ΣΟΦΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΟΥ : Η Αλήθεια για τον Χώρο Στάθμευσης Οχημάτων Κοινότητας Δελφών και το Κλειστό Γυμναστήριο Ιτέας

https://ananeotikidelfon.gr/wp-content/uploads/2021/03/943ad10-641x438.jpg
 
 Μετά την απάντηση της δημοτικής αρχής με φθηνές δικαιολογίες για το "βάλτωμα" επί 4 έτη και του έργου της αναβάθμισης του Κλειστού Γηπέδου Ιτέας, επαναφέρουμε την ανακοίνωσή μας από 26 Μαρτίου 2021 (2 και πλέον έτη πίσω) προκειμένου να ενημερωθούν οι συνδημότες μας για το τι έχει συμβεί και φτάσαμε ως εδώ μέσα από τους λάθους χειρισμούς των διοικούντων...

Όταν πριν λίγα χρόνια η τότε δημοτική αρχή προετοίμασε τους φακέλους για δυο κορυφαία έργα στον Δήμο μας, τον Χώρο Στάθμευσης Οχημάτων στους Δελφούς και την Ανακατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου Ιτέας, είχε κατανοήσει πλήρως την σπουδαιότητα και την σημασία τους για την ανάπτυξη του τόπου μας. Με σκληρή εργασία και υπευθυνότητα καταφέραμε να πείσουμε τον Κώστα Μπακογιάννη να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια τα έργα, ενώ εγκρίθηκαν και οι δύο μελέτες με επαινετικά σχόλια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στην περίπτωση των Δελφών εξαιρέθηκε ο δημοτικός χώρος  από την Ζώνη Α’ απολύτου προστασίας του Δελφικού Τοπίου και εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη, ενώ στην περίπτωση του Κλειστού της Ιτέας νομιμοποιήθηκαν οι αυθαίρετες κατασκευές που εμπόδιζαν όλες τις προσπάθειες για να ενταχθεί το κλειστό σε χρηματοδοτικά προγράμματα ανακατασκευής και εγκρίθηκε επίσης η αρχιτεκτονική μελέτη.

Κλειστό Ιτέας

Τον Οκτώβριο του 2019 ήδη είχαν ολοκληρωθεί και παραληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο (έπειτα από δική μας δουλειά) και οι τελευταίες μελέτες για το Κλειστό της Ιτέας. Απόδειξη προς τούτο αποτελεί το γεγονός ότι η νέα τότε δημοτική αρχή ζήτησε (και πέτυχε καταρχήν) να ενταχθεί το ώριμο πλέον έργο στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» του Υπουργείο Εσωτερικών (που στη συνέχεια βέβαια το απένταξε μόνη της με κωμικοτραγικούς χειρισμούς…).

Η κίνηση αυτή ήταν ασφαλώς μια κίνηση τέλειου παραλογισμού, αφού το έργο ήταν ήδη συμφωνημένο πολιτικά να το χρηματοδοτήσει πλήρως η Περιφέρεια, όπως από την πρώτη στιγμή επισημάναμε και το αποδέχτηκε δημόσια και ο Περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός. Το χειρότερο ήταν ότι στο πρόγραμμα Φιλόδημος ήταν ήδη ενταγμένο από εμάς άλλο αθλητικό έργο (το αθλητικό κέντρο Παρνασσού) και δεν μπορούσε να ενταχθεί δεύτερο, αλλά η δημοτική αρχή «αγρόν ηγόραζε».

Πάρκινγκ Δελφών

Αντίστοιχα για το πάρκινγκ των Δελφών, όταν ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή στο τέλος Αυγούστου του 2019, αυτό που όφειλε να κάνει ήταν να συμπληρώσει τον φάκελο του έργου με την στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, αφού εμείς είχαμε «περάσει» τον δύσκολο κάβο της έγκρισης της αρχιτεκτονικής μελέτης από το Κ.Α.Σ. και το Υπουργείο Πολιτισμού. Πρώτα λαμβάνεις τις εγκρίσεις και στην συνέχεια προχωράς. Αυτή είναι η βασική αρχή σε κάθε δημόσιο έργο. Προτείναμε τότε δημόσια να συνεχίσει η δημοτική αρχή τη συνεργασία με το μελετητικό γραφείο που είχε ολοκληρώσει με επιτυχία και το αρχιτεκτονικό σκέλος και το οποίο ήταν πρόθυμο με λίγα σχετικά χρήματα και σε λίγο χρόνο, να εκπονήσει και τις υπόλοιπες υποχρεωτικές μελέτες. Ο δήμαρχος τότε μας απάντησε ότι θα αναλάβουν τη δουλειά αυτήν τα στελέχη και οι συνεργάτες του, όμως έπειτα από 10 περίπου μήνες ανέκρουσε πρύμναν και ανέθεσε τελικά τις μελέτες στο ίδιο μελετητικό γραφείο, όπως εμείς εξ αρχής προτείναμε.

Η Συνέχεια…

Το 2020 παρακολουθήσαμε ένα σίριαλ όπου τα έργα είτε απεντάσσονταν από τα προγράμματα στα οποία ήδη είχαν ενταχθεί (περίπτωση Ιτέας που από περιφερειακό πρόγραμμα πήγε άνευ λόγου στο πρόγραμμα Φιλόδημος για να επανέλθει όταν «βάλτωσε» η δουλειά πάλι σε περιφερειακό), είτε βρίσκονταν συνεχώς προσκόμματα για να μην προχωρήσει (περίπτωση Δελφών).

Τελικά έσκασε η «βόμβα», ότι δηλαδή έπειτα από τόσες παλινωδίες και καθυστερήσεις, το πρόβλημα της δημοτικής αρχής είναι σήμερα το κόστος των έργων. Για τους μεν Δελφούς έφτασε σε 3,3 εκατομμύρια ευρώ (από 1,5 εκ. ευρώ) ενώ για την Ιτέα 1,5 εκ. ευρώ (από 850 χιλιάδες ευρώ περίπου). Το πώς έγινε αυτό, μόνο η δημοτική αρχή μπορεί να το εξηγήσει. Και τα δύο έργα ήταν μελετημένα και κοστολογημένα ορθώς, ενώ είχαν πάρει τον δρόμο τους για την δημοπράτησή τους.

Το συμπέρασμα…

Σήμερα λοιπόν κινδυνεύουν και τα δύο να απενταχθούν, τουλάχιστον σύμφωνα με αυτά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Σε κάθε περίπτωση εμείς εγκαίρως, αρχές του 2020, είχαμε προειδοποιήσει την δημοτική αρχή και μάλιστα εντός δημοτικού συμβουλίου, όταν ο πρώην δήμαρχος Θανάσης Παναγιωτόπουλος είχε τοποθετηθεί και είχε ζητήσει εξηγήσεις, εφόσον προηγουμένως είχε ασκήσει σκληρή κριτική.

Στην πραγματικότητα ένα πράγμα συμβαίνει: η σημερινή αρχή για λόγους άγνωστους προς εμάς δεν επιθυμεί να πραγματοποιήσει τα έργα ή τουλάχιστον δεν δείχνει τον ζήλο και τη σοβαρότητα που απαιτείται για να πετύχει τόσο μεγάλους στόχους! Και φυσικά την ευθύνη την φέρει ακέραιη ο σημερινός Δήμαρχος κος Π. Ταγκαλής, αλλά σε κάθε περίπτωση οφείλουν να τοποθετηθούν δημοσίως και οι εμπλεκόμενοι φορείς!

Λουκάς Αναγνωστόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της Ανανεωτικής Δύναμης Δήμου Δελφών

Ο χρήστης Ανανεωτική Δελφών είναι με το χρήστη Sofia Anagnostakou

 ananeotikidelfon.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών