«Εργο-κτόνος» ο δήμος Δελφών

 

«Εν ψυχρώ» έχει εκτελέσει τα περισσότερα έργα ο δήμος Δελφών, όχι φυσικά υλοποιώντας τα, αλλά «στήνοντάς τα» στον τοίχο και σκοτώντας κάθε ελπίδα κατασκευής τους!

Από το δήμο τα «σπασμένα»

Επιπλέον του ενός έτους έχουν διακοπεί οι εργασίες στο έργο «ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Τ.Κ. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΥΧΩΡΟ», προϋπολογισμού 350.000 €, το οποίο συμβασιοποιήθηκε με έκπτωση 26,23% από την εταιρεία «AVATON SIORIS CONSTRUCTIONS».

Σκοπός του έργου είναι η αξιοποίηση του παλιού διδακτηρίου, το οποίο μετά την ανακαίνισή του πρόκειται να διατεθεί στην εταιρεία Φωκικών Μελετών. Πρόκειται για ένα ισόγειο κτήριο, προϋφιστάμενο του 1955, με εξαίρετη συμμετρία και αρχιτεκτονική, το οποίο δομήθηκε με βάση τα αρχιτεκτονικά σχέδια του νομομηχανικού Δημήτρη Καλλία, για να καλύψει τις διδακτικές ανάγκες της εποχής.

Οι εργασίες που προβλέφθηκαν για την επισκευή – αποκατάσταση του κτιρίου, προκειμένου να καταστεί λειτουργικό και να επαναχρησιμοποιηθεί είναι οι ακόλουθες:

Αντικατάσταση στέγης. Θα αποξηλωθεί η παλαιά και θα κατασκευαστεί νέα, η οποία θα εναρμονίζεται στην αρχική μορφή του διδακτηρίου.

Ενίσχυση φέροντος οργανισμού και αρμολόγημα στη λιθοδομή.

Αντικατάσταση σιδερένιων κουφωμάτων με νέα, ίδιου σχεδίου και απόχρωσης.

Επικάλυψη με χονδρόπλακες, από την κεντρική είσοδο έως την πίσω είσοδο.

Διαμόρφωση του υπόλοιπου εξωτερικού χώρου με την απαραίτητη φύτευση.

Επίσης, στο κτίριο θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες υποδομής, όπως η πλήρης υδραυλική και αποχετευτική εγκατάσταση, η ηλεκτρολογική εγκατάσταση ισχυρών και ασθενών ρευμάτων, η εγκατάσταση θέρμανσης – κλιματισμού – εξαερισμού, καθώς και συστήματος πυρασφάλειας.

Το έργο δημοπρατήθηκε από τον ∆ήμο Δελφών, µε χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Ξεκίνησε να εκτελείται υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δελφών. Στην πορεία προέκυψε ότι η μελέτη που είχε εκτελέσει ο σημερινός δήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής δεν είχε εκτιμήσει σωστά τις ποσότητες υλικών για τα στατικά του έργου. Τα ενέματα έριξαν έξω ο έργο και ο δήμος αναγκάστηκε να βάλει από το δικό του κουμπαρά 127.000 ε, μετά από την αποτυχημένη προσπάθειά του να εκμαιεύσει το ποσό από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στην οποία απευθύνθηκε και έλαβε αρνητική απάντηση.

«Περίπατο» πάει και ο Ναυτικός Όμιλος Γαλαξιδίου

Το «γιοφύρι της Άρτας» για το δήμο Δελφών είναι το κτίριο του Ναυτικού Ομίλου Γαλαξιδίου, το οποίο, όπως αποδεικνύεται δε στεριώνει μελέτη, καθώς μέχρι σήμερα, τροποποιούν ξανά την προγραμματική σύμβαση με μοναδικό στόχο να εκπονήσουν τις μελέτες, που υποτίθεται ότι είναι έτοιμες! Τελευταίες τροποποιήσεις αποφασίστηκαν στα μέσα Δεκεμβρίου του 2023.

Με κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως αποτυπώνεται στην ΑΔΑ: ΨΖΜΙΩ9Θ-6ΩΝ ο δήμος Δελφών προχωράει στη 2η τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψε με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Γαλαξιδίου, αναφέροντας τα κάτωθι για τις υποχρεώσεις του:

Το γεγονός ότι στο πλαίσιο υλοποίησης της παρούσας σύμβασης, ο Κύριος του Έργου  (Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Γαλαξειδίου) αναθέτει στο Φορέα Υλοποίησης (Δήμο Δελφών),  να εκτελέσει τις παρακάτω ενέργειες:

∙ Εκπόνηση μελέτης,

∙ Εκπόνηση σχεδίων μελέτης,

∙ Σύνταξη τευχών δημοπράτησης,

∙ Λήψη απαραίτητων εγκρίσεων/αδειοδοτήσεων/ έκδοση οικοδομικής άδειας.

Το γεγονός ότι σε συνέχεια του υπ’αρ.πρωτ. 3122.1-Τ22Β/76910/2022/27-10-2022 (α.π. Δ.Δελφών: 23616/31-10-2022) εγγράφου της Δ/νσης Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών- Υ.ΝΑ.Ν.Π., διαβιβάστηκαν τα αιτούμενα με αυτό, με το υπ’αρ.πρωτ. 42/28-02- 2023 (α.π. Δ.Δελφών: 4634/01-03-2023) έγγραφο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου  Γαλαξειδίου στη Δ/νση Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του Υ.ΝΑ.Ν.Π., ωστόσο έως  σήμερα και λόγω παροχής διευκρινήσεων εκατέρωθεν και στην παρούσα φάση, προκειμένου  να εγκριθεί η μελέτη εκ μέρους του Υ.ΝΑ.Ν.Π., απαιτείται σχετική απόφαση του Δ.Σ. του ΔΛΤ  Γαλαξειδίου περί έγκρισης εκτέλεσης του έργου με τίτλο: ‘ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΙΩΡΟΦΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ  (ΠΡΩΗΝ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ) ΣΤΗΝ Δ.Ε. ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ’».

Τον εκτιμώμενο χρόνο για τη λήψη της απαιτούμενης απόφασης του ΔΛΤ Γαλαξειδίου, έγκρισης της μελέτης από το Υ.ΝΑ.Ν.Π. και την οριστικοποίηση των τευχών δημοπράτησης της μελέτης, προκύπτει ότι απαιτείται παράταση του χρόνου υλοποίησης της  από 10.02.2023 Προγραμματικής Σύμβασης της πράξης: «Παροχή υπηρεσιών εκπόνησης της  μελέτης με τίτλο: «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΙΩΡΟΦΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ (ΠΡΩΗΝ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ) ΣΤΗΝ Δ.Ε.  ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ» μεταξύ Δήμου Δελφών και Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου  Γαλαξειδίου για την υλοποίηση της πράξης, έως τις 04.06.2024.

Από το παραπάνω απόσπασμα καθίσταται σαφές πως ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι μελέτες, αφού όπως αναφέρει εκκρεμούν διευκρινίσεις και τεύχη δημοπράτησης, ενώ η διαδικασία έχει ξεκινήσει από το 2017!

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το έργο της αποκατάστασης του Ναυτικού Ομίλου ήταν σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής Παναγιωτόπουλου, το οποίο θα εκτελούνταν με χρηματοδότηση της Περιφέρειας. Στο τέλος της θητείας της είχε αφήσει παρακαταθήκη, ώριμη μελέτη με προϋπολογισμό περίπου 280.000 ευρώ.

Σε εκείνη, την πρώτη μελέτη, σχεδιάστηκε να στεγαστεί στον Α όροφο το Λιμεναρχείο. Η αλλαγή ωστόσο της Δημοτικής Αρχής έφερε και νέο σχεδιασμό. Θεωρήθηκε ότι η στέγαση του Λιμεναρχείου θα έθιγε το ιδιοκτησιακό, ενώ στην ουσία θα γινόταν παραχώρηση μόνο της χρήσης. Έκριναν λοιπόν ότι στον Α όροφο έπρεπε να στεγαστεί ο Ναυτικός Όμιλος, ενώ παράλληλα θέλησαν να αναπλάσουν και τον περιβάλλοντα χώρο, εκτοξεύοντας τη μελέτη, στο αστρονομικό ποσό άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Μάλιστα την εποχή εκείνη οι φήμες οργίαζαν ότι το μισό κτίριο θα διατεθεί σε ιδιώτη για τη στέγαση καταστήματος.

Η Δημοτική Αρχή Ταγκαλή εκπόνησε μελέτες, οι οποίες υποτίθεται ότι έχουν ολοκληρωθεί και οριστικοποιηθεί, εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια. Η κατεπείγουσα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία τροποποιείται η Προγραμματική Σύμβαση φέρνει στην επιφάνεια και την ουσία του θέματος. Οριστική μελέτη δεν υπάρχει! Και ό,τι υπάρχει απαιτεί τροποποιήσεις, δέχεται παρατηρήσεις και χρειάζονται διευκρινίσεις.

Να σημειώσουμε εδώ ότι το έργο ήταν ενταγμένο στο ΠΔΕ της περιφέρειας με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ, αλλά η αλλαγή και τροποποίηση των μελετών οδήγησαν σε διπλασιασμό του προϋπολογισμού που έφτασε τις 510.000 ευρώ και στην απένταξη του έργου, μετά την κατάργηση του προγράμματος και πλέον θα πρέπει να ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα το οποίο δεν έχει αδιάθετα προς το παρόν. Νέα έργα θα μπουν από τις εκπτώσεις των ενταγμένων έργων, κάτι που όμως αργεί προς το παρόν.

Όταν και αν ο δήμος δεήσει να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μελέτες, η Περιφερειακή Αρχή θα αναγκαστεί να αναζητήσει το μισό και πλέον εκατομμύριο για τη χρηματοδότηση του έργου! Δε χρειάζεται πάντως να αγχώνεται ο κ. Σπανός, όπως αντιλαμβανόμαστε σήμερα, αφού αυτή η στιγμή αργεί αρκετά!

Πρόβλημα και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σωτήρης Σωτηρόπουλος, ο οποίος με προσωπική του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ισχυρίζεται ότι κινδυνεύουν με απένταξη τα δυο αντιπλημμυρικά έργα της νέας πόλης Άμφισσας και του Μοναστηριού. Αναλυτικά γράφει τα εξής:

«Η ΔΕΥΑ Δ.Δ τέλος του 21 κατέθεσε πρώτη σε όλη την Περιφέρεια 2 μελέτες . Η μια για την αντιπλημμυρική προστασία της νέας πόλης Άμφισσας και η δεύτερη για την ύδρευση Προσηλίου και Μοναστηριού. Εγκρίθηκαν αρχές του 2022. Τα χρονοδιαγράμματα ήταν σαφέστατα. Αν δεν ολοκληρωθούν στην προγραμματική περίοδο χάνονται και δεν εντάσσονται σε νέα περίοδο. Δυστυχώς 3 πρακτικά μετά τη δημοπράτηση τους που χρειάζονται το πολύ 2 μήνες να ολοκληρωθούν η ΔΤΥ τα έκανε 14 μήνες. Η συνομιλία που είχα με υπηρεσιακούς παράγοντες του προγράμματος είναι ότι θα απενταχθούν και (ας προσέχατε ). Δήμαρχε τα συγκεκριμένα έργα είναι πολύ σημαντικά. Κοιτά μήπως και σωθούν τελευταία στιγμή».

Στα έργα που έμειναν εκτός περιλαμβάνεται το πάρκινγκ Δελφών, το πάρκινγκ βαρέων οχημάτων, τα γήπεδα τένις Ιτέας και η πίστα φυσικών καταστροφών, έργα που θα μας απασχολήσουν σε ξεχωριστά ρεπορτάζ.

* Από την «Ώρα της Φωκίδας» της Τρίτης 20 Φεβρουαρίου 2024.

 

 

 

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών