Αλκυών: Δικαιωθήκαμε για τις καταγγελίες μας στον κόμβο Τριταίας


Τοποθέτηση της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορνθιακού “η Αλκυών”

https://www.fokidanews.gr/wp-content/uploads/komvos-tritaia_fokidanews.jpg

ΚΟΜΒΟΣ ΤΡΙΤΑΙΑΣ Δ. ΔΕΛΦΩΝ:  ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ  ΔΙΑΣΠΑΘΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ-

ΧΡΗΣΗ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΥΛΙΚΟΥ – ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ.

( Δεύτερη  καταγγελία  της ΑΛΚΥΩΝ )

Στις 16/02/2021 με δύο επιστολές μας καταγγείλαμε στην Εισαγγελία Άμφισσας:

1. Την προκλητική διασπάθιση δημοσίου χρήματος με την εκτέλεση του δημοσίου έργου του οδικού κόμβου Τριταίας προϋπολογισμού 865.000 €.

2. Την χρήση ακατάλληλου υλικού βωξιτικής προέλευσης στις εργασίες  επιχωματώσεις του έργου.

3. Την καταπάτηση  της παλαιάς Εθνικής Οδού Ιτέας Γαλαξιδίου από τις ιδιωτικές εγκαταστάσεις βωξίτη στην ίδια περιοχή.

Επιστολή της  Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας με ημερομηνία 22-3-2021 προς τους  εμπλεκόμενους φορείς που μας κοινοποιήθηκε επιβεβαίωσε την καταγγελία μας για απόρριψη ακατάλληλου υλικού στο έργο.  Ανάφερε ότι ο ανάδοχος του έργου πράγματι ξεφόρτωσε όπως έδειχνε η φωτογραφία που αποστείλαμε ακατάλληλο υλικό, μεταφέροντας τον ισχυρισμό πως αυτό έγινε προσωρινά για την κατασκευή προσωρινού επιχώματος με τον ισχυρισμό πως  το ακατάλληλο υλικό «αφαιρέθηκε μετά την ολοκλήρωση της εν λόγω εργασίας μαζί με τα άλλα υλικά και μεταφέρθηκε σε νομίμως υφιστάμενη εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων αδρανών υλικών.» . Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι το υλικό που καταγγείλαμε ήταν ακατάλληλο αλλά με τον ισχυρισμό ότι ήταν μόνο σε ένα σημείο και προσωρινά.

Με πρόσθετη επιστολή μας στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, ενημερώσαμε ότι η φωτογραφία που στείλαμε αρχικά  ήταν απόσπασμα από βίντεο τα οποία είναι αναρτημένα στο you tube και στείλαμε  τις ψηφιακές διευθύνσεις προκειμένου να διαπιστώσει κάθε ενδιαφερόμενος τους ισχυρισμούς μας.  Στα βίντεο αυτά φαίνεται  ξεκάθαρα  η εκτεταμένη χρήση υλικού ίδιου με αυτό που ξεφορτώνει το φορτηγό της αρχικής φωτογραφίας  σε μεγάλη έκταση και σε πολλές επιφάνειες  του έργου, οπότε επαναλάβαμε τα αιτήματά μας για τις προβλεπόμενες ενέργειες προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.

 Με  δύο επιπλέον επιστολές από συναρμόδιες υπηρεσίες με ημερομηνία 29-3-2021 που μας κοινοποιήθηκαν, δικαιώθηκε και η καταγγελία μας περί  παράνομης καταπάτησης της παλαιάς Εθνικής Οδού Ιτέας Γαλαξιδίου. Οι επιστολές επιβεβαίωσαν  και πάλι ότι το τμήμα που έχει καταπατηθεί πλήρως από τις παραλιακές  ιδιωτικές εγκαταστάσεις βωξίτη της IMERYS (πρώην S&B) δυτικά της Ιτέας όπου φτιάχνεται και ο οδικός κόμβος, αποτελεί την παλαιά Εθνική οδό Ιτέας Γαλαξιδίου η οποία είναι και σήμερα Δημόσιος Δρόμος.  Ανεξάρτητα από το ότι από τις επιστολές προέκυψε ότι υπάρχει μια αναζήτηση  για το ποιος είναι τελικά υπεύθυνος συντήρησης – επισκευών για τον δρόμο αυτό. Κανείς δεν αμφισβητεί πλέον ότι είναι δημόσιος δρόμος. Με πρόσθετη επιστολή μας προς την Εισαγγελία Άμφισσας ξαναζητήσαμε την άμεση αποκατάσταση του Δημόσιου Δρόμου από τον καταπατητή και την απόδοσή του σε Δημόσια χρήση.

Πρόσθετα και όπως προέκυψε από έρευνά μας σε αεροφωτογραφία πριν την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων βωξίτη στην περιοχή (την οποία αποστείλαμε συνημμένα), καταγγείλαμε επιπλέον   τμήμα αγροτικής δημόσιας οδού που έχουν καταπατήσει οι ιδιωτικές εγκαταστάσεις βωξίτη της IMERYS (πρώην S&B)   και ζητήσαμε επίσης  την άμεση αποκατάστασή του   από τον καταπατητή και την απόδοσή του σε Δημόσια Χρήση.

Ενημερώσαμε την Εισαγγελία Άμφισσας για την δημόσια επιβεβαίωση  του Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κου Δελμούζου στο  περιφερειακό συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας ότι οι εγκαταστάσεις αυτές φτιάχνονται από την εταιρία εξόρυξης βωξίτη Δελφοί Δίστομο με δημόσια χρήματα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της (https://www.youtube.com/watch?v=kHtc6KHV5kk (από 3:55 έως το σημείο 4:00), όπως ότι επιβεβαίωσε επίσης πως το μόνο επιχείρημα για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Συμφέροντος από την κατασκευή του κόμβου είναι η αποφυγή του κινδύνου των κατοίκων της Τριταίας από τα φορτηγά που χρησιμοποιούν την διασταύρωση αυτή.

Επιβεβαίωσε δηλαδή την καταγγελία μας περί προκλητικού σκανδάλου διασπάθισης δημοσίου χρήματος μιας και ούτε φορτηγά χρησιμοποιούν τακτικά την διασταύρωση Ε.Ο. – Τριταίας μέχρι σήμερα (ενώ θα την χρησιμοποιούν καθημερινά  τα φορτηγά της εταιρίας Δελφοί Δίστομο   εάν φτιαχτεί ο ισόπεδος κόμβος αυξάνοντας τον κίνδυνο για το σύνολο των διερχομένων από την Εθνική Οδό), ούτε οι λιγότεροι από δέκα συνταξιούχοι μόνιμοι κάτοικοι του οικισμού της Τριταίας είναι μέγεθος ικανό να δικαιολογήσει την σκοπιμότητα ενός δημοσίου  έργου 865.000€.

Καταγγείλαμε εκ νέου  ότι υπάρχει εξαπάτηση σε κάποιο σημείο της διαδικασίας που προβλέπει η νομοθεσία σχετικά με την εκτέλεση μελέτης και έγκριση σκοπιμότητας για κάθε δημόσιο έργο, ζητήσαμε εκ νέου την άμεση διακοπή του έργου για την αποφυγή περαιτέρω ζημιάς του Δημοσίου. 

Αναλύσαμε    ακόμη μία φορά, ότι το έργο αυτό γίνεται όχι μόνο για να εξυπηρετήσει την εταιρία Δελφοί Δίστομο αλλά για να εξυπηρετήσει το «μοίρασμα»  της καταπατημένης εθνικής οδού που σιωπηρά και από κοινού χρησιμοποιούσαν μέχρι σήμερα για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους οι δύο εταιρίες.

Υπενθυμίσαμε δε  και πάλι ότι αποδίδοντας, όπως επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση , το καταπατημένο τμήμα της παλαιάς Εθνικής  οδού σε Δημόσια Χρήση, και οι δύο εταιρίες θα μπορούν να καλύψουν όπως έκαναν  μέχρι σήμερα τις λειτουργικές τους ανάγκες  χωρίς να χρειάζεται να ξοδευτούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ Δημοσίου Χρήματος την εποχή που υπάρχουν και εκκρεμούν πολλές και πολύ σοβαρές Δημόσιες Ανάγκες.

Τέλος, απευθύνουμε ερώτημα προς την Δημοτική Αρχή του Δήμου Δελφών και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κο Σπανό,   τι έχουν  πράξει και τι προτίθενται  να κάνουν για την αποκατάσταση του Δημόσιου συμφέροντος στην περιοχή αυτή;

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

 

 https://www.fokidanews.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών