ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Θεσμικοί μπαχαλάκιδες

 η εικόνα προφίλ του ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
Προσωπικά, δεν περίμενα διαφορετική συμπεριφορά από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή. Γνωρίζοντας την πορεία του, την επαγγελματική και πολιτική δεν έτρεφα πολλές ελπίδες για τη στάση του απέναντι στα τελευταία γεγονότα. Φαίνεται πως και άλλοι, εξαιρετικά πολλοί, συμπολίτες μας
μοιραζόντουσαν τις ίδιες εκτιμήσεις με εμένα. Γι’ αυτό και οι δηλώσεις του δεν εξέπληξαν κανέναν. Γι’ αυτό και καταχωρίθηκαν στις τελευταίες σειρές δημοσιότητας. Αν έλεγε τα ίδια πράγματα μια άλλη εποχή, θα είχαν κατακτήσει τη θέση του πρώτου θέματος. Και στην τηλεόραση θα κατακτούσαν άνετα τα πρώτα λεπτά των τηλεοπτικών ειδήσεων.
Κρίμα! Γιατί κατέχει ένα αξίωμα ιδιαίτερα σημαντικό. Το αξίωμα του υπουργού Δικαιοσύνης το έχουν καταλάβει κατά καιρούς σημαντικές προσωπικότητες της χώρας. Όπως ο Δημητρακόπουλος, επί Ελευθερίου Βενιζέλου. Όπως ο Μαγκάκης, επί Ανδρέα Παπανδρέου. Όπως ο Μιχάλης Σταθόπουλος, επί Κώστα Σημίτη. Και κοντά σε αυτούς και ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Όλοι αυτοί έγραψαν ιστορία. Τα νομοθετήματά τους ανήκουν στον πυρήνα του νομικού πολιτισμού.
Όλοι αυτοί κατανόησαν βαθύτατα το δικαιοπολιτικό τους ρόλο. Έχτισαν θεσμούς, που κατοχύρωσαν τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Και ποτέ δε θεώρησαν τους δικαστές υπαλλήλους τους.
Ο κ. Κοντονής ήρθε καταϊδρωμένος να επιβεβαιώσει το γνωστό μας αναπληρωτή υπουργό του, με τη γνωστή πορεία, πριν αναλάβει πολιτικά καθήκοντα. Και τόλμησε να ξεστομίσει τις ίδιες ανοησίες, που συνιστούν μηχανισμούς συνταγματικής εκτροπής.
Δικαιολόγησε και αυτός την επέμβασή του Καμμένου στα της Δικαιοσύνης. Με την ίδια δικαιολογία και την ίδια φρασεολογία που χρησιμοποιούν όλα τα «παπαγαλάκια» της σημερινής κυβέρνησης. Δεν ντρέπεται;
Τώρα πια είμαστε απόλυτα βέβαιοι. Δεν είναι δουλειά μόνο του γνωστού μας Πολάκη. Με το απύλωτο στόμα του. Στην αρχή νομίζαμε ότι πρόκειται για κάποιον γραφικό. Άλλοι από μας νομίζαμε ότι είναι ο άνθρωπος που διασκεδάζει τον Αλέξη στις στιγμές χαλάρωσής του. Δεν είναι. Ο άνθρωπος εκφράζει και ακολουθεί την ίδια στρατηγική και την ίδια γραμμή. Με αφετηρία το Μαξίμου και τη γνωστή παρέα. Κάποιοι νομίζανε ότι όλα αυτά είναι αποκλειστικά δουλειά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Στις μέρες του δεν είδαμε κανένα σοβαρό νομοθέτημα από τα δικά του χέρια. Άλλη δουλειά κάνει. Και την ξέρουμε όλοι μας. Να ολοκληρώσουμε την πολιτική γεωγραφία της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δε σέβεται το Σύνταγμα. Δε σέβεται τους βασικούς θεσμούς της Δημοκρατίας. Παλιότερα ο Αλέξης είχε τολμήσει να ισχυριστεί ότι κάθε λέξη του Συντάγματος θα ήταν κι δική του πολιτική πρωτοβουλία. Τώρα ξέρουμε.
Όχι μόνο εμείς που δεν το πιστέψαμε. Αλλά και πάνω από τους μισούς που τον υποστήριξαν προσωρινά. Αυτή δεν είναι πολιτική. Αυτοί που τα πράττουν δεν είναι πολιτικοί. Όπως κι αν τους οριοθετήσουμε. Έβλαπταν και βλάπτουν τους θεσμούς. Θέλουν να τους καταστρέψουν. Να τους ξεριζώσουν. Πετροβολώντας και καίγοντας. Ήσαν θεσμικοί μπαχαλάκηδες! Και παραμένουν!
Νέα Κρήτη, Άποψη, Πέμπτη, 13.07.2017

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών