Δασικό Χωριό «Καψίτσα» Προσηλίου

Σχετικά με τη νέα σύμβαση που υπέγραψε η δημοτική αρχή αναφορικά με το  Δασικό Χωριό στην θέση Καψίτσα, θέλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Στις αρχές του 2014, με πρωτοβουλία του (τότε αντιδημάρχου και σήμερα δημάρχου Δελφών) κ. Παναγιώτη Ταγκαλή, υπογράφτηκε σύμβαση μίσθωσης του Δασικού Χωριού Καψίτσας Προσηλίου, προς ιδιώτη ενοικιαστή έπειτα από δημοπρασία.

Η σύμβαση (και η δημοπρασία που είχε προηγηθεί) προέβλεπε τον εξωφρενικό όρο ότι ο Δήμος Δελφών αναλάμβανε να παραδώσει το Δασικό Χωρίο στον μισθωτή σε πλήρη λειτουργική κατάσταση, εν ολίγοις αναλάμβανε νομική δέσμευση ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, διότι ήδη τότε το Δασικό Χωριό ήταν σε κατάσταση εγκατάλειψης και έχρηζε πολύ μεγάλων επισκευών (ουσιαστικά δεν είχε λειτουργήσει ποτέ από την κατασκευή του, παρά για ελάχιστο χρονικό διάστημα).

Φυσικά. ο Δήμος Δελφών (στο οικονομικό χάλι που βρισκόταν τότε) αδυνατούσε να ανταποκριθεί σε τέτοιου ύψους επενδύσεις.

Άνοιξε λοιπόν ένας χορός απαιτήσεων από τον μισθωτή, ο οποίος εύλογα (σύμφωνα με την σύμβαση που του είχαν υπογράψει το 2014…) απαιτούσε την πλήρη επισκευή του δασικού χωριού, ώστε να μπορέσει να το αξιοποιήσει επιχειρηματικά. Ο Δήμος έριχνε χρήματα, τα οποία δεν επαρκούσαν για τις τεράστιες ανάγκες, ο επιχειρηματίας ζητούσε περισσότερα, το δασικό χωριό δεν λειτούργησε ποτέ και εν ολίγοις «χρυσο-πληρώσαμε» μια σύμβαση (του 2014) με την οποία ο Δήμος είχε αναλάβει υποχρεώσεις, στις οποίες αντικειμενικά δεν μπορούσε να ανταποκριθεί.

Σημειώνουμε ότι το Δασικό Χωριό δεν ανήκε ποτέ στον Δήμο Δελφών, αλλά στο Δασαρχείο, δηλαδή στο κεντρικό κράτος (που το είχε παραχωρήσει στον Δήμο Άμφισσας, μετέπειτα Δήμο Δελφών, ώστε να το αξιοποιήσει…).

Το καλοκαίρι του 2019, αφού ο Δήμος  Δελφών απεμπλάκηκε από τον ιδιώτη μισθωτή (με μερική καταβολή αποζημιώσεων-50.000 χιλ. ευρώ περίπου) και αφού έληξε η παραχώρηση από το Δασαρχείο, το Δασικό Χωριό επέστρεψε και κατά χρήση στον κύριό του, δηλαδή το κεντρικό κράτος (Υπουργείο Γεωργίας – Δασαρχείο).

Η σύμβαση που υπέγραψε ο κ. Ταγκαλής πριν λίγες μέρες (η εκ νέου δηλαδή ανάληψη της χρήσης του Δασικού Χωριού από τον Δήμο έναντι μισθώματος προς το κεντρικό κράτος) σημαίνει ουσιαστικά την εκ νέου ανάληψη ευθύνης για τις τεράστιες ανάγκες επισκευών που απαιτεί ο χώρος, αλλά και ασφάλειας, βελτίωσης υποδομών κ.λπ. 

Η άποψή μας είναι ότι  είναι λάθος και θα κοστίσει μεγάλα ποσά στον Δήμο, χωρίς να οδηγηθούμε σε κάποιο αποτέλεσμα. 

Αυτό που θα έπρεπε να ζητήσει ο Δήμος Δελφών είναι η πλήρης επισκευή του Δασικού Χωριού «Καψίτσα» από τον ιδιοκτήτη του, δηλαδή το κεντρικό κράτος (Δασαρχείο), που άλλωστε διατηρεί  την κυριότητά του και (μόνο κατά χρήση και μάλιστα έναντι ανταλλάγματος) το παραχωρεί για 10 χρόνια στον Δήμο Δελφών (ουσιαστικά για να ξεφορτωθεί την ευθύνη). 

Αν γινόταν αυτό, η αξιοποίηση του Δασικού Χωριού θα ήταν τότε σαφώς πιο εύκολη υπόθεση.

Σήμερα, ως Δήμος Δελφών, αναλάβαμε ακόμη μια φορά μεγάλες υποχρεώσεις (χωρίς να υπάρχουν επαρκείς πόροι) απέναντι στο κράτος και πιθανόν θα συμβεί το ίδιο (αν επαναληφθεί η λογική της σύμβασης μίσθωσης του 2014) και απέναντι στον ιδιώτη – μισθωτή, που θα προκύψει από κάποια δημοπρασία εκμίσθωσης. Ως εκ τούτου και σε περίπτωση εκλογής μας στις δημοτικές εκλογές της 8ης του Οκτώβρη, δεσμευόμαστε να επαναδιαπραγματευθούμε την σύμβαση έτσι ώστε να υπάρχει ωφέλεια για την περιοχή μας, ενώ ο δήμος να αποφύγει νέες οικονομικές περιπέτειες.

Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών

ananeotikidelfon.gr
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών