Τέλος οριστικά για το 2ο τμήμα του Γεωπονικού στην Άμφισσα

“Τίτλοι τέλους” κι επίσημα για 37 πανεπιστημιακά τμήματα σε όλη τη χώρα, ανάμεσά τους και το τμήμα “Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην Άμφισσα.

Με απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου τον Νοέμβριο του 2019, η λειτουργία των 37 αυτών τμημάτων ανεστάλη, ώστε να επανεξεταστεί με ακαδημαϊκά κριτήρια. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), παρότι ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή της. Ως εκ τούτου, δόθηκε χρόνος στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), που ανέλαβε τις αρμοδιότητες της ΑΔΙΠ, να προχωρήσει σε αξιολόγηση των 37 τμημάτων.

Σε σχετικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα “Καθημερινή” αναφέρει μεταξύ άλλων ότι από το 2019 έως και σήμερα τα ιδρύματα που έχουν κάποια από τα 37 υπό αναστολή τμήματα ζήτησαν να προχωρήσει η αξιολόγησή τους και εύλογα να είναι θετική. Τα περισσότερα όμως άφησαν τις αποφάσεις στην πολιτική ηγεσία, ενώ υπήρξαν και κάποια που πήραν απόσταση από την απόφαση λειτουργίας νέων τμημάτων.

Ωστόσο, καθώς η ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021 πέρασε χωρίς κάποια απόφαση, οι παρεμβάσεις ηγεσιών κάποιων ΑΕΙ εντάθηκαν ώστε τα τμήματά τους να αξιολογηθούν και όσα «περάσουν» να ενταχθούν στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο, ξεκινώντας –έστω τα πιο «ώριμα», με διδακτικό προσωπικό και υποδομές– τη λειτουργία τους από τον επόμενο Οκτώβριο, το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Όμως, το «όχι» της κυβέρνησης είναι οριστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, η αξιολόγησή τους δεν προχωράει από την ΕΘΑΑΕ, στο πλαίσιο του ευρύτερου εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη. Σε αυτόν εντάσσονται και η μη ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών καθώς και οι πρόσφατες συγχωνεύσεις τεσσάρων τμημάτων με απόφαση Συγκλήτου στο ίδιο ΑΕΙ.

Οι εξελίξεις θα επισπευσθούν από τον Οκτώβριο, όταν πλέον θα υπάρξουν τμήματα σε περιφερειακά ΑΕΙ με κενές θέσεις λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

 

 fokidanews.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών