Παναγιώτης Ταγκαλής : Παράθεση απόψεων με αφορμή το δημοσίευμα του κ.Σάββα Γιαννοσπύρου της 05.10.22

 


Άμφισσα 06.10.22

Προς ενημέρωση των συμπολιτών μου, αλλά και αποκατάστασης της αλήθειας, οφείλω να παραθέσω γεγονότα, αλλά και τις απόψεις μου.
Η διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς και οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής και οι Μονάδες Επεξεργασίας (ΜΕΑ), ανήκει αποκλειστικά στους Φορείς Διαχείρισης (ΦοΔΣΑ) και όχι στους Δήμους-μέλη του.
Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής της Φωκίδας (Άμφισσα) έχει πλήρως περατωθεί και λειτουργεί υποδειγματικά, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες περιβαλλοντικές εγκρίσεις (ΑΕΠΟ), που είναι σε ισχύ.
Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ Στ.Ελλάδας –στο οποίο συμμετέχω- αναφέρει ότι, ο Δ. Καρύστου θα μεταφέρει στη Θήβα (προσωρινά), ο Δ.Κύμης-Αλιβερίου στην Ιστιαία και ο Δ. Ερέτριας στην Άμφισσα, ενώ οι Δήμοι Χαλκιδαίων και Διρφύων-Μεσσαπίων προγραμμάτισαν τη μεταφορά των δικών τους απορριμμάτων στα Τρίκαλα (εκτός ΦοΔΣΑ). Αυτό συμβαίνει γιατί έχει κορεστεί ο ΧΥΤΑ της Χαλκίδας και πρέπει να υπάρξει ασφαλής διάθεση, μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή των μονάδων διαχείρισης (όπως αυτές προβλέπονται από τον Περιφερειακό σχεδιασμό-ΠΕΔΣΑ).
Είναι σημαντικό να καταθέσω ότι ο ΦοΔΣΑ έχει υποδείξει την παρούσα λύση (μεταξύ 12 εναλλακτικών προτάσεων) ως τη βέλτιστη για τους Δήμους της κεντρικής και Νότιας Εύβοιας, εδώ και 2,5 χρόνια, διατηρώντας σταθερή και υπεύθυνη άποψη.
Η μεταφορά των απορριμμάτων είναι ευθύνη των Δήμων, ενώ ευθύνη του Φορέα είναι να υποδείξει και να προετοιμάσει το χώρο υποδοχής. Να σημειώσουμε ότι οι χώροι αυτοί ούτε ‘ωρολογιακές βόμβες’ είναι, ούτε ‘επικίνδυνη’ η λειτουργία τους. Πρόκειται για πλήρως αδειοδοτημένους χώρους, που λειτουργούν υποδειγματικά, με ασφάλεια και εξειδικευμένο προσωπικό και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Μια επίσκεψη, άλλωστε, θα ήταν αρκετή να πείσει και τον πιο δύσπιστο.
Να θυμίσω ότι ο ΧΥΤΑ της Λαμίας φιλοξενούσε τα απορρίμματα του Δήμου μας, μέχρι το 2020, που εγκαινιάσαμε και πρωτολειτουργήσαμε τη μονάδα της Άμφισσας. Με το ίδιο, ακριβώς, σκεπτικό και λογική, οι δύο εναπομείναντες Χώροι υγειονομικής ταφής με επαρκή χωρητικότητα (Ιστιαία και Άμφισσα), οφείλουν να πάρουν τα απορρίμματα των Δήμων της Περιφέρειας με δίκαιη κατανομή, μέχρι να κατασκευαστούν οι υπόλοιπες μονάδες (ΜΕΑ).
Να επισημάνω ότι η κατανομή των απορριμμάτων των Δήμων της Κ. και Ν. Εύβοιας στους διαθέσιμους ΧΥΤΑ της Περιφέρειας, έχει λάβει υπ’ όψη της όλα τα δεδομένα και τις νομικές δεσμεύσεις των υφιστάμενων ΧΥΤΑ. Έχουν υπολογιστεί οι χρόνοι και οι χωρητικότητες όλων των ΧΥΤΑ, και με βάση τις μετρήσεις αυτές δεν μπορεί και δεν πρόκειται να κορεστεί η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ της Άμφισσας, γιατί αυτό αντίκειται στις Ευρωπαϊκές οδηγίες, λόγω του ότι είναι συνδεδεμένος με τη λειτουργία της νέας μονάδας.
Ευθύνη του Φορέα (ΦοΔΣΑ) είναι να προετοιμάσει τις μελέτες για τις νέες μονάδες. Και το έχει κάνει και για τις τρεις (3) εναπομείνασες μονάδες, Άμφισσας με προϋπολογισμό 13 εκ. ευρώ, Χαλκίδας και Λαμίας με 50 εκ. ευρώ την καθεμιά, έχοντας εξασφαλίσει και τους απαραίτητους περιβαλλοντικούς όρους (ΑΕΠΟ) και για τις τρεις προτάσεις τις οποίες έχει υποβάλει στο αρμόδιο υπουργείο για χρηματοδότηση εδώ και μήνες. Η τέταρτη , της Θήβας, ολοκληρώνεται και παραδίδεται σε μερικούς μήνες.
Ευθύνη της πολιτείας είναι να εξασφαλίσει τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις (μέχρι τέλους του έτους), αν επιθυμεί να κατασκευαστούν με Ευρωπαϊκούς πόρους σε ποσοστό 100 %.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Μονάδα της Άμφισσας εντάχθηκε το 2012 επί Δημαρχιακής θητείας Ν. Φουσέκη, δημοπρατήθηκε και κατασκευάστηκε επί θητείας Αθ. Παναγιωτόπουλου και εν μέρει επί της παρούσας θητείας μας, όπου παρελήφθηκε, έγινε η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία και ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020. Σε όλη αυτή την χρονική περίοδο, το θέμα της δημιουργίας και λειτουργίας των απαιτούμενων υποδομών διαχείρισης των απορριμμάτων της περιοχής μας έτυχε ευρύτατης συναίνεσης και σύμπνοιας στα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου μας, πράγμα που συμβαίνει και σήμερα, αποδεικνύοντας την ωριμότητα των μελών του Σώματος, αλλά και τη σε βάθος γνώση όλων των παραμέτρων του θέματος.
Ως σημερινή Δημοτική αρχή, λειτουργώντας υπεύθυνα και σχεδιάζοντας για την ‘επόμενη ημέρα’, δημοπρατήσαμε και παραλάβαμε όλο τον κινητό εξοπλισμό της Μονάδας (μηχανήματα έργου), εξασφαλίσαμε θρυμματιστή ογκωδών (κλαδέματα, στρώματα, καναπέδες κ.λ.π.) και για πρώτη φορά έχουμε νόμιμα αδειοδοτημένο αποδέκτη, ολοκληρώσαμε τις μελέτες και σύντομα θα δημοπρατήσουμε την προμήθεια πέντε (5) νέων απορριμματοφόρων, τα δύο με ενσωματωμένο πλυντήριο και ένα επιπλέον πλυντήριο, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση για τη μελέτη δεύτερου κυττάρου στον ίδιο χώρο ύψους 435.000 €, ενώ διαμέσου του Φορέα (ΦοΔΣΑ) υποβλήθηκε πρόταση ύψους 13 εκ. ευρώ για τη μετατροπή της μονάδας μας σε Μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης (ΜΕΑ) που θα διαχειρίζεται και τα τρία ρεύματα (καφέ-μπλε και πράσινο κάδο).
Παναγιώτης Ταγκαλής
Δήμαρχος Δ.Δελφών
Μέλος του Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ Στ.Ελλάδος
& Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής
 
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών