ΓΑΛΑΞΕΙΔΙ ΚΑΙ ΑΠΕ : Παρέμβαση από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα



Παρέμβαση από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα

Η στροφή προς τις ανανεώσιμες πήγες ενέργειας που μας έχει επιβληθεί , πέρα από το γεγονός ότι είναι κοστοβόρα και το κόστος αυτό επιβαρύνει και τον καταναλωτή μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργεί και προβλήματα, όπως την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στις περιοχές που εγκαθίστανται.

Είναι πλέον φανερό ότι ΑΠΕ και τουριστική αλλά και οικιστική ανάπτυξη δεν πάνε μαζί, κανείς δεν θα επενδύσει σε οποιασδήποτε μορφής τουρισμού, αλλά και κανένας δεν θα κτίσει ή θα αγοράσει εξοχική κατοικία σε περιοχές με ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάνελ, εξαιτίας της οπτικής ρύπανσης και όχι μόνο που προκαλείται.
Η υποχρέωση που έχουμε να διατηρήσουμε το περιβάλλον και το ανάγλυφο της ελληνικής γης αναλλοίωτο, δηλαδή την μοναδική στο κόσμο ελληνική γεωποικιλότητα που είναι η γεωλογική κληρονομιά μας για τις επόμενες γενεές, μας κάνει να ανησυχούμε και να προβληματιζόμαστε για το έγκλημα που συντελείται, όπως κούρεμα των κορυφών των βουνών μας και καταστροφή βραχώδη σχηματισμών που είναι διατηρητέα μνημεία της φύσης.
Στο Γαλαξείδι τώρα στον τόπο μας, πριν καλά καλά συνέλθουμε από το ΣΟΚ που μας προκάλεσε η εξαγγελία για τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο Ξυροτύρι, το οποίο είναι καταφύγιο άγριων θηραμάτων , ενημερωθήκαμε και για την πρόθεση να τοποθετηθούν ηλιακά πάνελ στη βορινή πλαγιά του κάμπου του προφήτη Ηλία, από την Αλεπού περνώντας το Βοϊδόρεμα και συνεχίζοντας προς Βουνιχώρα.
Θέλω να αναφέρω τους λόγους που με κάνουν να είμαι αντίθετος στην συγκεκριμένη αυτή επένδυση, η οποία εάν τελικά γίνει θα είναι κατά την γνώμη μου καταστροφική για τον τόπο μας, για το Γαλαξείδι αλλά και για τα χωριά Βουνιχώρα , Πεντεόρια και Άγιοι Πάντες, που και αυτά θα υποστούν τις συνέπειες της υποβάθμισης της περιοχής .
Ξεκινώντας θυμίζω ότι διακαής πόθος των Γαλαξειδιωτών ήταν και είναι η ανάπτυξη της παραλίας του προφήτη Ηλία που θα δώσει ώθηση στην περιοχή για τουριστική αλλά και ήπιας μορφής οικιστική ανάπτυξη εξοχικών κατοικιών, κάτι που αν υλοποιηθεί η εγκατάσταση των πάνελ το ξεχνάμε.
Στο σημείο που θέλουν να βάλουν τα πάνελ υπήρχε δάσος βελανιδιάς από την αρχαιότητα, (κάποια δέντρα υπάρχουν ακόμα ορατά από το δρόμο), το οποίο έκαψαν οι Τούρκοι στην επανάσταση του 1821 για να μην έχουν ξυλεία οι Γαλαξειδιώτες και φτιάχνουν καράβια. Τα τελευταία χρόνια, από την πλευρά πάνω από το βοιδόρεμα έχει αρχίσει και δημιουργείται πάλι.
Στην συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν επτά δολίνες, γνωστές και ως δρεποί ή βερδεποί, (σπήλαια που έχει καταρρεύσει η οροφή τους) μοναδικά μνημεία τη φύσης που σε συνδυασμό και με το Βοϊδόρεμα, ένα καταπληκτικό φαράγγι που ξεκινά από την Τριταία και καταλήγει στον κάμπο του προφήτη Ηλία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί Γεώτοπος, να προστατεύεται και να συμβάλει έτσι στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής αλλά και στην διατήρηση της πολιτιστικής – γεωλογικής κληρονομιάς.
Από αρχαιολογικής πλευράς υπάρχει η οχυρωμένη ακρόπολη του Αλαφοκάρτο στην κορυφή του υψώματος πάνω από τον κάμπο του προφήτη Ηλία στο δε κάμπο ερείπια πύργου σε περιοχή όπου δείχνει ότι ήταν αρχαίο στάδιο και ίχνη οικισμού.
Κλείνοντας θέλω να απευθυνθώ στους κατοίκους του Γαλαξειδίου, των γειτονικών κοινοτήτων και όχι μόνο, λέγοντας ότι με τα μνημόνια που έχουν υπογραφεί έχει υποθηκευτεί η ελληνική γη στους ξένους, και έχουν όλα τα νομικά μέσα να προχωρήσουν στα σχέδια τους, και το μόνο μέσο που έχουμε για να το αποτρέψουμε είναι οι κινητοποιήσεις των κατοίκων, οι οποίες εάν έχουν και την στήριξη ή ακόμα καλυτέρα εάν συντονίζονται από την Δημοτική Αρχή τότε έχουμε πολλές πιθανότητες να κερδίσουμε, και να αποδείξουμε ότι στα μνημόνια και στο ξεπούλημα της Ελλάδας δεν συμπεριλαμβάνονται και οι κάτοικοι αυτής!!!

 

 orafok.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών