Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών 2013: ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα δικαιώματά τους



            
 
Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2012
ANAKOΙNΩΣH TΥΠOΥ
Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών 2013:
ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα δικαιώματά τους

Το ΕΚ ψήφισε την Τρίτη, 23 Οκτωβρίου, για να οριστεί το 2013 Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών. Εισηγήτρια του εν λόγω νομοθετικού ψηφίσματος ήταν η Κύπρια ευρωβουλευτής, κ. Αντιγόνη Παπαδοπούλου. Καθ' όλη τη διάρκεια του 2013 θα λάβουν χώρα εκδηλώσεις προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό, και ειδικότερα οι νέοι, για τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ, ιδίως εκείνων που αποφασίζουν να σπουδάσουν, να εργαστούν, να ανοίξουν μία επιχείρηση ή να πάρουν τη σύνταξή τους σε άλλο κράτος μέλος.

Το 2013 συμπληρώνονται 20 χρόνια από την εισαγωγή της έννοιας της ευρωπαϊκής ιθαγένειας, βάσει της οποίας κάθε πολίτης της ΕΕ απολαμβάνει μία σειρά δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να κυκλοφορεί και να διαμένει ελεύθερα στην επικράτεια των κρατών μελών, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του κράτους μέλους της διαμονής του, το δικαίωμα να υποβάλλει αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι πολίτες της ΕΕ συχνά αγνοούν τα δικαιώματα αυτά. Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών έχει αυτό ακριβώς ως στόχο: να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό, και κυρίως τους νέους, για το πώς μπορούν να επωφεληθούν από τα δικαιώματα αυτά. Η σημερινή ψηφοφορία αποτελεί την επίσημη έγκριση της άτυπης συμφωνίας που έχει ήδη επιτευχθεί μεταξύ ΕΚ και Συμβουλίου.
"Σε καιρούς οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης, και μόνο 20 μήνες πριν από τις επόμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι απολύτως απαραίτητο να τεθεί η ευρωπαϊκή ιθαγένεια και η συμμετοχική δημοκρατία ψηλά στην πολιτική ατζέντα", δήλωσε η εισηγήτρια και Κύπρια ευρωβουλευτής, κ. Αντιγόνη Παπαδοπούλου (Σοσιαλιστές). Το νομοθετικό ψήφισμα υιοθετήθηκε με 518 ψήφους υπέρ, 63 κατά και 19 αποχές.
Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών θα επικεντρωθούν στην παροχή πληροφόρησης και ενημέρωσης για τα δικαιώματα που συνδέονται με τη μετακίνηση και τη διαμονή σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η αναγνώριση των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων, τα δικαιώματα των επιβατών και των καταναλωτών, η πρόσβαση στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική ασφάλιση, καθώς και στα διάφορα προγράμματα, όπως το Erasmus, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους νέους να σπουδάσουν στο εξωτερικό.
Οι εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του 2013 θα περιλαμβάνουν ακροάσεις, συνέδρια και εκστρατείες ευαισθητοποίησης. Θα δημιουργηθούν ακόμη πλατφόρμες και μηχανισμοί που θα επιτρέπουν στις αρχές σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καθώς και σε άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να ανταλλάσουν πληροφορίες, εμπειρίες και ορθές πρακτικές.

Διαδικασία: Συναπόφαση (Συνήθης νομοθετική διαδικασία), πρώτη ανάγνωση (έχει επιτευχθεί ήδη άτυπη συμφωνία με το Συμβούλιο)

Το κείμενο που εγκρίθηκε θα είναι σύντομα διαθέσιμο εδώ (κάντε κλικ στις 23.10.2012)

Παρακολουθήστε τη συζήτηση μαγνητοσκοπημένη εδώ (κάντε κλικ στις 22.10.2012)

Σχέδιο νομοθετικού ψηφίσματος για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών (2013)

Ιστοσελίδα της εισηγήτριας Αντιγόνης Παπαδοπούλου (Σοσιαλιστές, Κύπρος)

Νομοθετικό Παρατηρητήριο


Oι ανακοινώσεις τύπου είναι διαθέσιμες στην ιστοθέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εδώ.


Για περισσότερες πληροφορίες:

ΕΛΕΦΤΕΡΙΕ Κριστίνα - Αντιγόνη     (+32) 2 28 32798    (Βρυξέλλες)
Υπηρεσία Τύπου                                (+33) 3 881 74651  (Στρασβούργο)
                                                           (+32) 49898 3283   (κινητό)
             kristina.eleftherie@europarl.europa.eu

ΤΣΟΥΤΣΟΠΛΙΔΗΣ Κωνσταντίνος      (+30) 210 32 78 911 (Αθήνα)
Εκπρόσωπος Τύπου Γραφείου          (+30) 6973 699 886  (κινητό)
Ενημέρωσης του ΕΚ στην Ελλάδα     (+33) 3 881 73822    (Στρασβούργο)


Δείτε εδώ την διαδικτυακή Τηλεόραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου :
Επισκεφθείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα του Γραφείου μας:  http://www.europarl.gr/

Με την Συνθήκη της Λισαβόνας, σε ισχύ από τη 1η Δεκεμβρίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκτησε νέες σημαντικές νομοθετικές εξουσίες.  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναποφασίζει πλέον με το Συμβούλιο των Υπουργών στο σύνολο, σχεδόν, της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών στους τομείς της γεωργίας, της μετανάστευσης, της ενέργειας καθώς και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της Ε.Ε..  Ως το μόνο θεσμικό όργανο το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες της Ένωσης, το Ε.Κ. διασφαλίζει ότι η Ε.Ε. λογοδοτεί στους πολίτες της, με την ενίσχυση της συμμετοχής των Ευρωβουλευτών σε σημαντικές αποφάσεις όπως η κάλυψη αξιωμάτων σε κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών