ΚΡΥΒΟΥΝ, την απόφαση καταλογισμού των ζημιών του Γηροκομείου Άμφισσας!
του Νίκου Δρόλαπα
Οσμές γενικευμένου παρασκηνίου αναδύονται από τη πολιτική κουζίνα της Φωκίδας.
Μετά το κλείσιμο του Γηροκομείου Άμφισσας ( 2014 ), τότε που πετάχθηκαν οι ανήμποροι γέροντες στο δρόμο, οι εργαζόμενοι στην ανεργία και οι περιουσίες των Κληροδοτημάτων στους πέντε ανέμους, διατάχθηκε Διαχειριστικός Έλεγχος από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών ( 2016 ).
Ο Έλεγχος οριστικοποιήθηκε ( 2016 ) και διαβιβάσθηκαν τα αποτελέσματα ελέγχου στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, τον Μάϊο 2017 και στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άμφισσας.
Παρά την Εντολή της Διεύθυνσης Εκτάκτων και Ειδικών Ελέγχων προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το αρμόδιο Συμβούλιο Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να κληθούν άμεσα όλα τα αναφερόμενα στο πόρισμα μέλη των Διαχειριστικών Επιτροπών του Κληροδοτήματος για να υποβάλουν έγγραφες εξηγήσεις, το πόρισμα μπήκε στο συρτάρι « πολύ… προσεκτικά » για δυόμισι χρόνια περίπου, έως τον μήνα Ιούνιο του 2019.
Μετά τις αναβολές που ζήτησαν και έλαβαν τα ‘’ελεγχόμενα’’ πρόσωπα, το Συμβούλιο Κοινωφελών Περιουσιών συνεδρίασε τον Αύγουστο του 2019. Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος και η απόφαση δεν δημοσιεύθηκε ακόμη. Φαίνεται ότι χάθηκε στις… παρεμβάσεις. Τόσο ισχυρές παρεμβάσεις, που μόνο από ‘’άνωθεν’’ μπορούν να γίνουν.
Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας, τηλεφωνικά, είπαν ότι η Πρόεδρος του Συμβουλίου, Δικ. Πληρεξ.του Ν.Σ.Κ., έφυγε με μετάθεση για τη Θεσσαλονίκη και δεν άφησε την απόφαση. Κατά τη πιθανότερη εκδοχή την πήρε μαζί της. Αλλά δεν απάντησαν σε σχετική αίτησή μας, ούτε ο κ. Πρόεδρος του Ν.Σ.Κ., ούτε ο κ.Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Δυστυχώς, συμβαίνουν γεγονότα τα οποία δεν έχουν θέση στο δημόσιο βίο. Γι΄αυτό κάνουν ότι θέλουν, όσοι εξ αυτών είχαν ή έχουν αξιώματα, λες και περιβάλλονται από ( άτυπη ) ατιμωρησία. Γίνονται όμως, οι ίδιοι τιμωροί. Θωπεύουν τα πολιτικά τους πάθη επηρεάζοντας και αναστρέφοντας καταστάσεις εναντίον όσων τους «ενοχλούν» αποκαλύπτοντας τις ανομίες που διαπράττουν, ενώ δεν λογοδοτούν ποτέ, ούτε όρους διαφάνειας εφαρμόζουν
Τα αποτελέσματα του Διαχειριστικού Ελέγχου αναφέρονται μόνο στο Γηροκομείο Άμφισσας και μόνο για το χρονικό διάστημα από 2005 έως 2014. Ο μέχρι τώρα έλεγχος καταλαμβάνει μόνο το 15 - 20% των συνολικών ζημιών των Κληροδοτημάτων της Άμφισσας και μόνο.
Πέντε ήσαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης για τα οποία παρασχέθηκαν οι έγγραφες εξηγήσεις :
1.- Οι απολογισμοί των ετών 2005 – 2014,
2.- Οι ισολογισμοί των ετών 2008 – 2014, καθώς φέρεται να μην έχει συνταχθεί ποτέ, κανένας ισολογισμός,
3.- Καταλογισμός ποσού 292.546 ευρώ, πλέον των τόκων υπερημερίας, εις βάρος των μελών της Διαχειριστικής Επιτροπής του έτους 20014, λόγω αναίτιας επιβάρυνσης του Ιδρύματος με την επωνυμία « Στάλλειο – Γάτειο Γηροκομείο και Χρονίων Παθήσεων»,
4.- Καταλογισμός ποσού 48.209 ευρώ εις βάρος όλων των Διαχειριστικών Επιτροπών για έσοδα του Ιδρύματος από μισθώματα που δεν εισέπραξαν,
5.- Παραπομπή προς εξέταση του θέματος διαπιστωθέντων χρεών 2.258.657 ευρώ του εν λόγω Ιδρύματος και πως αυτά δημιουργήθηκαν,
Το ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων των Κληροδοτημάτων, σε ποιους αυτά οδηγήθηκαν, με ποίο τίμημα, κλπ. αποτελεί ιδιαίτερο κεφάλαιο, το οποίο διαφυλάσσεται κρυφό.
Η Άμφισσα, από δεύτερη πόλη μετά τα Ιωάννινα σε αριθμό και αξία Κληροδοτημάτων, βυθίστηκε πολύ χαμηλά στον κατάλογο πόλεων με Κληροδοτήματα.
Με χρηστή και εμπνευσμένη διαχείριση, με την αξιοποίηση των τεράστιων περιουσιακών τους στοιχείων, θα δημιουργούσαν έσοδα με τα οποία θα μπορούσαν να « ζήσουν » οι 10.000 κάτοικοι της πόλεως Αμφίσσης, ακόμη και αν αυτοί δεν εργάζονταν.
Και είναι τα ίδια σχεδόν πρόσωπα που έσυραν στην άβυσσο τα Κληροδοτήματα, χωρίς κανείς να έχει λογοδοτήσει. Κραυγάζει η ατιμωρησία των ενόχων και συνενόχων, που τα οδήγησαν σε οικονομική τραγωδία, με απώλεια της περιουσίας τους. Πολλοί δε εξ αυτών καιροφυλακτούν να επανέλθουν στο προσκήνιο, να αναρριχηθούν και πάλι σε θέσεις εξουσίας, να διαχειρισθούν άμεσα ή έμμεσα Δημόσιο χρήμα και Κοινωφελείς περιουσίες, για να επαναλάβουν τα ίδια, όταν άλλοι εξ αυτών, σε θέσεις κλειδιά σήμερα, διαχειρίζονται εκατομμύρια.
Και είναι τα ίδια σχεδόν πρόσωπα που οδήγησαν στο χείλος της πτώχευσης και τον Δήμο Δελφών, με τα κραυγαλέα ελλείμματα, τα ανεξήγητα χρέη, τους άκλειστους ή πειραγμένους ισολογισμούς, επί σειρά ετών, χωρίς να παρεμβαίνουν ούτε καν οι Εποπτεύουσες Αρχές !
Οι αιρετοί, με τον βίο και την πολιτεία τους, έπεισαν απόλυτα, ότι, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση των προσωπικών τους συμφερόντων μέσω του κομματικού κράτους. Η χρονίζουσα επικυριαρχία του κομματικού βαρβαρισμού και η μαεστρική υπόγεια συνεργασία των πολιτικών και οικονομικών καιροσκόπων.
Βλέποντας τις πολύχρωμες αυτές πινελιές, ο νους στριφογυρίζει στην εποχή της πρώτης διακυβέρνησης του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους υπό τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον επονομαζόμενο και Άγιο της Πολιτικής. Τον άνθρωπο που πίστευε στην έννοια του Κράτους ως ηθικής προσωπικότητας. Τον ταπεινό και σοφό ηγέτη που υποστήριζε πως, Κράτος χωρίς Δικαιοσύνη, δεν είναι Κράτος! Το Κράτος, έλεγε, πρέπει να καθοδηγεί τους πολίτες του προς το καλό, να πατάσσει τη ληστεία και κάθε μορφής αδικία και σε καμιά περίπτωση να μην καθίσταται υποχείριο των τζακιών και των πλουσίων.
Μέσα σ’ αυτό το τραγικό σκηνικό, οι πολίτες [εκτός φυσικά από τους κομματικούς παρατρεχάμενους και τους ωφελημένους ] αναζητούν εναγωνίως τον νέο Καποδίστρια για την εδραίωση του πολιτικού πολιτισμού και την αναγέννηση της Χώρας.
Καλά…. Με όλα αυτά... ΔΕΝ ενοχλείται κανείς;
Δεν υπάρχει κανείς, να ρίξει ένα βότσαλο στα λιμνάζοντα ύδατα;
….. οξειδωθήκαμε μες τη νοτιά των ανθρώπων….!
fokidatv.blogspot.com
Δημοσίευση Σχολίου