Η ειλικρίνεια είναι πλέον μια σπάνια αξία

 https://enallaktikidrasi.com/wp-content/uploads/2019/04/eilikrineia-einai-pleon-spania-axia.jpg.webp


Στη ζωή μαθαίνουμε από μικροί να ζούμε με αξίες, με ηθική και εντιμότητα. Πιο σημαντική από όλες ίσως να είναι αυτή της ειλικρίνειας. Γιατί όταν είσαι ειλικρινής, είσαι αυθεντικός, αληθινός, και σε έναν κόσμο όπου όλοι προσποιούμαστε και ψευδόμαστε, είναι πολύ σπάνιο πια αυτό.

Την πραγματική αξία της ειλικρίνειας την αντιλαμβάνεσαι όταν ανακαλύπτεις πως σου λένε ψέματα. Για ό,τι και να είναι αυτό, όποιος και να τα λέει, τα ψέματα ενοχλούν. Γιατί σε κάνουν να νιώθεις πως πρώτον υποτιμούν τη νοημοσύνη σου θεωρώντας πως δε θα το καταλάβεις, και δεύτερον πως δε σε εκτιμούν αρκετά ώστε να πιστεύουν πως αξίζεις την αλήθεια.

Θέλουμε να είναι ειλικρινείς οι άλλοι μαζί μας, όσο κι αν μας πονάει. Είναι ο μόνος τρόπος να κρατηθούν αληθινές οι όποιες σχέσεις και να μπορούμε και εμείς να βελτιωθούμε και να προχωρήσουμε μαζί. Στο κάτω κάτω, αν κάνεις κάτι για το οποίο πρέπει να πεις ψέματα, γιατί να το κάνεις εξ αρχής;

Ο άνθρωπος πληγώνεται περισσότερο όταν ανακαλύπτει πως του λένε ψέματα από το όταν ακούει μια σκληρή αλήθεια. Πληγώνεται ο εγωισμός μας όταν ακούμε ψέματα. Πλήττεται η αξιοπρέπειά μας γιατί ο άλλος δεν θεωρεί πως μπορούμε να αντέξουμε την αλήθεια. Και γίνονται όλα χειρότερα όταν ο άλλος – και δη αγαπημένο πρόσωπο – επιμένει στα ψεύδη ακόμα κι αν έχει καταλάβει πως ξέρεις πλέον την αλήθεια.

Όσο ασήμαντα ή μικρά και να είναι τα ψέματα, δεν παύουν να είναι ανειλικρινή και ανέντιμα. Το συναίσθημα πως σε κοροϊδεύουν γίνεται πολύ έντονο και εξ αιτίας αυτού κλονίζεται η εμπιστοσύνη σου στους άλλους και αναρωτιέσαι πλέον αν και τι να πιστέψεις από όσα σου λένε μετέπειτα.

Στη ζωή μπορεί να προοδεύουν οι ανειλικρινείς και οι ανέντιμοι, αυτοί που κρύβουν, που ψεύδονται, που κοροϊδεύουν, αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι τον ίδιο δρόμο. Αυτό που κάνουν όλοι δεν είναι πάντα το σωστό. Το θέμα είναι να έχουμε εμείς καθαρή συνείδηση και να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας. Και αυτό θα επιτευχθεί με το να είμαστε αυθεντικοί, αληθινοί και ειλικρινείς. Κι αν δεν αρέσει σε όλους, αυτό πλέον δεν θα είναι δικό μας θέμα.

Photo: Author/Depositphotos

 

 enallaktikidrasi.com

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών