Η εγληματική ανευθυνότητα στη διαχείριση του αμιάντου στο 1ο δημοτικό σχολείο Ιτέας και η μικροπολιτική αντιπαράθεση των διεκδικητών του δημαρχιακού θωκου Δελφών

 

Γράφει ο Στάθης Λεοντίου
Υποψήφιος δήμαρχος Δελφών
με τη Λαική Συσπείρωση

Η εξέλιξη της υπόθεσης με την αντικατάσταση του δαπέδου από αμίαντο στο “νέο” κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιτέας, είναι χαρακτηριστική της λογικής κόστους – οφέλους με την οποία λειτουργεί η σημερινή και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές στην διαχείριση και στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών των δημοτών του τόπου. Μια αντίληψη και διαχείριση που τέμνεται με μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ειδικά σε προεκλογικές περιόδους, οδηγώντας έτσι σε απαράδεκτες, ακόμα και επικίνδυνες για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών, καταστάσεις.
Η επικινδυνότητα του αμιάντου για την δημόσια υγεία είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες. Από τότε τουλάχιστον που η “πολυαγαπημένη” των εκλεκτών των αστικών κομμάτων στην τοπική διοίκηση Ευρωπαϊκή Ένωση, απαγόρευσε την χρήση του και πρότεινε την αλλαγή του, όπου υπήρχε, καθώς η χρόνια έκθεση σε υλικά αμιάντου και η φθορά αυτών του με τον χρόνο, αύξανε τις πιθανότητες επιβάρυνσης του ανθρώπινου οργανισμού.
Σε χιλιάδες δημόσια κτίρια, υποδομές και εγκαταστάσεις χρησιμοποιήθηκαν υλικά με αμίαντο την δεκαετία του 1980 ανά την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών σε σχολικά κτίρια όπως στο σχολικό συγκρότημα της Ιτέας, σε σωλήνες δικτύων ύδρευσης και αλλού. Κι όμως, καμία από τις αστικές κυβερνήσεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των άλλων συνεταίρων τους δεν προχώρησε όλα αυτά τα χρόνια σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταγραφής της χρήσης του αμιάντου και αντικατάστασής του με άλλα ασφαλή υλικά και με όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπουν οι κανονισμοί – οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε βέβαια και οι εκλεκτοί τους στην τοπική διοίκηση που ασκούσαν, ασκούν και επιδιώκουν να ασκήσουν την διοίκηση στους Δήμους και στις Περιφέρειες της χώρας. Όλα αυτά απαιτούν χρόνο και χρήμα (κόστος), και δεν αποφέρουν ικανοποιητική κερδοφορία (όφελος) σε κατασκευαστικούς ομίλους και τους ντόπιους υπεργολάβους τους. Όπως για παράδειγμα αποτελούν οι λεγόμενες βιοκλιματικές αναπλάσεις και άλλες παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο που επιβάλουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι για τα κέρδη τους, στο όνομα της πολιτικής της “πράσινης ανάπτυξης” της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ’ επέκταση οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι δήμοι και οι περιφέρεις ως “μακρύ τους χέρι” στην τοπική διοίκηση.
Αυτή είναι η περίπτωση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιτέας
Χρόνια τώρα δάσκαλοι και γονείς απαιτούν από τις δημοτικές αρχές του “Καλλικρατικού” Δήμου Δελφών την αντικατάσταση του δαπέδου του νεότερου κτιρίου του σχολείου που περιέχει αμίαντο με άλλα, ασφαλέστερα για την υγεία των ιδίων και των μαθητών, υλικά. Χρόνια τώρα εισπράττουν από τις δημοτικές αρχές και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας την ίδια απάντηση: Λεφτά δεν υπάρχουν, δεν χωράν οι ανάγκες τους, η υγεία και η ασφάλεια αυτών και των παιδιών στις προτεραιότητες των δημοτικών αρχών των κ. Παναγιωτόπουλου (νυν Αναγνωστόπουλου), κ. Ταγκαλή και των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που τους στηρίζουν.
Όταν τον Σεπτέμβρη του 2022 ως Λαϊκή Συσπείρωση, πρώτοι φέραμε το αίτημα του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων με την μορφή ερώτησης στο δημοτικό συμβούλιο Δελφών, η απάντηση που λάβαμε, εκτός από το κλασικό πλέον “λεφτά δεν υπάρχουν” του κυρίου Δημάρχου, ήταν το “δεν είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για αμίαντο” από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Ιτέας. Και τι έκανε όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να λύσει την απορία του, όντας μηχανικός ο ίδιος και ο Δήμαρχος Δελφών; Τίποτα…
Όταν τον Φλεβάρη του 2023 το θέμα συζητήθηκε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, έπειτα από την επιμονή και την συλλογή εκατοντάδων υπογραφών δασκάλων και γονιών, η δημοτική αρχή θορυβήθηκε και αναδιπλώθηκε. Ακόμα και δικοί της ψηφοφόροι και υποψήφιοι είχαν απαυδήσει από την κοροϊδία τόσων χρόνων. Αναγκάστηκε να εγγράψει κονδύλι 20 χιλιάδων ευρώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου για να αντικαταστήσει μέρος του δαπέδου κατά την διάρκεια των θερινών σχολικών διακοπών.
Το καλοκαίρι πέρασε, τα σχολεία ήταν έτοιμα να ξεκινήσουν και ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο αμιάντου δεν είχε αλλαχθεί, επιβεβαιώνοντας έτσι τις υποψίες δασκάλων και γονιών. Η δημοτική αρχή Δελφών τους είχε “δουλέψει” για άλλη μια φορά κανονικά, επικαλούμενη υπαιτιότητα του αναδόχου εργολάβου που ήταν ασυνεπής και δεν ξεκίνησε το έργο, ως είθισται δηλαδή σε αυτές τις περιπτώσεις.
Μόνο που το 2023 είναι χρονιά δημοτικών εκλογών και η δημοτική αρχή Δελφών, αισθανόμενη προεκλογική πίεση και θέλοντας να παρουσιάσει κάποιο έργο στην πόλη της Ιτέας, αποφασίζει την εγκατάσταση νέου εργολάβου στο σχολείο, λίγες μέρες πριν αρχίσουν τα μαθήματα! Ανακοινώνει στους εμβρόντητους δασκάλους και γονείς πως ξεκινάν εργασίες αντικατάστασης μέρους του δαπέδου αμιάντου, πως σε πέντε μέρες θα ολοκληρωθούν και η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιηθεί κανονικά και με ασφάλεια! Εξειδικευμένες εργασίες που πραγματοποιούνται από πιστοποιημένα συνεργεία, με μέσα προστασίας, συγκεκριμένα πρωτόκολλα ασφαλείας που σε άλλες περιπτώσεις κρατάνε βδομάδες ή και μήνες, η δημοτική αρχή Δελφών θα τις ολοκλήρωνε σε πέντε μέρες! Έβγαλε μάλιστα και διθυραμβικό δελτίο τύπου, συνιστώντας στους γονείς να κάνουν λίγη ακόμα υπομονή!
Κανονικός εμπαιγμός γονιών και εκπαιδευτικών
Στην πράξη έβαλε ένα συνηθισμένο συνεργείο να κάνει την δουλειά χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, τους υπαλλήλους του δήμου να καθαρίζουν και να μεταφέρουν τα μπάζα σα να πρόκειται για αδρανή υλικά (κανείς δεν ξέρει που και με ποιες συνθήκες), χωρίς να απομονωθεί το κτίριο, με πόρτες – παράθυρα ορθάνοιχτα διασπείροντας έτσι τις ίνες αμιάντου στον προαύλιο χώρο και στους γύρω δρόμους. Ούτε στην πρόσκληση ενδιαφέροντος στον εργολάβο, ούτε στην μεταξύ τους σύμβαση αναφέρεται πουθενά η λέξη αμίαντος και οι εξειδικευμένες εργασίες που πρέπει να γίνουν. Από μπροστά έλεγε και έβγαζε δελτία τύπου πως προχωρά σε “αποξήλωση των παλαιών πλακιδίων αμιάντου και η αντικατάστασή τους” και από πίσω συμφωνούσε με τον εργολάβο Κάτω από την γενική κατακραυγή που εισέπραξε η δημοτική αρχή από τους συλλόγους δασκάλων και γονιών για την εγκληματικά ανεύθυνη και επικίνδυνη για την δημόσια υγεία διαχείριση του αμιάντου, αναγκάζεται να αναδιπλωθεί σταματώντας τις εργασίες. Αν και βέβαια ο εργολάβος είχε προλάβει στις δύο μέρες που μεσολάβησαν να ξηλώσει την επιφάνεια του δαπέδου που είχε συμφωνήσει με την δημοτική αρχή, 320τμ. Αποσύρει το εργολαβικό συνεργείο προσωρινά και περιμένει τα αποτελέσματα των ελέγχων των δειγμάτων από τα εργαστήρια του “Δημόκριτου”, εάν πρόκειται για αμίαντο ή όχι. Τα δείγματα βέβαια στο “Δημόκριτος”, τα έστειλαν οι δάσκαλοι του σχολείου με δικιά τους πρωτοβουλία, όχι οι υπηρεσίες του δήμου! Ούτε καν αυτό το στοιχειώδες δεν είχαν την ευαισθησία οι υπεύθυνοι της δημοτικής αρχής να κάνουν. Αντίθετα, άφησαν να εκτεθεί σε κίνδυνο η υγεία των εργατών του εργολάβου, των υπαλλήλων του δήμου, των δασκάλων που βρίσκονταν στο διπλανό κτίριο και όλων των κατοίκων της γειτονιάς που βρέθηκαν εκτεθειμένοι στον αμίαντο. Πάμε και όπου βγει…
Σήμερα και αφού τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων βγήκαν θετικά σε αμίαντο, η δημοτική αρχή προσπαθεί όπως – όπως να συμμαζέψει την ζημιά που έκανε. Έβαλε αυτή τη φορά πιστοποιημένο συνεργείο να καθαρίσει το κτίριο και να αποκαταστήσει το δάπεδο που ξήλωσε ο προηγούμενος, έγιναν μετρήσεις αμιάντου στα κτίρια και στο προαύλιο προκειμένου να ξεκινήσουν τα μαθήματα με βάρδιες στο παλιό κτίριο ωσότου ολοκληρωθούν οι εργασίες. Βέβαια η εκπαιδευτική διαδικασία έχει διαταραχθεί, ο οικογενειακός προγραμματισμός γονιών και εκπαιδευτικών έχει αναστατωθεί. Ενώ αρκετούς απ’ αυτούς τους ζώνουν αμφιβολίες κατά πόσο είναι ασφαλές να επιστρέψουν στο κτίριο ή αν τα βιβλία που θα πάρουν τα παιδιά και φυλάσσονταν στο κτίριο, είναι ασφαλή. Εδώ έχουμε μια ακόμη ξεφτίλα του “επιτελικού” κράτους της ΝΔ: Στο αίτημα να έρθουν νέα βιβλία να αντικαταστήσουν αυτά που εκτέθηκαν στον αμίαντο, η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας είναι πως δεν έχει άλλα γιατί ό,τι απόθεμα είχαν, θα πάει στα σχολεία της Θεσσαλίας που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες… Τέτοια “επιτελική” πρόνοια…
Η μικροπολιτική αντιπαράθεση που ξεκίνησε με τον έτερο διεκδικητή του δημαρχιακού θώκου, την παράταξη Αναγνωστόπουλου, αφού πρώτα “φούντωσε” το πρόβλημα και δεν μπορούσε να κρυφτεί, ήταν αναμενόμενη και στα αναμενόμενα πλαίσια. Κατηγόριες για ανικανότητα διαχείρισης και όχι επί της ουσίας. Έτσι κι αλλιώς ούτε οι ίδιοι είχαν αγγίξει το ζήτημα του αμιάντου στα σχολεία κατά την διάρκεια της δικιάς τους δημαρχιακής θητείας. Ούτε ήταν από τα ζητήματα που τους απασχόλησαν ως αντιπολίτευση στην διοίκηση Ταγκαλή, παρότι γονείς και εκπαιδευτικοί επαναφέραν συνεχώς το ζήτημα όλα αυτά τα χρόνια, φτάνοντας μέχρι και την Εισαγγελία Άμφισσας. Πως θα μπορούσαν άλλωστε, όταν τέσσερα χρόνια τώρα ψήφιζαν λευκό στον προϋπολογισμό και στο τεχνικό πρόγραμμα, δείχνοντας ανοχή, “βάζοντας πλάτη” στην ουσία στην αντιλαϊκή πολιτική της δημοτικής αρχής που εκφράζεται μέσω του προϋπολογισμού και οδηγεί σε τέτοιες καταστάσεις; Μόνιμη και μόνη αγωνία τους το ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών λογαριασμών ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που περιλαμβάνουν και οι δυο στα ψηφοδέλτιά τους και η κατάληψη των θέσεων του δημαρχείου Άμφισσας.
Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληγε η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης στις 7 Σεπτέμβρη για το ζήτημα, παραμένουν το ίδιο επίκαιρα και σήμερα: “Είναι γεγονός ότι αυτή η ιστορία με το 1ο Δημοτικό Ιτέας έχει τραβήξει πολύ και έχει κουράσει γονείς και εκπαιδευτικούς τόσα χρόνια. Αποτελεί όμως μια καλή αφορμή να αναλογιστούν, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους μπροστά στις τοπικές εκλογές του Οκτώβρη. Να καταδικάσουν με την ψήφο τους, τους εκπροσώπους των αστικών κομμάτων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των “αριστερών” και ακροδεξιών συμπληρωμάτων στους συνδυασμούς των κ. Ταγκαλή και Αναγνωστόπουλου που ως αυτόκλητοι σωτήρες, δήθεν αυτοδιοικητικοί και υπερκομματικοί, βάζουν στο ζύγι του κόστους – οφέλους και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές τους όλα αυτά τα χρόνια”.
Εξίσου επίκαιρη είναι και η απαίτηση να αλλαχθεί ολόκληρο το δάπεδο αμιάντου και στους δύο ορόφους του κτιρίου χωρίς εκπτώσεις και με όλα τα μέτρα προστασίας, ώστε να επιστρέψουν δάσκαλοι και μαθητές με ασφάλεια στον χώρο τους. Με ευθύνη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας και του δήμου Δελφών να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας από εδώ και πέρα.

 orafok.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών