Συνειδητά ο δήμος Δελφών «κρεμάει» τα έργα ...

 

- Όλη η αλήθεια για το πάρκινγκ των Δελφών. – Οι λόγοι που δεν έχει εξεταστεί από το ΚΑΣ η νέα μελέτη. - Οι προβληματισμοί της ΕΦΑ και το οξύμωρο σχήμα. - Τα γήπεδα τένις στην Ιτέα, η πλατεία στην είσοδο και η πίστα καταστροφών.

Δεν έχει τέλος η κακοποιητική συμπεριφορά του δήμου Δελφών απέναντι σε έργα που έχουν σχεδιαστεί πολλά χρόνια πριν και θα έπρεπε να έχουν παραδοθεί προ πολλού.

Το πάρκινγκ των Δελφών και ο μεγάλος εμπαιγμός

Η έλλειψη χώρου στάθμευσης στους Δελφούς είναι ένα από τα δυο μεγαλύτερα προβλήματα της περιοχής μαζί με τις χρήσεις γης. Το πρόβλημα αυτό επιχείρησε να λύσει η δημοτική αρχή του Θανάση Παναγιωτόπουλου με χρηματοδότηση από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επί αρχής Κώστα Μπακογιάννη με τη μελέτη του  κ.Χατζημανωλάκη. Το 2018 εγκρίθηκε από το ΚΑΣ και ενώ εν συνεχεία η νέα δημοτική αρχή θα έπρεπε να συμπληρώσει το φάκελο των μελετών, άρχισε να «βλέπει» ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα στη μελέτη. Με καθυστερήσεις και δικαιολογίες περνούσε ο καιρός χωρίς καμιά πρόοδο. Κάπου στη μέση της θητείας της διαπίστωσε ότι δε μπορούσαν να μπουν τα λεωφορεία και αποφάσισε να αλλάξει τη μελέτη. Απευθύνθηκε σε νέο μελετητή και εκπόνησε μια άλλη μελέτη, πολύ διαφορετική από εκείνη που είχε εγκριθεί από το ΚΑΣ. Η μελέτη κατατέθηκε στις 20/1/2023, ενώ εν συνεχεία ζητήθηκαν συμπληρωματικά έγγραφα τα οποία διατέθηκαν στις 5/7/2023.

Οι σοβαροί ενδοιασμοί της ΕΦΑ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δελφών γνωμοδότησε επί της μελέτης, εκφράζοντας δυο πολύ σοβαρούς προβληματισμούς. Ο ένας έχει να κάνει με τα μεγάλα και βαριά τεχνικά έργα που περιλαμβάνει και είναι χωροθετημένο εντός Α ζώνης Δελφικού Τοπίου. Ο δεύτερος αφορά ότι από τη μελέτη δεν προβλέπεται η στάθμευση λεωφορείων, κάτι που προέβλεπε η μελέτη Χατζημανωλάκη, ενώ είναι και πραγματικά αναγκαίο. Ακόμη και με μια απλή περιήγηση στην μηχανή αναζήτησης της GOOGLE βλέπουμε αρκετά άρθρα που αναφέρονται στην έλλειψη χώρων στάθμευσης στους Δελφούς και σε συμβουλές περί του θέματος.

Από την πλευρά του το ΚΑΣ έχει εγκρίνει μελέτη το 2018 και εκπρόσωποί του αναρωτιούνται γιατί από τη στιγμή που βιάζεται ο δήμος Δελφών για την τροποποίηση, δεν έχει ενοχλήσει ώστε να πιέσει για την προώθηση του θέματός του, όπως κάνουν άλλοι δήμοι, οργανισμοί του δημοσίου και ιδιώτες.

Δεν υπάρχει άμεσα προοπτική χρηματοδότησης

Εδώ να σημειώσουμε ότι η αρχική μελέτη ήταν ενταγμένη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) της περιφέρειας με ποσό 1,5 εκ ευρώ, ενώ η νέα οδήγησε σε προϋπολογισμό 3,5 εκ ευρώ περίπου. Η αρχική πίστωση έχει χαθεί με την κατάργηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της περιφέρειας και απαιτείται εκ νέου ένταξή του στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΠΠΑ), κάτι που δεν προβλέπεται εντός του 2024, καθώς το πρόγραμμα είναι «μπουκωμένο».

Ο εμπαιγμός

Υποτίθεται ότι ο δήμος Δελφών άλλαξε όλη τη μελέτη γιατί δε μπορούσαν να μπουν τα λεωφορεία στο πάρκινγκ. Εντούτοις με τη νέα μελέτη δεν προβλέπεται η στάθευσή τους. Έχει σημασία να μπαίνουν όταν δε μπορούν να σταθμεύουν;

Η ΕΦΑ είχε γνωμοδοτήσει θετικά για τη μελέτη Χατζημανωλάκη, γιατί εξυπηρετούσε τις ανάγκες του Αρχαιολογικού Χώρου, αφού μπορούσαν να σταθμεύσουν τα λεωφορεία που τον επισκέπτονται. Στη νέα μελέτη αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα έχει χαθεί. Γιατί να γνωμοδοτήσει θετικά, όταν περιλαμβάνονται και τεράστια τεχνικά έργα, τα οποία είναι ορατά και αλλοιώνουν την εικόνα του Δελφικού Τοπίου.

Μεγάλη «χαμένη» η Ιτέα

Στα αζήτητα είναι και άλλα έργα, με μεγάλη χαμένη την Ιτέα, όπως τα γήπεδα τένις. Το έργο είχε εγκεκριμένη χρηματοδότηση 420.000 ευρώ από το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 07 Αυγούστου 2019, με τίτλο: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ Δ.Κ ΙΤΕΑΣ ΜΕ ΣΥΝΟΔΑ ΕΡΓΑ».

Παράλληλα έγκριση είχε η «Κατασκευή Δυτικού Κόμβου Ιτέας από το Π.Δ.Ε. της Περιφέρειας Στερεάς, προϋπολογισμού 1.900.000€ και ο Ανατολικός κόμβος με προϋπολογισμό 1 εκ ευρώ.

Το παζλ για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Φωκίδας και του δήμου Δελφών, συμπληρώνει η πλατεία στην είσοδο, για την οποία είχε εξασφαλίσει 1 εκ ευρώ ο π.υπουργός Ανάπτυξης κ.Γιάννης Τσακίρης.

«Περίπατο» πάει και η πίστα αναρρίχησης

Οι ελπίδες για την κατασκευή του έργου «Κέντρο Εκπαίδευσης Φυσικών Καταστροφών» που είχε εξαγγελθεί με τυμπανοκρουσίες, φαίνεται πως όχι μόνο έχει χαθεί, αλλά και έχει ξεχαστεί ολοκληρωτικά.

Στις 17/02/2021 μετά από καταγγελία του τ.αντιδημάρχου Άρη Αγγελόπουλου ο δήμαρχος και άλλα μέλη της Δημοτικής Αρχής διαβεβαίωναν ότι δε χάνεται το έργο. Τότε το ρεπορτάζ ανέφερε τα εξής:

Σάλος για την πίστα αναρρίχησης στην Άμφισσα

«Δε χάνεται το έργο», διευκρινίζει ο Δήμαρχος

-Θέση παίρνει και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Μερινόπουλος.

Σε αυτές τις πολύ δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε η τοπική κοινωνία δεν ανέχεται την απώλεια έργων και πόρων, εξ ου και με την καταγγελία του δημοτικού συμβούλου κ.Άρη Αγγελόπουλου προκλήθηκε σφοδρή αντίδραση προκειμένου να μη χαθεί το έργο της πίστας αναρρίχησης.

Ωστόσο, τόσο ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τσατσαρώνης, όσο και ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής ξεκαθαρίζουν ότι δε χάνεται το έργο. «Το έργο ήταν ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η μελέτη είχε σημαντικά προβλήματα, ενώ κατά την ωρίμανση του έργου δημιουργήθηκαν προβλήματα και με τις αδειοδοτήσεις. Παράλληλα, οι ζημιές που είχε ο χώρος ήταν εκτεταμένες, ενώ διαλύθηκαν και τα αποδυτήρια. Αποτέλεσμα ήταν να απαιτηθούν πολύ περισσότερα χρήματα για την υλοποίηση του έργου», τόνισε ο δήμαρχος κ. Ταγκαλής σε δηλώσεις του. Διευκρίνισε μάλιστα πως το έργο δεν χάνεται. Η μελέτη θα συμπληρωθεί, θα ληφθούν οι απαιτούμενες άδειες και η περιφέρεια θα εξασφαλίσει την επιπλέον χρηματοδότηση που απαιτείται. Είμαστε σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη», ξεκαθάρισε ο Δήμαρχος.

Θέση για το θέμα έλαβε και ο πρόεδρος της Άμφισσας κ. Παναγιώτης Μερινόπουλος, οποίος επίσης είχε δεχτεί όχληση από κατοίκους της Άμφισσας για το θέμα.

«Όσον αφορά το έργο “Κέντρο Εκπαίδευσης Φυσικών Καταστροφών” η ενημέρωση που έχουμε από την Τ.Υ. και τον υπεύθυνο Αντιδήμαρχο κ. Τσατσαρώνη Γεώργιο είναι ότι στη μελέτη  υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις, ότι έχει ενημερωθεί η Περιφέρεια που έχει και τη χρηματοδότηση του έργου , η μελέτη θα τροποποιηθεί ώστε να μπορέσει το έργο να υλοποιηθεί», τονίζει και ο Πρόεδρος της Άμφισσας.

 

 

 

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών