Μήνυμα του Δημάρχου Λαμιέων Γιώργου Κοτρωνιά για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940




Μήνυμα του Δημάρχου Λαμιέων
Γιώργου Κοτρωνιά για την Εθνική Επέτειο
της 28ης Οκτωβρίου 1940

Η 28η Οκτωβρίου 1940 μας υποδεικνύει το δρόμο της προσήλωσης στα ιδανικά, τις αρχές και τις αξίες των Ελλήνων και μας υπενθυμίζει, ότι όταν οι λαοί είναι αποφασισμένοι να προασπίσουν την Εθνική τους ανεξαρτησία, δεν υπάρχει καμία δύναμη, η οποία μπορεί να καταργήσει την ελευθερία τους.

Οι Έλληνες, μέσα απ’ το έπος της Αλβανίας και την Εθνική Αντίσταση στη συνέχεια, έκαναν πραγματικότητα το όνειρο για ελευθερία, ειρήνη, πρόοδο και ευημερία, που για τη γενιά του ΄40 ήταν ευχή, προσμονή, ελπίδα. Ένα όνειρο που κρατάμε εμείς σήμερα στα χέρια μας, ακριβή κληρονομιά για τα παιδιά μας.
Με το έπος του ’40, οι Έλληνες πιστοί και συνεπείς στην Ιστορική πορεία τους, προασπίζοντας την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αλλά και τα ιδανικά τους, προκάλεσαν την έκπληξη και το θαυμασμό της παγκόσμιας κοινότητας.


Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια, εμείς οι Έλληνες ως κοινωνία ξεπεράσαμε τα όρια και πρώτοι απ’ όλους, εκείνοι που πρέπει να εμπνέουν και να οδηγούν το λαό, οι ηγέτες του, τα όρια που βάζουν οι ιστορικές αξίες αυτού του τόπου, χάσαμε το πνεύμα της πατρίδας, ξεστρατίσαμε από τα καθορισμένα και σήμερα παραπαίουμε δίπλα στην άβυσσο απαξιώνοντας μόνοι μας έναν έναν τους θεσμούς που μας στήριξαν χάνοντας την Εθνική μας αυτογνωσία.

Πιστέψαμε εμείς και οι ηγεσίες μας, ότι ήταν αρκετό μόνο στις Εθνικές γιορτές και στις παρελάσεις να έχουμε επαφή με την ιστορία μας, ότι έφθανε να καμαρώνουμε για τους προγόνους μας και μετά να επιστρέφουμε σε μία καθημερινότητα τελείως διαφορετική, όπου λειτουργούμε σαν άρπαγες του Εθνικού μας πλούτου, οικονομικού και περιβαλλοντικού, εγωιστικά, ατομιστικά, δυνάστες των ανήμπορων πλούσιοι με δανεικά, επιτυχημένοι χωρίς πολλές φορές αξία, εραστές της ήσσονος προσπάθειας και του πλαγίου δρόμου ευτυχισμένοι σε ένα κράτος που δυστυχεί.
Σε μία καθημερινότητα, που μας οδήγησε σ΄ αυτή την κατάσταση της ηθικής και οικονομικής κρίσης του αδιεξόδου της κατάθλιψης και τελικά  της απώλειας ακόμη και  της Εθνικής μας αξιοπρέπειας.

Τέτοιες μέρες σαν την 28η Οκτωβρίου, πρέπει να ανοίξουμε το νου και την ψυχή μας και να ψάξουμε ξανά τον προσανατολισμό μας.
Σήμερα αν κατανοήσουμε, ότι η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα μίας ηθικής πάνω απ΄ όλα κρίσης της Ελληνικής κοινωνίας, ότι είναι ο απότοκος της αποξένωσης από τις Εθνικές μας αξίες, τότε έχουμε μία ελπίδα για το αύριο, αν όμως μέσα μας πιστεύουμε ότι μπόρα είναι και αυτή και θα περάσει, τότε σημαίνει ότι δεν έχουμε καταλάβει τίποτα και είμαστε καταδικασμένοι να περάσουμε για πολλά χρόνια στο περιθώριο της ιστορίας και των παγκόσμιων εξελίξεων.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στους προγόνους μας έχουμε καθήκον να βαδίσουμε στο μέλλον με το κεφάλι ψηλά, πατώντας γερά στη ιστορική μας κληρονομιά. Η αναβάπτιση στις αρχές μας είναι προϋπόθεση επιβίωσης αλλά και οφειλή σ’ εκείνους που με την θυσία τους καθαγίασαν τα χώματα που ελεύθερα πατάμε εμείς σήμερα.

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών