Δήμος Δελφών : Απολογισμός δράσης πρώτου έτους θητείας στο Δήμο Δελφών

https://scontent-atl3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/136385540_3571439879571755_4491103807692819256_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=2&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=lyWgosDrABAAX8o5k6m&_nc_ht=scontent-atl3-2.xx&oh=c096665cbda46a81176c95064db19a06&oe=601F6830

➡️ Απολογισμός δράσης πρώτου έτους θητείας στο Δήμο Δελφών
➡️ Οι στόχοι που είχαν τεθεί για το 2020 και η υλοποίησή τους
➡️ Π. Ταγκαλης: «Οργανώσαμε το Δήμο, μειώσαμε τις δαπάνες και βρήκαμε χρηματοδοτήσεις για σημαντικά έργα»
Ο έως σήμερα απολογισμός της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Δελφών παρουσιάστηκε κατά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2020. Η ανάλυση των στόχων που ετέθησαν κατά τη σύνταξη του πρώτου προϋπολογισμού της παρούσας θητείας, για το έτος 2020, αποτέλεσε την πρώτη ενότητα κατά την οποία ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής αναφέρθηκε εκτενώς και με στοιχεία στο ποιοι από αυτούς υλοποιήθηκαν.
Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στους βασικότερους άξονες αυτών, εστίασε στους εξής:
🔘 Έγκριση των ισολογισμών που εκκρεμούσαν από το 2014 και μετά
Τη χρονιά που πέρασε υλοποιήθηκαν οι ισολογισμοί του 2014 και 2015, ενώ του 2016 είναι σε φάση ολοκλήρωσης, για να ακολουθήσουν άμεσα και οι υπόλοιποι.
🔘 Μείωση λειτουργικών δαπανών
Ο στόχος επετεύχθη σε μεγάλο ποσοστό, καταρχάς λόγω του πλήρους ελέγχου αλλά και του εξορθολογισμού στη διαχείριση των καυσίμων, ενέργειες που έχουν αποφέρει μείωση στις δαπάνες ενός μόλις έτους άνω των 150.000 €. Επίσης, η δημιουργία του e-διαφάνεια έβαλε τέλος στις πελατειακές σχέσεις και εξοικονόμησε για το ίδιο χρονικό διάστημα ποσά άνω των 160.000 €. Ακόμα, στην επίτευξη του στόχου, συνέβαλε και η εκτέλεση της πλειοψηφίας των βλαβών-επισκευών με ίδια μέσα (μέθοδος αυτεπιστασίας), καθώς και η λειτουργία μητρώου προμηθευτών, τακτική η οποία μείωσε σημαντικά τα υπέρογκα ποσά που δίνονταν προς αυτές τις κατευθύνσεις.
🔘 Αξιοποίηση των ακινήτων του Δήμου
Στην εν λόγω ενότητα, στόχος ήταν η εκπόνηση ενός σχεδίου επισκευής και χρήσης τους, μειώνοντας τα λειτουργικά έξοδα και καλύπτοντας μέσω αυτών σημαντικές ανάγκες των Υπηρεσιών του Δήμου. Η εκπόνηση έχει ολοκληρωθεί και τώρα βρισκόμαστε στη φάση σύνταξης των μελετών. Με ίδια μέσα έχουν ολοκληρωθεί δύο σημαντικές μελέτες που αφορούν στην επισκευή-επανάχρηση δημοτικών κτιρίων, για τις οποίες έχει βρεθεί πηγή χρηματοδότησης, και άμεσα αναμένεται να υποβληθεί πρόταση με σκοπό την υλοποίησή τους. Ταυτόχρονα έχουν δρομολογηθεί και νέες μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης με προτεραιότητα ενεργοβόρα κτίρια που σήμερα φιλοξενούν δομές του Δήμου.
🔘 Υλοποίηση της πλειοψηφίας των έργων από Ευρωπαϊκούς πόρους
Οι απρόβλεπτες οικονομικές συνθήκες οδήγησαν στην πολιτική απόφαση να καλυφθούν βασικές ανάγκες του Δήμου, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, επηρεάζοντας όμως τα μέγιστα την υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος του 2020. Παράλληλα, όμως, εξασφαλίστηκε πληθώρα έργων, ιδιαίτερα σημαντικών, μέσω χρηματοδοτήσεων από Ευρωπαϊκούς πόρους, τα οποία και θα αναλυθούν σε άλλη ενότητα.
🔘Αντικατάσταση πεπαλαιωμένου στόλου οχημάτων
Ο Δήμος βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την προμήθεια ενός απορριμματοφόρου, ενός φορτηγού με μεταλλικούς κάδους για αδρανή υλικά, επτά επαγγελματικών οχημάτων, δύο τζιπ, ενός ηλεκτρικού οχήματος, ενός μεταχειρισμένου επαγγελματικού οχήματος, ενώ έχει ήδη προμηθευτεί ένα φορτηγάκι και ένα μεταχειρισμένο επαγγελματικό όχημα. Επίσης, εκκρεμεί η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια τεσσάρων απορριμματοφόρων και τριών πλυντηρίων κάδων. Ακόμα, ο Δήμος είναι έτοιμος να υποβάλει πρόταση προς χρηματοδότηση για την προμήθεια δέκα ακόμη μηχανημάτων και ηλεκτρικών οχημάτων. Η σταδιακή αντικατάσταση του ενεργοβόρου και πολυδάπανου στόχου, με νέα, σύγχρονα και ασφαλή οχήματα-μηχανήματα θα οδηγήσει σύντομα και στην απόσβεση του κόστους τους.
🔘 Άμεση λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Υ.
Με τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Υπουργείου, και βάσει όλων των ενημερώσεων που έχουν γίνει αναλυτικά στο Δημοτικό συμβούλιο, ο Δήμος εξοικονομεί πλέον περισσότερα από 120.000 € ετησίως. Ο Χ.Υ.Τ.Υ., ένα από τα μεγαλύτερα έργα στο νομό Φωκίδας, είναι πλέον στο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας, βάζοντας τέλος στη μεταφορά των απορριμμάτων στη Λαμία, με ότι αυτό είχε ως συνέπεια.
🔘 Ρύθμιση των σημαντικών οφειλών
Ο Δήμος Δελφών ρύθμισε όλες τις σημαντικές οφειλές του, από τη μέθοδο της εφ’ άπαξ καταβολής στην καταβολή με δόσεις (έγιναν διακανονισμοί σε ΦοΔΣΑ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.) και πλέον είναι συνεπής στο σύνολο των οικονομικών του υποχρεώσεων.
🔘 Πλήρης κάλυψη των μελετητικών αναγκών με ίδια μέσα
Ο κύριος όγκος των μελετών (άνω των 50) εκπονήθηκε και συνεχίζει να εκπονείται από τους Ειδικούς Συνεργάτες, σε συνέργεια με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος δαπάνησε για την εκπόνηση εξειδικευμένων μελετών που κρίθηκαν απαραίτητες μόλις 15.000 € σε εξωτερικούς συνεργάτες.
🔘 Αναζήτηση παρόχου ενέργειας στη ΔΕΥΑ
Ο στόχος εξεύρεσης παρόχου ενέργειες για τη ΔΕΥΑ, μετά από διαγωνιστική διαδικασία, δεν έχει επιτευχθεί, καθώς η συνθήκες της πανδημίας και η σημαντική ταμειακή υστέρηση που προκάλεσε άλλαξε προς το παρόν τον εν λόγω σχεδιασμό.
Ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, με αφορμή τα παραπάνω δήλωσε: «Ο σχεδιασμός του Δήμου για το 2020 έμελε να επηρεαστεί, στο πλαίσιο της εφαρμογής του, από τις νέες, απρόβλεπτες και ιδιαίτερες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία του κορονοϊού. Παρόλα ταύτα, ο απολογισμός επί όλων όσων επιτεύχθηκαν, στη βάση των στόχων που είχαν τεθεί, μας αφήνει ικανοποιημένους καθώς έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις σε νευραλγικούς τομείς. Η μείωση των δαπανών, η εξασφάλιση χρηματοδότησης για σειρά έργων, η οργάνωση του Δήμου και η διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων αποτελούν σημαντικά επιτεύγματα που έθεσαν τη στέρεα βάση πάνω στην οποία, στο υπόλοιπο της θητείας μας, θα οικοδομήσουμε με ασφάλεια και σταθερότητα το αύριο του τόπου μας».
(θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις με συγκεκριμένα στοιχεία του απολογισμού ανά ενότητα παρεμβάσεων)
Από το Γραφείο Δημάρχου

 

5 Ιανουαρίου στις 12:16 μ.μ. 
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών