Ασφαλιστικό: Έρχονται μεγάλες ανατροπές στις συντάξειςΣε αλλαγές στις συντάξεις χηρείας, την αναμόρφωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και τον νέο ενιαίο κανονισμό παροχών ΕΦΚΑ προχωρά το υπουργείο Εργασίας με νέο μίνι νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, που αναμένεται να κατατεθεί τον Μάιο.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση της Εισφοράς η κυβέρνηση θα φέρει σχετικό νομοσχέδιο που θα αφορά 400.000 συνταξιούχους με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων. Στόχος είναι να καταστεί δικαιότερη η επιβάρυνση 400.000 συνταξιούχων, κυρίως ΔΕΚΟ και του Δημοσίου που εισπράττουν συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας είναι:

1. Κράτηση 15% στο τμήμα της κύριας σύνταξης από τα 1.400 ευρώ έως τα 2.000 ευρώ.

2. Κράτηση 20% στο τμήμα κύριας σύνταξης από τα 2.000 ευρώ έως τα 2.500 ευρώ.

3. Κράτηση 25% στο τμήμα κύριας σύνταξης από τα 2.500 ευρώ και άνω με πλαφόν από ένα ποσό και άνω.

Τι θα ισχύσει με τις συντάξεις χηρείας; Εξετάζεται η περίπτωση που ο δικαιούχος χηρείας παίρνει τη δική του σύνταξη να επιλέγει μετά την πρώτη τριετία της σύνταξης χηρείας, τη μικρότερη από τις δύο συντάξεις που θα έχει τη μείωση κατά 50%. Σήμερα η σύνταξη χηρείας μετά την πρώτη τριετία κόβεται κατά 50%, όταν ο δικαιούχος εργάζεται και όταν καταβάλει δεύτερη σύνταξη.

Σε ό,τι αφορά τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών ΕΦΚΑ, έρχεται τέλος στις διαφορετικές προϋποθέσες χορήγησης για τις ενισχύσεις σε χρήμα που ισχύουν από ταμείο σε ταμείο.

 

aftodioikisi.gr


Μάρκος Λεονταρίδης

 

 

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών