Έργα τέχνης από λαμαρίνες τρακαρισμένων αυτοκινήτων

Χρήστος Μαζάνης

Τον τρόπο να δημιουργεί έργα τέχνης από λαμαρίνες τρακαρισμένων αυτοκινήτων έχει βρει ο 50χρονος Γιάννης Τσούνης από την Φωκίδα. Φανοποιός στο επάγγελμα, ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην Άμφισσα. Καθημερινά στο φανοποιείο του καταφθάνουν πολλά τρακαρισμένα αυτοκίνητα.




Όπως εξηγεί ο ίδιος στο zougla.gr, «δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί ένα γλυπτό από τρακαρισμένη λαμαρίνα. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα αλλά το σημαντικότερο είναι ότι χρειάζεται έμπνευση. Η διαφορά στη γλυπτική αυτών των μετάλλων είναι ότι για να διακριθούν οι λεπτομέρειες της δημιουργίας χρειάζεται υπομονή και χρόνος».



Πριν φτιαχτεί οποιοδήποτε έργο, σχεδιάζεται προσεκτικά σε χαρτί με όλες τις λεπτομέρειες. Στη συνέχεια επιλέγεται το κομμάτι της λαμαρίνας το οποίο είναι ιδανικό για την κατασκευή. Το αποτέλεσμα φυσικά με τίποτα δεν προδίδει ότι πρόκειται για λαμαρίνες αυτοκινήτου.



Ο Γιάννης γεννήθηκε στον Ελαιώνα Φωκίδας. Σε προσχολική ηλικία άρχισε να βάζει τις πρώτες πινελιές, ενώ τις γνώσεις στο σχέδιο τις απέκτησε φοιτώντας στο Λύκειο. Το 1999 εγγράφεται στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Άμφισσας, ενώ από το 2000 συμμετέχει ενεργά στην επιτροπή Κατασκευής και Παρέλασης Αρμάτων.



Είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα ο οποίος δημιουργεί τα συγκεκριμένα έργα τέχνης από αυτό το υλικό.Τα έργα του εκτίθενται σε ειδικούς χώρους στη Φωκίδα και όχι μόνο. Έργα του συναντάμε σε πολιτιστικούς συλλόγους , σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.



Ανιψιός ζωγράφου είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που κατασκευάζει γλυπτά από άχρηστες λαμαρίνες.



Ο Γιάννης τον τελευταίο χρόνο έχει πειραματιστεί και στη δημιουργία έργων τέχνης από το οικοδομικό υλικό που λέγεται άλφα μπλοκ. Συγκεκριμένα κατασκευάζει πορτρέτα γνωστών προσωπικοτήτων.Όπως διευκρινίζει,«για να φτιαχτεί ένα έργο τέχνης πρέπει να υπάρχει υπομονή, έμπνευση και ταλέντο». Μέσα στο φανοποιείο του Γιάννη υπάρχουν διάσπαρτα πολλά από τα έργα του, μεταξύ αυτών και η προτομή του Τσε Γκεβάρα, σκαλισμένη σε άλφα μπλοκ.



Εξαιρετικό ενδιαφέρον πάντως έχει το γεγονός ότι ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί για αυτά τα έργα εργαλεία του φανοποιείου.«Από αυτή μου την εμπειρία έμαθα ότι, από άχρηστα και άσχημα υλικά βγαίνουν όμορφες εικόνες», λέει ο 50χρονος φανοποιός.



«Η σπίθα της δημιουργίας άναψε μέσα μου όταν τσαλακωμένες λαμαρίνες(φτερά καπό)τρακαρισμένων οχημάτων που επισκεύαζα στο συνεργείο ,μου δημιουργούσαν είδωλα από πρόσωπα και κορμιά αρχαίων Ελλήνων που διαμόρφωσαν την ιστορία της Ελλάδας. Αδύναμος να αντισταθώ στην αόρατη δύναμη της δημιουργίας άρχισα να πλάθω με διάφορα εργαλεία τα άχρηστα και τσαλακωμένα ανταλλακτικά μετατρέποντάς τα σε έργα που βλέπουμε σήμερα. Από αυτή μου την εμπειρία έμαθα ότι, από άχρηστα και άσχημα υλικά βγαίνουν όμορφες εικόνες», προσθέτει.



«Πιστεύω ότι αν σε έμψυχο η άψυχο υλικό εκδηλώσεις ενδιαφέρον προσοχή και αγάπη θα στο ανταποδώσει στο πολλαπλάσιο», καταλήγει. Έργα του Γιάννη κοσμούν ιδιωτικές συλλογές και πολλούς πολιτιστικούς χώρους. Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε 2 ατομικές και 7 ομαδικές εκθέσεις.



Ο Γιάννης Τσουνής, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, από το 2000 συμμετέχει ενεργά στις επιτροπές «Κατασκευής και Παρέλασης Αρμάτων» και «Η Νύχτα των Στοιχειών» του Δήμου Δελφών.

Με την πάροδο των ετών, οι καλλιτεχνικές του αναζητήσεις διευρύνθηκαν και ασχολήθηκε με την αγιογραφία, την προσωπογραφία και τη γλυπτική στον πωρόλιθο και το μάρμαρο.Το 2010-2011 αναλαμβάνει την αγιογράφηση του ιδιωτικού ναού Αγ. Ειρήνης – Αγ. Αθανασίου. Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε 2 ατομικές και 7 ομαδικές εκθέσεις.
 http://www.zougla.gr
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών