Ιστορικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αναγνώριση της άμβλωσης ως θεμελιώδες δικαίωμα.

 

Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  σε ψήφισμα που ενέκρινε  η Ολομέλεια του καλεί το Συμβούλιο της ΕΕ να προσθέσει τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη καθώς και το δικαίωμα σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση στη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

H Ομάδα των Πρασίνων  βρίσκεται εδώ και καιρό στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη νομιμοποίηση της άμβλωσης σε όλα τα κράτη μέλη, καθώς και για την παροχή στις γυναίκες ασφαλούς και επαρκούς σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγειονομικής περίθαλψης.

 

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα ζητά την τροποποίηση του άρθρου 3 της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ ως εξής: «Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματός του και στην ελεύθερη, εν επιγνώσει, πλήρη και καθολική πρόσβαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα, καθώς και σε όλες τις συναφείς υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης χωρίς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση».

 

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από τα κράτη μέλη όπως η Πολωνία και η Μάλτα,  να αποποινικοποιήσουν πλήρως την άμβλωση, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φάνηκε σήμερα πιστή στο ραντεβού της με τις αξίες της δημοκρατίας και της χειραφέτησης.

 

Μετά την ψηφοφορία ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Γραμματέας του "Κόσμος"  Πέτρος Κόκκαλης δήλωσε:

 

"Σε ένα  κλίμα όπου οι γυναικοκτονίες αυξάνονται με τρομερό ρυθμό και η αυτοδιάθεση, η υγεία και η ασφάλεια είναι κατεπείγοντα, κάποιοι "ξέχασαν" να ψηφίσουν. Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά αποδείχτηκε ότι ορισμένοι «μένουν Ευρώπη» μόνο στα λόγια".

 

Φωτογραφία: Terry Reintke, ευρωβουλεύτρια και συμπρόεδρος των Πρασίνων με τον Πέτρο Κόκκαλη, ευρωβουλετή των Πρασίνων και Γραμματέα του ΚΟΣΜΟΣ, αμέσως μετά το ψήφισμα.

 

 

Δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες, 11 Απριλίου 2024

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών