Αποκαλυπτικό το έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων ..... Το πάρκινγκ των Δελφών δε θα γίνει ποτέ !


Αποκαλυπτικό το έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων
Πιο λάθος η νέα μελέτη από την παλιά!
-Το πάρκινγκ των Δελφών δε θα γίνει ποτέ, αφού η νέα μελέτη έχει σοβαρές αποκλείσεις από
τα επιτρεπόμενα όρια του Δελφικού Τοπίου.


-Κυκλώπεια τείχη», τεράστια πέδιλα, λεωφορεία που δε σταθμεύουν και δεν εξυπηρετούν
τον αρχαιολογικό χώρο και τις ανάγκες των Δελφιωτών.
-«Φύκια για μεταξωτές κορδέλες» πούλησε ο δήμος Δελφών προσπαθώντας να οικειοποιηθεί το έργο και
να το αποσυνδέσει από όσους το σχεδίασαν!

Τραγικά, αν όχι γελοία, είναι η κατάσταση με τη νέα μελέτη του πάρκινγκ Δελφών, καθώς με όσα έρχονται στα φώτα της δημοσιότητας καθημερινά αποφαίνεται ότι μοναδικός σκοπός της Δημοτικής Αρχής ήταν να μη γίνει ποτέ το έργο, αλλά να χρεώσει την απώλεια στη διοίκηση Παναγιωτόπουλου, όπως έκανε –πολύ πιο εύκολα- με το πάρκινγκ βαρέων οχημάτων!

Δημοσιεύουμε αποκλειστικά το συνοδευτικό έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων στο οποίο αποτυπώνονται σοβαρές αντιρρήσεις για την έγκριση του έργου, οι οποίες δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την εκτέλεσή του. Στο έγγραφο της ΕΦΑ διατυπώνπονται σοβαροί προβληματισμοί σχετικά με τα «κυκλώπεια τοιχία» που περιλαμβάνει η μελέτη, τα τεράστια πέδιλα που αλλοιώνουν την εικόνα του Δελφικού Τοπίου.

Επίσης, σοβαρές απορίες προκύπτουν από το γεγονός ότι δεν προβλέπεται η στάθμευση λεωφορείων, κάτι που είναι βασική ανάγκη για τον Αρχαιολογικό Χώρο και του Δελφιώτες. Αξίζει δε να αναρωτηθούμε σοβαρά γιατί ακυρώθηκε μια μελέτη, αυτή του κ. Χατζημανωλάκη, με το πρόσχημα ότι δε χωρούσαν τα λεωφορεία να στρίψουν, για να αντικατασταθεί από μια άλλη που δεν προβλέπει καν τη στάθμευση λεωφορείων;

ΘΕΜΑ: Έγκριση ή μη οριστικής μελέτης αναθεώρησης της αρχιτεκτονικής μελέτης σύμφωνα με τους όρους της ΥΑ ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΠΚΑΧΜΑΕ/406989/ 291369/ 9029/ 3721/20-12-2018 για την κατασκευή δημοτικού χώρου στάθμευσης στη Δ.Κ. Δελφών, του Δήμου Δελφών, Π.Ε. Φωκίδας

ΣΧΕΤ.: α) Η αρ.πρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΠΚΑΧΜΑΕ/406989/ 291369/9029/ 3721/ 20-12-2018 ΥΑ για την κατασκευή δημοτικού χώρου στάθμευσης στον οικισμό των Δελφών, του Δήμου Δελφών, Π.Ε. Φωκίδας

β)Το αρ.πρ.1422/2023/20-01-2023 έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δελφών (αρ.πρ.ΥΠΠΟΑ/43150/30-1-2023)

γ) Το αρ.πρ. ΥΠΠΟΑ/318725/5-7-23 έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών με τα συμπληρωματικά κατατεθέντα στοιχεία

δ)Η αρ.πρ.ΥΠΠΟΑ/149916/29-3-2023 αναφορά υπαλλήλου της ΕΦΑ Φωκίδος

Σε συνέχεια της ανωτέρω (α) σχετικής υπουργικής απόφασης με την οποία εγκρίθηκε υπό όρους η μελέτη κατασκευής δημοτικού χώρου στάθμευσης στον οικισμό των Δελφών του Δήμου Δελφών, σας αποστέλλουμε συνημμένα την αναθεωρημένη αρχιτεκτονική μελέτη του δημοτικού χώρου στάθμευσης στον οικισμό των Δελφών (β’ και γ΄ σχ. έγγραφα) και σας γνωρίζουμε ότι κατά τον έλεγχο των σχεδίων της μελέτης αναθεώρησης, διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα σχέδια που συνοδεύουν την εγκεκριμένη μελέτη κατασκευής δημοτικού χώρου στάθμευσης στον οικισμό των Δελφών (δ΄ σχ. έγγραφο).

Σύμφωνα με το ανωτέρω (γ΄) σχετικό έγγραφο, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των απαιτήσεων σχεδιασμού, προέκυψε η ανάγκη διαφοροποίησης από την εγκεκριμένη μελέτη, η τροποποίηση του αρχικού σχεδίου, ο επανασχεδιασμός του master plan στα νέα δεδομένα και ο αποκλεισμός των λεωφορείων από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης.

Επίσης, επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με τον 3ο όρο της ανωτέρω (α) σχετικής απόφασης για τα νέα τοιχία διαμόρφωσης του χώρου στάθμευσης προβλέπεται:

α) να εξαντληθεί η δυνατότητα χρήσης χαμηλών τοιχίων προστασίας ποδός από σκυρόδεμα στην απόληξη των πρανών με συνακόλουθη διαμόρφωση μεγαλύτερων κλίσεων σε αυτά και τοποθέτηση φυτικού πλέγματος για την ανάπτυξη βλάστησης και β) να χρησιμοποιηθούν τοιχία από αργολιθοδομή για τη διαμόρφωση βαθμίδων από φυσικά πρανή. Στη νέα πρόταση τα τοιχία αντιστήριξης, επί το πλείστον από λιθοδομή και θεμελίωση από σκυρόδεμα, υψώνονται 1,5μ.πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Ωστόσο το κεντρικό τοιχίο αντιστήριξης από οπλισμένο σκυρόδεμα φθάνει σε βάθος 7,5μ. και το πέδιλο θεμελίωσης αυτού έχει πλάτος 5,70μ. και μικρότερα τοιχία αντιστήριξης από οπλισμένο σκυρόδεμα (με βάθος 3,5μ. και πέδιλο πλάτους 2,60μ.) αναπτύσσονται κυρίως στο νότιο τμήμα του οικοπέδου. Αν και όλα αυτά τα τοιχία καλύπτονται στο μεγαλύτερο τμήμα του από επιχωματώσεις και επενδύονται με πέτρα στο εμφανές τμήμα τους (ύψους περίπου 1,5μ.), θεωρούμε ότι οι απαραίτητες για την κατασκευή τους εκσκαφές είναι πολύ μεγαλύτερες των προβλεπομένων. Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι οι δοκιμαστικές τομές που διενεργήθηκαν στο χώρο υλοποίησης του έργου κατά την εξέταση της αρχικής μελέτης έφθασαν σε βάθος 1,50-1,60μ.

Ύστερα από τα παραπάνω και δεδομένου ότι η Υπηρεσία μας δεν διαθέτει το αρμόδιο επιστημονικό προσωπικό για την πλήρη εξέταση της κατατεθείσας μελέτης, σας διαβιβάζουμε τη μελέτη και σας ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση έγκρισης της νέας πρότασης θα πρέπει να συμπεριληφθούν εκ νέου οι όροι 1 και 2 της (α) σχετικής υπουργικής απόφασης σύμφωνα με τους οποίους: α)κατά την εκτέλεση του έργου να συσταθεί υποέργο αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών με αντικείμενο την επίβλεψη των εκσκαφών. Σε περίπτωση που βρεθούν αρχαία κινητά ή οικοδομικά κατάλοιπα στις εκσκαφές οι οποίες προβλέπονται από την υποβληθείσα μελέτη, οι εργασίες να διακοπούν για τη διεξαγωγή αρχαιολογικής έρευνας, οι δαπάνες της οποίας θα βαρύνουν τον ανάδοχο του έργου σύμφωνα με το άρθρο 37 του Ν. 3028/2002 και β) στο πλαίσιο του πιο πάνω υποέργου να πραγματοποιηθεί πλήρης και συστηματική αποτύπωση των υφιστάμενων σύγχρονων αναλημματικών τοιχίων και να διενεργηθούν διερευνητικές τομές, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Κατά το δυνατόν να διατηρηθούν τα εν λόγω τοιχία εντός των νησίδων πρασίνου.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αθανασία Ψάλτη

Αρχαιολόγος

 

 orafok.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών