβουλές προς τον αγρότη, θα τετραπλασιαστούν τα κονδύλια

  • Να το κάνουμε επιδείξιμο και επισκέψιμο και στα σχολεία και στις γεωργικές σχολές, ώστε όλοι να εξοικειωθούν με τα βήματα που έχει η καθετοποιημένη παραγωγική διαδικασία

  • Η χώρα μας παρά τα πακέτα και παρά τα χρήματα, εισάγει κάθε χρόνο 2 δις ευρώ κρέας. Γι’ αυτό και βλέπετε την αγωνία μας, την προσπάθεια να δώσουμε και να βοηθήσουμε τους κτηνοτρόφους.

  • Αρχίζουμε μια συστηματική προσπάθεια παραγωγής ντόπιων ζωοτροφών, μόνο έτσι θα απαλλαγούμε από ακριβές εισαγόμενες  ζωοτροφές.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη.


«Κύριε Βουλευτά,
το Ινστιτούτο αυτό μου είναι πάρα πολύ γνωστό και τα πράγματα είναι έτσι όπως τα περιγράψατε ως προς τη σπουδαιότητά του.
Εμείς ως επιστήμονες όταν δουλεύαμε με τα κτηνοτροφικά κουκιά ως συστατικό σημαντικό για την κτηνοτροφία μας κάναμε πολλά πειράματα στο συγκεκριμένο Ινστιτούτο, όχι μονάχα ως προς το καλλιεργητικό κομμάτι που κι εσείς θίξατε, που είναι ίσως και από τα λίγα Ινστιτούτα που έχουν τόσο μεγάλες εκτάσεις για την πρωτογενή παραγωγική διαδικασία των ζωοτροφών. Ίσως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι το μοναδικό Ινστιτούτο που πηγαίνει στο επόμενο βήμα, αυτό της μίξης επιμέρους συστατικών και της δημιουργίας διαφόρων σιτηρεσίων, όπως επίσης και τη δοκιμή των συγκεκριμένων σιτηρεσίων σε πολλά και ποικίλα είδη ζώων, όπως πρόβατα, αγελάδες κλπ.
Από την άποψη αυτή είναι ένα από τα πιο πολύτιμα εργαλεία που έχουμε για την ανάπτυξη του κτηνοτροφικού τομέα και πιστέψτε με μόνο γι’ αυτό, πέρα των άλλων που κάνει, γιατί έφερνε και δοκίμαζε φυλές, δοκίμαζε βελτιωτικά σχήματα των ζώων, άρα από την ώρα που θέλουμε να αναπτύξουμε την κτηνοτροφία, αυτό είναι ένα σημαντικό μας εργαλείο.
Θα σας παρακαλούσα μόνο να μας δώσετε λίγα χρονικά περιθώρια γιατί ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, στον οποίο ανήκουν όλα αυτά τα Ινστιτούτα, μέσω του παλαιού Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών που κάποτε ήταν ανεξάρτητο και τώρα ενσωματώθηκε, η έλευση του ΕΦΕΤ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έλεγχοι του οποίου σχετίζονται από τους αντίστοιχους ελέγχους του γάλακτος και του κρέατος.
Πιστέψτε με ότι θα κάνουμε  ότι είναι εφικτό για να αξιοποιηθεί με άριστο τρόπο η υποδομή και η δυνατότητα που έχει αυτό το Ινστιτούτο εμπλουτισμένο μάλιστα με ερευνητικό ανθρώπινο δυναμικό. Σας ζητώ λίγη κατανόηση ως προς το χρόνο».

Δευτερολογία
«Παρά τα όσα διαδίδονται, χρήματα θα υπάρχουν για την υποστήριξη της γεωργίας γιατί ολόκληρη η Ευρώπη καταλαβαίνει τώρα τα λάθη της και κάνει μεγάλη στροφή για να γίνει κι εκείνη και η χώρα μας αυτάρκης σε τρόφιμα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αν η χώρα μας θα πάρει περισσότερα ή λιγότερα λεφτά, θα εξαρτηθεί από την προσπάθεια που κάνουμε. Για παράδειγμα, για τον άξονα έρευνα και τεχνολογία, εκπαίδευση και συμβουλές προς τον αγρότη, θα τετραπλασιαστούν τα κονδύλια Κατά συνέπεια γι’ αυτό και μόνο ο ρόλος των Ινστιτούτων θα είναι πολύ σημαντικός.
Προς το παρόν το μόνο που κάναμε αυτούς τους μήνες που είχαμε στη διάθεση μας, με ένα ουσιαστικά αυτοεπιδοτούμενο πρόγραμμα προσπαθούμε να καλύψουμε τις εργασιακές ανάγκες των ανθρώπων, προκειμένου να μη χαθούν και να μη χαθεί η εμπειρία τους σε ότι αφορά στην καλλιέργεια, το σιτηρέσιο και την εκτροφή.
Πιστέψτε με θα ενδυναμωθεί ο ρόλος και θα επαυξηθεί γιατί θέλουμε το συγκεκριμένο Ινστιτούτο να συνεχίσει το σημαντικό του έργο, όπως και άλλες μονάδες που κρατούν παραδοσιακές μας φυλές. Σας θυμίζω ότι ξοδέψαμε αρκετά εκατομμύρια ευρώ στο τελευταίο διάστημα να κρατήσουμε τις παραδοσιακές μας φυλές σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.
Σας λέω για παράδειγμα την αντίστοιχη προσπάθεια που γίνεται στην Καλαμπάκα, που έχουν μαζευτεί παραδοσιακές αγελάδες, πρόβατα και άλλα ζώα. Το ίδιο θα κάνουμε και στα Γιαννιτσά.
Θέλουμε μάλιστα να το κάνουμε επιδείξιμο και επισκέψιμο και στα σχολεία και στις γεωργικές μας σχολές, έτσι ώστε όλοι να εξοικειωθούν με τα βήματα που έχει αυτή η καθετοποιημένη παραγωγική διαδικασία, δηλαδή από την καλλιέργεια των ψυχανθών και των ζωοτροφών, την ανάμιξη τους και την παραγωγή σιτηρεσίων, τις δοκιμές τους στα διάφορα είδη ζώων, αλλά και στις επιμέρους φυλές, παραδοσιακές και σύγχρονες.
Πρέπει ο κόσμος να εξοικειωθεί με αυτή τη δυνατότητα που έχουμε στον τόπο μας και που προς το παρόν είναι ελλείπων κρίκος στη γεωργία μας. Όπως έχω ξαναπεί από αυτό το βήμα, η χώρα μας παρά τα πακέτα και παρά τα χρήματα, εισάγει κάθε χρόνο 2 δις ευρώ κρέας και αν προσθέσω και κάποια γαλακτοκομικά που μας έρχονται σαν τυριά και κασέρια από τις βορειοευρωπαϊκές χώρες τα νούμερα αυτά γίνονται μεγαλύτερα. Γι’ αυτό και βλέπετε την αγωνία μας, γι’ αυτό και η προσπάθεια να δώσουμε και να βοηθήσουμε τους κτηνοτρόφους με την εξισωτική για να πάρουν φθηνές ζωοτροφές όταν η φυτική παραγωγή μαζεύει τον Ιούλιο τις τροφές της και με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των πετρελαιοειδών. Δώσαμε μέσα στον Αύγουστο το 50% και θα δώσουμε το υπόλοιπο 50% πριν τη λήξη του έτους. Και τις προσπάθειες που κάναμε προς την Ε.Ε. για να μας ανοίξει για πρώτη φορά το de minimis που θα ενισχύσει επίσης τους κτηνοτρόφους, όπως και η τροποποίηση-μεταβολή του άρθρου 68 που πάλι ενέκρινε η Ε.Ε για τους κτηνοτρόφους.
Αρχίζουμε μια συστηματική προσπάθεια παραγωγής ντόπιων ζωοτροφών, μόνο έτσι θα απαλλαγούμε από ακριβές εισαγόμενες  ζωοτροφές όπως είναι η σόγια. Σ΄ αυτό το πνεύμα ο ρόλος του Ινστιτούτου θα είναι σημαντικός γιατί περιλαμβάνει όλα τα βήματα που σας περιέγραψα.

Σας ευχαριστώ».

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών