Μέτρα a la carte Ελέγχονται οι μεγάλες εταιρείες της περιοχής;



 Μέτρα a la carte

Ελέγχονται οι μεγάλες εταιρείες της περιοχής;

-Γιατί ο ιός κολλάει τους πάντες σε απόσταση μικρότερη των δυο μέτρων, αλλά δεν «κολλάει» εντός βάρδιας; -Πόσες φορές η Διεύθυνση Υγιεινής έχει ελέγξει τις μεγάλες επιχειρήσεις της Φωκίδας για την τήρηση των μέτρων και πόσα πρόστιμα έχει επιβάλει;

-Κλιμάκιο της Περιφέρειας υπό τον υπεύθυνο COVID Ανδρέα Τοουλιά θα πραγματοποιήσει εκτεταμένη δειγματοληψία στο Γαλαξίδι το Σαββατοκύριακο.

-Η πολιτική των διακρίσεων δεν βοηθά να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση και την κρισιμότητά της.

Τα δυο βασικότερα μέτρα, η χρήση μάσκας και η απόσταση των δυο μέτρων, για την καταπολέμηση της πανδημίας και τον περιορισμό της μετάδοσης, φαίνεται πως δεν ισχύουν για όλους και πολύ περισσότερο για τις αρχές.

Η διαδήλωση του Πολυτεχνείου και οι δεύτερες σκέψεις

Αυτές τις μέρες είναι στην επικαιρότητα το θέμα της συγκέντρωσης για την επέτειο του Πολυτεχνείου, με τα κόμματα του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ να κάνουν την επανάστασή τους και την κυβέρνηση να τους το απαγορεύει για την προστασία από το ιό. Και ενώ θεωρητικά δε θα έπρεπε να υπάρχει κανένας που να διαφωνεί με την απόφασης της κυβέρνησης δεδομένων των συνθηκών, της ασφυξίας του υγειονομικού συστήματος και των διαρκώς αυξανόμενων θανάτων και διασωληνώσεων, όλοι μας κάνουμε δεύτερες σκέψεις, με αφορμή την πολιτική διακρίσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές.

Η κρατική ευθύνη

Η χώρα κλείνει δέκα μέρες σε συνθήκες lockdown, αλλά τα κρούσματα και οι θάνατοι βαίνουν αυξανόμενοι. Όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έγινε καμιά διαδήλωση. Ειδικότερα από τη δίκη της Χρυσής Αυγής δεν έχει γίνει συγκέντρωση, αλλά η πανδημία δεν κάμπτεται. Η κυβέρνηση όμως δεν αντιδρά με την ίδια ευαισθησία ούτε με τα μέσα μεταφοράς, όπου και δεν τηρείται η απόσταση των δυο μέτρων, ούτε και για μεγάλες εταιρείες.

Εξάλλου, η κυβέρνηση και κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, μέχρι και το πρωί της μέρας που εισηγήθηκαν οι επιστήμονες τον εγκλεισμό δήλωναν ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει περίπτωση για lockdown και ότι η οικονομία δεν το αντέχει. Προφανώς όλα αυτά δεν δείχνουν μια σοβαρή κυβέρνηση, αλλά μια αμήχανη κυβερνητική μηχανή που δεν έχει πλάνο και στρατηγική.

Η Φωκίδα, τα κρούσματα και οι ελιές

Φτάσαμε στο ανήκουστο! Ακούσαμε την καθηγήτρια λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων κα. Βάνα Παπαευαγγέλου την Παρασκευή να αποδίδει την τεράστια έκρηξη κρουσμάτων σε Μεσσηνία και Φωκίδα στην ελαιοσυγκομιδή και στους ανθρώπους που έχουν έρθει για να μαζέψουν τις ελιές, εργαζόμενους και ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.

Εξάλλου το πρόβλημα στη Φωκίδα ξεκίνησε από την περιβόητη κηδεία στο Σερνικάκι και επιδεινώθηκε από τη χαλαρότητα που απέδειξαν άτομα και φορείς. Μη ξεχνάμε δε, πως όποιος γνωρίζει έστω και οπτικά, πως γίνεται η συγκομιδή, αντιλαμβάνεται πως δεν έρχονται σε καμιά σωματική επαφή οι εργαζόμενοι.

Τα μέτρα ισχύουν στους επαγγελματικούς χώρους;

Δεν έχει ακόμη στεγνώσει το μελάνι από τις δηλώσεις του Διευθυντή της Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες Α.Ε κ. Κώστα Μαρδάκη ο οποίος και παραδεχόταν στην ουσία πως αν και έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα, δε μπορεί πρακτικά να τηρηθεί η απόσταση των δυο μέτρων στο συσκευαστήριο.

Προφανώς δεν είναι η μόνη εταιρεία που δε γίνεται να τηρηθεί η απόσταση, αφού το ίδιο που ισχύει για τα ψάρια, ισχύει για τα κοτόπουλα, για τις ελιές για τα πλαστικά και όλα τα άλλα εμπορεύματα. Όποιες εταιρείες δουλεύουν με διάδρομο τυποποίησης δεν είναι εύκολο, για να μην πούμε ότι είναι παντελώς αδύνατον, να τηρήσουν την απόσταση των δυο μέτρων.

Η ανασφάλεια των εργαζομένων και οι απορίες για τους ελέγχους που δε γίνονται

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους έχουν έντονη ανασφάλεια, καθώς ξέρουν ότι σε κάποιες εταιρείες, αν βρεθεί έστω και ένας θετικός θα κολλήσουν όλοι και θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα σε ολόκληρα χωριά.

Μάλιστα, αναρωτιούνται γιατί δεν έχουν δει τη Διεύθυνση Υγιεινής έστω και μια φορά στους χώρους εργασίας να ελέγξει αν όντως υπάρχουν προβλήματα και αν τηρούνται τα μέτρα.

Να μας ενημερώσουν για τους ελέγχους που έχουν κάνει οι υπηρεσίες της Περιφέρειας

Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και επειδή τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να αισθανόμαστε όλοι μας ότι αντιμετωπιζόμαστε δίκαια και ισότιμα. Επειδή το προηγούμενο διάστημα και πριν επιβληθεί lockdown λιάνισαν στα πρόστιμα τα μικρά καταστήματα και τους αυτοαπασχολούμενους για χρήση μάσκας και τήρηση μέτρων. Επειδή βάσει Συντάγματος όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Ρωτάμε ευθέως και πολύ συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας:

1.Πόσες και ποιες μεγάλες επιχειρήσεις, που απασχολούν άνω των 30 ατόμων έχει ελέγξει και πότε;

2.Πόσες και ποιες επιχειρήσεις έχει ελέγξει στην άτυπη βιομηχανική ζώνη Μαλαμάτων;

3.Πόσες παραβάσεις έχει βεβαιώσει για μη τήρηση μέτρων σχετικά με τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού, πότε και ποια ποσά αφορούν ανά περίπτωση;

Νοιώθουν αδικημένοι

Η απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να μη διακόψει την παραγωγική διαδικασία στην Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Επαγγελματίες που έχουν πληρώσει βαρύτατα πρόστιμα και σήμερα είναι σε αναστολή για τον περιορισμό της διασποράς νοιώθουν αδικημένοι και εκτιμούν ότι ανάμεσα σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις εφαρμόζεται πολιτική διακρίσεων. Αντιδρούν όμως και οικογένειες εργαζομένων που αισθάνονται φόβο, καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται.

Κλιμάκιο της Περιφέρειας στο Γαλαξίδι

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας υπό τον Εντεταλμένο Σύμβουλο κ. Ανδρέα Τοουλιά θα βρεθεί στο Γαλαξίδι, όπου και θα διεξαχθούν tests  στο γενικό πληθυσμό το Σάββατο και την Κυριακή.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Τοουλιάς «είναι λογικό να εκδηλώνεται ανησυχία εφόσον είχαμε τόσο κρούσματα. Θέλουμε να ξέρουμε τι πραγματικά συμβαίνει, εξ ου και θα ληφθούν δείγματα».

Να αναφέρουμε ότι ο κ. Τοουλιάς είναι χειρουργός ορθοπεδικός και εντεταλμένος για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Θα πρέπει να συμπληρώσουμε ωστόσο πως στην περιοχή του Γαλαξιδίου υπάρχει έντονη και έκδηλη ανησυχία, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν ασθενήσει το τελευταίο διάστημα. 

 

orafok.gr 

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών