Ανακοίνωση Τύπου σχετικά με τις εργασίες της Συνόδου Ολομέλειας (25 - 26 Οκτωβρίου 2012) στο Στρασβούργο.



            

Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2012

ANAKOΙNΩΣH TΥΠOΥ


Ελέγξτε πρώτα τα δικά σας αιτήματα για χρηματοδότηση,
λέει το ΕΚ στους υπουργούς

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της ΕΕ θα ήταν καλό να ελέγξουν πρώτα τα δικά τους αιτήματα για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προτού επιδιώξουν να μειώσουν τον προϋπολογισμό που απαιτείται για την πληρωμή αυτών ακριβώς των αιτημάτων, υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές σε συζήτηση την Πέμπτη το πρωί, σχολιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής για την έγκριση διορθωτικού προϋπολογισμού ύψους 8,9 δισ. ευρώ για την κάλυψη των ελλειμμάτων στις πληρωμές του 2012.


Τα επιπλέον αυτά χρήματα χρειάζονται για να καλυφθούν τα τρέχοντα ελλείμματα  που παρουσιάστηκαν στις πληρωμές για το πρόγραμμα υποτροφιών Erasmus, το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα και την ανάπτυξη, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Πρόγραμμα για τη Δια Βίου Μάθηση.

Ο διορθωτικός αυτός προϋπολογισμός παρουσιάστηκε την Τρίτη στο Στρασβούργο από τον Επίτροπο για θέματα προϋπολογισμών, Janusz Lewandowski.

Απαντώντας σε αυτά, ο Πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμών του ΕΚ, Alain Lamassoure (ΕΛΚ, Γαλλία), δήλωσε τα εξής: "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολόγισε το ποσό αυτό βάσει των οικονομικών απαιτήσεων των διοικητικών αρχών των κρατών μελών, όπως είναι οι εθνικοί φορείς που διαχειρίζονται το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και οι περιφερειακές αρχές. Διαβάζοντας τις πρώτες αντιδράσεις ορισμένων υπουργών Οικονομικών, αναρωτήθηκα εάν γνωρίζουν καν ότι το συνολικό ποσό των λογαριασμών αυτών βασίζεται σε αιτήματα από τις δικές τους χώρες. Θα πρέπει να σταματήσουμε αυτά τα παιχνίδια και να μιλήσουμε με σαφήνεια. Προτείνω τα αιτήματα των κρατών μελών να περνούν πρώτα από τα υπουργεία Οικονομικών τους, τα οποία θα πρέπει πρώτα να τα εγκρίνουν προτού τα στείλουν στις Βρυξέλλες. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να εστιάσουμε τη συζήτηση μας στις μελλοντικές αναλήψεις υποχρεώσεων, αντί να συζητάμε για θέματα λογιστικής παρακολούθησης".

Ο Giovanni La Via (ΕΛΚ, Ιταλία), εισηγητής του ΕΚ για τον προϋπολογισμό του 2013 δήλωσε τα εξής: "Οι λογαριασμοί για το 2012 θα πρέπει να εξοφληθούν εντός του 2012. Εάν δεν προστεθούν επιπλέον χρήματα, θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για τον προϋπολογισμό του 2013. Πρέπει να αποφύγουμε την αναβολή επίλυσης των προβλημάτων από το ένα έτος στο επόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούμε σε παρόμοια θέση του χρόνου, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στους σπουδαστές και φοιτητές, τους ερευνητές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις".

Η Francesca Balzani (Σοσιαλιστές, Ιταλία), εισηγήτρια του ΕΚ για τον προϋπολογισμό του 2012, χαρακτήρισε την πρόταση για αύξηση των πληρωμών ως ένα θετικό μήνυμα: "Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικές της ΕΕ κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ήρθε η ώρα για τα κράτη μέλη να ενεργήσουν επί των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα".

Τη Δευτέρα, στη συζήτηση της Ολομέλειας για τον προϋπολογισμό του 2013, πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες ότι το φετινό πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τις πληρωμές για το πρόγραμμα Erasmus θα επαναληφθεί και το 2013, εάν τα κράτη μέλη της ΕΕ επιμείνουν στις μεγάλες περικοπές που προτίθενται να κάνουν στον προϋπολογισμό του 2013. Για το λόγο αυτό, το ΕΚ απέρριψε τις περικοπές του Συμβουλίου υπερψηφίζοντας ένα σχέδιο προϋπολογισμού τα ποσά του οποίου κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πέρυσι, το Συμβούλιο υπέγραψε μία δήλωση με την οποία δεσμεύθηκε να διαθέσει, εφόσον κριθεί αυτό απαραίτητο, πρόσθετους πόρους εγκαίρως κατά τη διάρκεια του έτους. Ο διορθωτικός προϋπολογισμός για το 2012 και ο προϋπολογισμούς του 2013 θα συζητηθούν την Παρασκευή, στην πρώτη συνεδρίαση στα πλαίσια της διαδικασίας συνδιαλλαγής μεταξύ ΕΚ και Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2013.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση μαγνητοσκοπημένη εδώ.

Οπτικοακουστικό υλικό για επαγγελματίες (για το πρόγραμμα ERASMUS)

Για περισσότερες πληροφορίες:

ΕΛΕΦΤΕΡΙΕ Κριστίνα - Αντιγόνη     (+32) 2 28 32798    (Βρυξέλλες)
Υπηρεσία Τύπου                                (+33) 3 881 74651  (Στρασβούργο)
                                                           (+32) 49898 3283   (κινητό)
             kristina.eleftherie@europarl.europa.eu

ΤΣΟΥΤΣΟΠΛΙΔΗΣ Κωνσταντίνος      (+30) 210 32 78 911 (Αθήνα)
Εκπρόσωπος Τύπου Γραφείου          (+30) 6973 699 886  (κινητό)
Ενημέρωσης του ΕΚ στην Ελλάδα     (+33) 3 881 73822    (Στρασβούργο)

Δείτε εδώ την διαδικτυακή Τηλεόραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου :
Επισκεφθείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα του Γραφείου μας:  http://www.europarl.gr/
Με την Συνθήκη της Λισαβόνας, σε ισχύ από τη 1η Δεκεμβρίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκτησε νέες σημαντικές νομοθετικές εξουσίες.  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναποφασίζει πλέον με το Συμβούλιο των Υπουργών στο σύνολο, σχεδόν, της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών στους τομείς της γεωργίας, της μετανάστευσης, της ενέργειας καθώς και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της Ε.Ε..  Ως το μόνο θεσμικό όργανο το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες της Ένωσης, το Ε.Κ. διασφαλίζει ότι η Ε.Ε. λογοδοτεί στους πολίτες της, με την ενίσχυση της συμμετοχής των Ευρωβουλευτών σε σημαντικές αποφάσεις όπως η κάλυψη αξιωμάτων σε κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών