Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού στη Φωκίδα

 Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Αθήνα, 22.09.2021

Την Τρίτη, 21.09.2021, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Γ. Μενδώνη, επισκέφθηκε την Φωκίδα και παρευρέθη σε σύσκεψη φορέων για θέματα αρμοδιότητάς της, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Βουλευτής του Νομού κ. Ιωάννης Δ. Μπούγας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε.Φωκίδας κ. Γεώργιος Δελμούζος, ο Δήμαρχος του Δήμου Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δωρίδος υπεύθυνος για θέματα Πολιτισμού κ. Μανώλης Μαυρομμάτης, ο Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Γαλαξιδίου κ. Ευθύμιος Γρίβας, ο Εντεταλμένος για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Δελφών Δελφών και Πρόεδρος του «Δικτύου Δελφών» κ. Νικόλαος Κατσικούλης, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της εταιρείας Φωκικών μελετών κ. Ιωάννης Ράμμος, ο πρώην Δήμαρχος του Καποδιστριακού Δήμου Δελφών κ. Παναγιώτης Καλτσής, οι κ.κ. Αγγελική Καράμπελα και Έλλη Κοτσάνου εκ μέρους της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής «Π. Σακελλαρόπουλος» όσο και του Κοι.Σ.Π.Ε. Ν. Φωκίδας, η Έφορος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Δελφών κ. Αθανασία Ψάλτη, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου, των Δήμων του Νομού Φωκίδας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών ΜΜΕ.

Στη σύσκεψη η Υπουργός παρουσίασε όλες τις δράσεις και τα έργα που είναι σε εξέλιξη στον Νομό μας και άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στο έργο στήριξης των βραχωδών πρανών στην περιοχή έξωθεν της πόλης των Δελφών κατά μήκος του αρχαιολογικού χώρου, στην αναγκαιότητα  ενοποίησης του Αρχαιολογικού Χώρου των Δελφών με την κατασκευή Περιφερειακού δρόμου, στα υπό εξέλιξη έργα μελέτης του αρχαίου Γυμνασίου και ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών.

Αναφέρθηκε επίσης στο υπό εξέλιξη έργο της αναστήλωσης του Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Μητρόπολη Άμφισσας και της συντήρησης των αγιογραφιών του, έργο του μεγάλου ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά, δηλώνοντας ότι το έργο θα παραδοθεί εντός του 2022. Όσον αφορά το Κάστρο των Σαλώνων, η Υπουργός δήλωσε ότι επίκειται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η έγκριση του Σχεδίου Διαχείρισης (master plan), η συντήρηση των τμημάτων του Κάστρου που προβλέπει η μελέτη άρσης ετοιμορροπίας σε α΄στάδιο και η ολοκλήρωση των μελετών αναστήλωσης σε β΄στάδιο. Δεσμεύθηκε επιπλέον ότι το έργο που προβλέπει η ήδη εκπονηθείσα μελέτη άρσης της ετοιμορροπίας προϋπολογισμού 150.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από το ΥΠΠΟΑ.

Σε ότι αφορά στα έργα της Δ.Ε. Γαλαξιδίου, η Υπουργός ανέφερε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού και τεχνικού συμβούλου για  το έργο της αναστήλωσης της Ι.Μ. του Σωτήρος και  ότι η μελέτη ανάδειξης της αρχαίας οχύρωσης του Γαλαξιδίου έχει κατατεθεί ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες και τελεί υπό έγκριση. Επίσης πρότεινε την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την κατάρτιση μελέτης αναστήλωσης και ανακατασκευής του Καποδιστριακού Σχολείου του Γαλαξιδίου, έπειτα από αίτημα του Αντιδημάρχου της Δ.Ε. Γαλαξιδίου κ.Ευθυμίου Γρίβα, την οποία αποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Σπανός.

Σε ότι αφορά τέλος τον Δήμο Δελφών, η Υπουργός δήλωσε ότι το έργο αναστήλωσης του Πύργου της Λιλαίας, για το οποίο υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη, θα προταθεί προς ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Σχετικά με τα έργα στο Δήμο Δωρίδος, η Υπουργός αναφέρθηκε στο έργο αναστήλωσης του Καθολικού της Ιεράς Μονής Βαρνάκοβας, όπου με δαπάνη της Μονής γίνονται συμπληρωματικές εργασίες για τη στατική μελέτη, και ότι θα ελεγχθούν από το αρμόδιο Συμβούλιο θέματα που αφορούν μη περιφερειακά κτήρια της Μονής.  Επιπλέον, η Υπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δήμου Δωρίδος για την ανάγκη επισκευής και επαναλειτουργίας της Συλλογής Λιδωρικίου, και πρότεινε την σύναψη Προγραμματικής με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Όσον αφορά την ανάδειξη λοιπών θέσεων του Δήμου Δωρίδος ζητήθηκε η εξασφάλιση των προαπαιτούμενων εγκρίσεων από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Επίσης, η κ. Μενδώνη αποδέχθηκε το αίτημα για την ενοποίηση του εισιτηρίου του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών με το Μουσείο της Άμφισσας και ζήτησε άμεσες ενέργειες από την τοπική Εφορεία.

Κατόπιν, η Υπουργός μετέβη στους Δελφούς, όπου επισκέφθηκε τον Αρχαιολογικό χώρο και ενημερώθηκε από την Έφορο Δελφών κ. Ψάλτη για υπό εξέλιξη έργα και μελέτες, παρέχοντας κατευθυντήριες οδηγίες για την απρόσκοπτη και γρήγορη ολοκλήρωσή τους.

Ο Βουλευτής Φωκίδας σε δήλωσή του εξήρε την ανταπόκριση της κ. Λίνας Μενδώνη για τα θέματα αρμοδιότητάς της που αφορούν τη Φωκίδα και τόνισε την ανάγκη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων των έργων και μελετών.

Στην Υπουργό τέθηκε επίσης το θέμα της πυροπροστασίας του Ελαιώνα της Άμφισσας ως αναπόσπαστο μέρος του Δελφικού τοπίου, η οποία έκρινε το εν λόγω ζήτημα εξόχως σημαντικό για την προστασία του.

Ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Ταγκαλής, πέραν της ατζέντας των θεμάτων του Βουλευτή κ. Μπούγα, έθεσε και ανέδειξε ως μείζονος σημασίας ζήτημα την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δ. Ε. Δελφών, μέσω του οποίου θα δοθεί διέξοδος ανάπτυξης στην πόλη των Δελφών, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει και τη βάση για την κατασκευή Συνεδριακού Κέντρου, με αντίστοιχες ξενοδοχειακές μονάδες, στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδιασμού βιώσιμης ανάπτυξης. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Σπανός ενημέρωσε ότι έχει υποβάλει τεχνικό δελτίο για τη χρηματοδότηση μελέτης του εν λόγω έργου από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», σε συνεννόηση με το Δήμο Δελφών, και η Υπουργός δεσμεύτηκε άμεσα, εντός του Οκτωβρίου, να συγκαλέσει σύσκεψη για το θέμα με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νικόλαου Ταγαρά.

Ο Δήμαρχος Δελφών δήλωσε ικανοποιημένος από την επίσκεψη της Υπουργού, την πλήρη γνώση των θεμάτων της περιοχής που η ίδια επέδειξε, τις προτάσεις που κατέθεσε, καθώς και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την επίλυση  κορυφαίων ζητημάτωνπου αφορούν στο πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα του Δήμου. «Υπήρξε μία άκρως εποικοδομητική επίσκεψη, το αποτέλεσμα της οποίας σε πρώτο στάδιο μας αφήνει όλους ικανοποιημένους», δήλωσε ο κ. Ταγκαλής, προσθέτοντας: «Εστιάζοντας στην ουσία και έχοντας συγκεκριμένη ατζέντα, καταφέραμε το σύνολο των συμμετεχόντων να μεταφέρουμε στην Υπουργό με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες της περιοχής, τις οποίες αναγνώρισε. Όλοι μαζί θα εργαστούμε ώστε στη συνέχεια να δρομολογηθούν οι εξελίξεις που θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν και οι κατάλληλες συνθήκες για την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων». 

 

 ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΜΠΟΥΓΑΣ                                           ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓ.  ΤΑΓΚΑΛΗΣ

   Βουλευτής Φωκίδας                                                  Δήμαρχος Δελφών

Γεν. Γραμματέας Κ.Ο. Ν.Δ.

 

 ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΩΚΙΔΑΣ-ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Κ.Ο. Ν.Δ.
και του ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών