Αφιέρωμα στην εικονογράφο Βιβή Μαρκάτου!

 



Αφιέρωμα στην εικονογράφο Βιβή Μαρκάτου!

Σήμερα θα γνωρίσουμε έναν σπουδαίο άνθρωπο και μια εξαιρετική εικονογράφο! Τη Βιβή Μαρκάτου!

Είναι η πρώτη εικονογράφος που φιλοξενείται στη σελίδα, χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό και την ευχαριστώ για όσα μοιράστηκε μαζί μου σε συζητήσεις μας! Η γνωριμία μας ξεκίνησε πριν λίγο καιρό, καθώς έχω την τύχη να την έχω δασκάλα στα μαθήματα εικονογράφησης που παρακολουθώ το τελευταίο διάστημα διαδικτυακά από το Εργαστήριο Συγγραφής- Εκδόσεις Αλάτι.

Η Βιβή Μαρκάτου ή Vivi Markatos Heinemann όπως θα τη βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα,  αρχικά με κέρδισε με το πλατύ χαμόγελο και τη θετική της ενέργεια και έπειτα, αναζητώντας το έργο της,  με τις πανέμορφες εικονογραφήσεις της που συνεχώς κερδίζουν διακρίσεις και αναγνώριση αλλά και γενικότερα  με τη φιλοσοφία ζωής της και το εθελοντικό της έργο.

Οι σπουδές της

Η Βιβή σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γραφιστική στο ΙΕΚ ΞΥΝΗ και ΔΙΕΚ Λαμίας, ενώ είναι κάτοχος Msc Computer Animation από το University of Portsmouth. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεάτρου και ιστορίας της τέχνης από το Freie Universitaet, το Εθνικό Θέατρο και άλλους οργανισμούς πάνω σε θέματα της Τέχνης ως μέσο θεραπείας, ενώ η μεταπτυχιακή της εργασία είχε ως θέμα την ενσυναίσθηση αντιπαραβάλλοντας Μπρεχτικές πρακτικές.

Οι ιδέες της

Τα βιβλία που επιλέγει να εικονογραφεί είναι όλα με ευαίσθητες θεματικές που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τη συναισθηματική νοημοσύνη τους, να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μία δύσκολη κατάσταση και να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους ως μία ελπίδα σωτηρίας.

«Με τη φαντασία και το όνειρο απεγκλωβιζόμαστε από καταστάσεις και συνθήκες που μερικές φορές θα ήταν αδύνατο να τα καταφέρουμε», συνηθίζει να λέει η ίδια και το κάνει πράξει μέσα από τις εικονογραφήσεις της, βοηθώντας τα παιδιά να βρουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν προβλήματα που φαντάζουν αδιέξοδα.

Τα έργα της αποπνέουν αισιοδοξία, ελπίδα, δύναμη. Τα ζωηρά χρώματα κυριαρχούν στις εικόνες της και μας ταξιδεύουν. Της αρέσει να μην δείχνουν τέλεια, αλλά αληθινά. «Άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος«, την έχω ακούσει αρκετές φορές να λέει.

Ο καθένας μας είναι ξεχωριστός και δεν βρίσκεται σ’ αυτόν τον κόσμο για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες κανενός, μου είπε η Βιβή σε μία συνομιλία μας και με βρήκε απόλυτα σύμφωνη. Πόσο λυτρωτικό είναι να κάνουμε όσα λαχταράει η ψυχή μας χωρίς να προσπαθούμε να εκπληρώσουμε επιθυμίες τρίτων προσώπων που τις περισσότερες φορές απέχουν πολύ απ’ όλα όσα θέλουμε να πετύχουμε στη ζωή μας!

Λίγες εικόνες από τα βιβλία της

 

         

Τα βιβλία της

Τις ιδέες αυτές αποτυπώνει με εικόνες στα περισσότερα από 30 παιδικά βιβλία που έχει εικονογραφήσει μέχρι σήμερα.

Οι ήρωές της είναι παιδιά που μπορεί να έχουν υποστεί  bullying,

ωστόσο δεν σταματούν να προσφέρουν αγάπη  και να διδάσκουν ότι

μ ε   τ η ν   α γ ά π η   λ ύ ν ο ν τ α ι   ό λ α   τ α   π ρ ο β λ ή μ α τ α .

Ένα από τα βιβλία δικής της εικονογράφησης με αυτό το θέμα είναι το

Μαμά που βρίσκεται η καρδιά μας;

της Γεωργίας Αριστείδου Θεμιστοκλέους, από τις εκδόσεις

Αναζητήσεις.

Πηγή εικόνας:
https://www.e-anazitiseis.com/product-page/%CE%BC%CE%B1%CE%BC%CE%AC-%CF%80%CE%BF%CF%8D-%CE%B2%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B9%CE%AC-%CE%BC%CE%B1%CF%82.

Ήρωες που μεταφέρουν μηνύματα Ελπίδας σε όλα τα άρρωστα παιδιά του πλανήτη. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι

ο Διαμαντένιος και ο Χρυσαφένιος κοκκινολαίμης,

της Αναστασίας Δατσογιάννη, από τις εκδόσεις Ελκυστής.

Η ιστορία λαμβάνει χώρα σε μια μαγική γειτονιά όπου ζουν διάφορα πουλιά.  Ανάμεσα σε αυτά ο Διαμαντένιος με τα διαμαντένια φτερά και ο Χρυσαφένιος κοκκινολαίμης με τα χρυσαφιά. Οι δυο τους αποφασίζουν να ξεκινήσουν μια αποστολή και να κάνουν τον κύκλο της γης. Επισκέπτονται ένα νοσοκομείο και συζητούν με κάποια άρρωστα παιδιά.  Μέσα από τις συνομιλίες τους βλέπουμε ότι δεν χάνουν την αγάπη τους για ζωή και παιχνίδι αλλά ούτε και για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Πολλές φορές μέσα από τις επιθυμίες τους, προβάλλουν τον αλτρουισμό τους και τον προβληματισμό τους.

Ένα ξεχωριστό παραμύθι για την αγάπη και την αλληλοβοήθεια!

Πηγή εικόνας:
https://elkistis.gr/product/%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%B1%CF%86%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD/

Ήρωες εμπνευσμένους από τη φύση όπως είναι Το δέντρο που μιλούσε, της Ελένης Φωτάκη, από τις εκδόσεις Φυλάτος. Σε μια γειτονιά της Αθήνας ζει ένα πελώριο δέντρο όπου μαζί με αυτό μεγαλώνουν και γενιές παιδιών παίζοντας και σκαρφαλώνοντας επάνω στους κορμούς του. Το δέντρο με τα χρόνια αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με τα παιδιά και αρχίζει να τους διηγείται ιστορίες που μάθαινε και άκουγε με τα χρόνια. Η έντονη αγάπη για την φύση είναι αισθητή όπως και ο όμορφος γλαφυρός τόνος της συγγραφέως. Μέσα από την ιστορία διδάσκεται η ελπίδα και το μεγαλείο της φύσης και μέσα από το δέντρο βγαίνει μια γλυκιά νοσταλγία που προσωποποιεί τις λίγο προηγούμενες γενιές, των παιδιών της γειτονιάς,  της αλάνας. Μιας παλιότερης Αθήνας. Το βιβλίο αποτελεί σχόλιο πάνω στην κοινωνική αποξένωση και στην σύγχρονη εποχή, χωρίς όμως αυστηρότητες προσπαθώντας να νουθετήσει τον αναγνώστη και κυρίως τα παιδιά να ξαναδούν την γειτονιά και την φύση με ένα άλλο μάτι.

Πηγή εικόνας: https://fylatos.com/shop/%CE%B4%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B5/

Ήρωες πρωτότυπους, ιδιαίτερους και ξεχωριστούς, όπως συναντάμε στο βιβλίο

Η περιπέτεια του Κοκό της Χαράς Σωτηροπούλου, από τις εκδόσεις Φυλάτος.

Ο πρωταγωνιστής είναι ένα αυγό, εύθραυστο, ευάλωτο,  με μεγάλη καρδιά

που προσπαθεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες που του παρουσιάζονται

για να είναι ξανά μαζί με την αγαπημένη του.

Είναι μια γλυκιά ιστορία αγάπης, κάπου μελαγχολική,

κάπου αισιόδοξη που αποδεικνύει πως

εάν αγαπάς κάνεις τα πάντα για τον άλλον!

Το βιβλίο μιλάει και για την διαφορετικότητα,

με τον Κοκό να προσπαθεί να σπάσει τα στερεότυπα και την προκατάληψη!

Πηγή εικόνας: https://fylatos.com/shop/%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CF%8C/

Οι γιαγιάδες συχνά έχουν το ρόλο τους στα παραμύθια.

Στο Μια νύχτα με την γιαγιά στον ουρανό της Χρυσούλας Λουλοπούλου,

από τις  εκδόσεις Ελκυστής, συναντάμε την καλύτερη γιαγιά του κόσμου,

όπως την εμπνεύστηκε η Βιβή Μαρκάτου.

Η γιαγιά όμως μια μέρα ξαφνικά χάνεται.

Πως μπορεί ένα παιδί να διαχειριστεί την απώλεια;

Το βιβλίο αυτό βοηθά τον αναγνώστη μέσα από την πρωταγωνίστρια του,

να κάνει ένα μαγικό ταξίδι,  να γιατρευτεί ο πόνος και να αντιληφθεί ότι οι άνθρωποι που αγαπάμε δεν φεύγουν ποτέ από δίπλα μας, όσο βρίσκονται στην καρδιά μας.

Στο βιβλίο συναντάμε την εικόνα που οι αστερισμοί φτιάχνουν την μορφή της γιαγιάς στον ουρανό, η εικονογράφος επέλεξε αυτή την εικόνα για να πει το δικό της αντίο στην γιαγιά της.

Πηγή εικόνας: https://elkistis.gr/product/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CF%8D%CF%87%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%8C/

Κράτησα για το τέλος το βιβλίο Η νεραϊδοαμαζόνα η Μυρτιά

της Εύας Πετροπούλου-Λιανού,

ένα βιβλίο αφιερωμένο στην Μυρτώ Παπαδομιχελάκη.

Ένα κορίτσι σύμβολο για όλες τις γυναίκες που υπέστησαν

ψυχοσωματική βία σε ανυπολόγιστο βαθμό

και παρά την κρατική αδιαφορία πασχίζει με μια

ασύλληπτη δίψα για ζωή να επιβιώσει.

Το βιβλίο μπορεί να το αγοράσει κανείς από την συγγραφέα ή την μητέρα της Μυρτούς.

Τα έσοδα πηγαίνουν όλα σε εκείνη, ώστε να μπορέσει να μεταφερθεί στην Ρωσία για την θεραπεία της.

Πηγή εικόνας: http://bethemiracle.gr/?p=1162

Short Animated film

Το 2019 η Βιβή Μαρκάτου δημιούργησε σε συνεργασία με την Πηνελόπη Μπεκιάρη ένα short animated film με τίτλο «The white wings» το οποίο έφτασε στους φιναλιστ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, έγινε official selected την ίδια χρονιά από το φεστιβάλ Chaniartoon, στο Balkans Beyond Borders, Animation Marathon και προτάθηκε από τα κρατικά βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για καλύτερη μικρού μήκους κινούμενη εικόνα της χρονιάς, κάνοντας τις δημιουργούς του τις νεότερες γυναίκες που προτάθηκαν μέχρι σήμερα για κρατικό βραβείο σε κινούμενα σχέδια στη χώρα.

Το «The white wings» μπορείτε να το βρείτε και να το δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=jUNxrSVqaNw

Άλλες διακρίσεις

Το 2016 κείμενό της συμπεριλήφθηκε από τον Δήμο Κιλκίς στο «Ιστορίες της Πόλης μας» και διακρίθηκε μαζί με άλλα. Το 2013 απέσπασε το πρώτο Πανελλήνιο βραβείο νεοεμφανιζόμενου θεατρικού συγγραφέα για ένα μονόπρακτό της ενώ κατέχει αρκετές διακρίσεις και βραβεία πανελλαδικά και στο εξωτερικό στην ζωγραφική και στο σχέδιο. Συγκεκριμένα το 2009 διακρίθηκε ανάμεσα σε άλλα νέα ταλέντα από το Περιοδικό 9 και την Ελευθεροτυπία και έλαβε το βραβείο της από τους Άγγελο Μαστοράκη και Βλάσση Βέλιο. Την ίδια χρονιά έλαβε το πρώτο πανελλήνιο βραβείο νεαρής ραδιοφωνικής παραγωγού για ένα πολιτιστικό της αφιέρωμα στο Διεθνές έτος αστρονομίας που οργανώθηκε υπό την αιγίδα της UNESCO.

Επιπλέον διατελεί εξωτερικός ανταποκριτής του Γαλαξία fm 92,1 ενώ έχει κληθεί δύο φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο για κάλυψη πολιτιστικού ρεπορτάζ. Έχει παρουσιάσει εκδηλώσεις και έχει πραγματοποιήσει εργαστήρια για δήμους, οργανισμούς και βιβλιοθήκες.

Το εθελοντικό της έργο

Είναι γνωστή για τις εθελοντικές της δράσεις και την παρουσία της στον πολιτιστικό χώρο. Είναι διαδικτυακή ακτιβίστρια, βοηθάει εθελοντικά σε ομάδες, συλλόγους, δήμους με δράσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, ψυχιατρικές μονάδες με διάφορα δρώμενα.

Τα σχέδια της Βιβής δεν σταματούν εδώ αλλά μας ετοιμάζει στο άμεσο μέλλον πολλά και ωραία!

Θα σας κρατάω ενήμερους!

 

 paizografima.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών