Σάββας Λ. Γιαννοσπύρος : «Αν η ιστορία επαναλαμβάνεται και το απροσδόκητο πάντα συμβαίνει, πόσο ανεπίδεκτος μαθήσεως από την εμπειρία είναι ο άνθρωπος ; »

Μπορεί να είναι καρτούν κείμενο που λέει ""Αν η ιστορία επαναλαμβάνεται και το απροσδόκητο πάντα συμβαίνει, πόσο ανεπίδεκτος μαθήσεως απο την εμπειρία είναι o άνθρωπος;" Μπέρναρ Σω @MATS6MT.N02/13-22 MAT"
........Ας σταματήσει το πρόωρο διαδικτυακό «σημάδεμα» των «υπευθύνων» και το (δήθεν) επιχείρημα της «προσωπικής-ατομικής ευθύνης» (που πρέπει αναλογικά να υπάρχει και προληπτικά να ελέγχεται) για να ισοσταθμιστεί ,να συμψηφιστεί ή να αφαιρεθεί (και πάλι) ή όποια θεσμική – πολιτική-κρατική – υπηρεσιακή ευθύνη και ανεπάρκεια!.............
«Αν η ιστορία επαναλαμβάνεται και το απροσδόκητο πάντα συμβαίνει, πόσο ανεπίδεκτος μαθήσεως από την εμπειρία είναι ο άνθρωπος ; »
Με αυτή τη φράση και με το «στοχευμένο» - σχετικό σκίτσο του φίλου - συμπατριώτη μας Παναγιώτη Μητσομπόνου θα αντικαταστήσω (από σήμερα και με την άδειά του….)τις φωτογραφίες του προφίλ μου! Το «ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΟΛΟΙ» ,που έγραφε σε παρόμοιο σκίτσο του για την αντίστοιχη καταστροφική πυρκαγιά του 2013 (ή το «ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΟΛΟΙ»), έχει ήδη «κατά κόρον» γραφτεί και χρησιμοποιηθεί αυτές τις τραγικές ώρες και καλώς ΔΕΝ το επανέλαβε!
Εκτιμώ όμως ότι η «διαπίστωση» του Μπερνάρ Σω «αντικατοπτρίζει» και την (εκ νέου δυστυχώς) ανείπωτη τραγωδία μας , με τον ολικό σχεδόν αφανισμό του «Προστατευόμενου Ελαιώνα της Άμφισσας» και την αμείλικτη εικόνα των καταστροφικών μετώπων της πυρκαγιάς στις περιοχές της Ιτέας , του Σερνικακίου, της Μον. «Προφήτου Ηλία» , του Χρισσού, της Αγίας Ευθυμίας , της Τριταίας…. !
Παρά την οργή ,την αγανάκτηση και τη θλίψη μου «ΔΕΝ θα μπω στον πειρασμό» (τώρα) να κρίνω και να κατακρίνω! Θα σεβαστώ τον πόνο ,την οδύνη, τις απώλειες και την καταστροφή των συμπατριωτών μας (αγροτών, κτηνοτρόφων, επαγγελματιών, κατοίκων) καθώς και τις ακάματες και πολύωρες προσπάθειες αυτών που ,με αυταπάρνηση ,αυτοθυσία και διάθεση προσφοράς, «ρίχτηκαν» ,κυριολεκτικά, στη μάχη της φωτιάς (αεροπόρων, πυροσβεστών ,εθελοντών, φιλοζωικών και άλλων οργανώσεων, ανώνυμων πολιτών, εντεταλμένων υπηρεσιακών παραγόντων, κ.ά)!
Σύμφωνα με το «εν ψυχρώ» Δελτίο Τύπου :………«Ο Ελαιώνας επλήγη για δεύτερη φορά τα τελευταία 9 χρόνια, αφήνοντας ανεξίτηλα τα σημάδια σε όλους μας, ειδικά τους καλλιεργητές που έχασαν το βιός τους. Θλιβερός απολογισμός χιλιάδων στρεμμάτων μονοκαλλιέργειας, δασικής γης, στάβλων αλλά και του περίφημου ελαιώνα της Άμφισσας, του Δελφικού Ελαιώνα –μνημείου της φύσης και της παγκόσμιας Πολιτιστικής μας κληρονομιάς.»…………
ΕΥΘΥΝΕΣ σαφώς (και εμφανώς….) υπάρχουν! Ας σταματήσει όμως και το πρόωρο διαδικτυακό «σημάδεμα» των «υπευθύνων» και το (δήθεν) επιχείρημα της «προσωπικής-ατομικής ευθύνης» (που πρέπει αναλογικά να υπάρχει και προληπτικά να ελέγχεται) για να ισοσταθμιστεί ,να συμψηφιστεί ή να αφαιρεθεί (και πάλι) ή όποια θεσμική – πολιτική-κρατική – υπηρεσιακή ευθύνη και ανεπάρκεια!
Φωκίδα, Ιούλιος 2022……… και μετά τις αποφράδες ημέρες!
Σάββας Λ. Γιαννοσπύρος
 
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών