«Τρύπα» μισό εκ. ευρώ στα ταμεία του Δήμου Δωρίδας!

http://www.fokidanews.gr/wp-content/uploads/%CE%9A%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82-4-1.jpg

Κηρύχθηκε «πόλεμος» ανάμεσα σε δημοτική Αρχή και ΑΔΕΔΥ με ΠΟΕ-ΟΤΑ για την εκχώρηση σε ιδιώτη της αποκομιδής απορριμμάτων στο Ευπάλιο

 Πάνω από 500.000 το έλλειμμα στα ανταποδοτικά του Δήμου. Στις 98.000 το κόστος του εργολάβου για τα απορρίμματα της Δ.Ε. Ευπαλίου. Παράνομη η χρηματοδότηση των ανταποδοτικών από ΣΑΤΑ αναφέρουν ο Αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και ο Γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Καταγγέλλουν την δημοτική Αρχή και στην Επιθεώρηση Εργασίας. Ερώτηση για το αν υπάρχουν παραστατικά δαπανών για τη συντήρηση των οχημάτων από την Αντιπολίτευση. Δε χωράνε σε εμάς οι απειλές των συνδικαλιστών αντιτείνει η δημοτική Αρχή, αποβολή Παλασκώνη από την αίθουσα, περιμένουμε τρία απορριμματοφόρα δωρεάν σημειώνει ο Γ. Καπεντζώνης, που δηλώνει ανυποχώρητος και σηκώνει το «γάντι του πολέμου» που του πετάνε οι συνδικαλιστικοί φορείς. Ασύμμετρες και μη προβλέψιμες πια οι εξελίξεις για το Δήμο Δωρίδας
Εν Δελφοίς,  Έντυπη Έκδοση, 29 Νοεμβρίου 2019
Του Ηλία Τσίγκα
Περιμέναμε εντάσεις στη συνεδρίαση της Τετάρτης του δημοτικού συμβουλίου Δωρίδας στη συζήτηση του θέματος για την ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων στη Δ.Ε. Ευπαλίου μέσω αναμόρφωσης του προϋπολογισμού. Ωστόσο, η συνεδρίαση ήταν ακόμα πιο οξεία και αποδείχθηκε τελικά θυελλώδης, ενώ προέκυψαν καινούριες -και πολύ δυσάρεστες- πληροφορίες τόσο αναφορικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας και τους σχεδιασμούς της δημοτικής Αρχής, όσο και για έλλειμμα της τάξης άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ στα οικονομικά του Δήμου από τα ανταποδοτικά! Πραγματικότητα που ερχόμενη στο φως τινάζει στον αέρα το πάγιο επιχείρημα Καπεντζώνη για «νοικοκυρεμένα» οικονομικά στη Δωρίδα…
Παράλληλα, τις εξελίξεις αναμένεται να χαράξουν τα δικαστήρια, που θα κληθούν να διαδραματίσουν διαιτητικό ρόλο στον πόλεμο, όπως τον χαρακτηρίζουν και οι συνδικαλιστές και η δημοτική Αρχήη, που κηρύχθηκε από τα δύο μέρη, με ανυποχώρητες τις πλευρές των συνδικαλιστών, που ζήτησαν αλλαγή πλεύσης από πλευράς Καπεντζώνη ως προς την εισαγωγή ιδιώτη στις δημοτικές υπηρεσίες καθαρισμού, και της δημοτικής Αρχής, που δεν υποχωρεί και δεν ορρωδεί προ του φάσματος της καταγγελίας του Δήμου σε υπερκείμενες κεντρικές αρχές από την ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΕ ΟΤΑ. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…
 Οι τοποθετήσεις των συνδικαλιστών
Αρχικά το λόγο πήρε η Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στους ΟΤΑ Ναυπακτίας και Δωρίδας, Βασιλική Νταουσάνη. «Μαθαίνουμε ότι έχετε εγγράψει άλλες 74.000 ευρώ στο προσχέδιο του νέου σας προϋπολογισμού για την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη για όλο το 2020», ανέφερε δίνοντας την πρώτη είδηση της ημέρας. «Αδιαφορείτε, όμως, για τα συμφέροντα των εργαζομένων και των δημοτών, γιατί μοιραία θα έρθουν αυξήσεις τελών προκειμένου να καλυφθεί αυτό το ποσό. Δυστυχώς, είστε από τους πρώτους δημάρχους της χώρας που κάνετε χρήση του νέου νόμου για την εκχώρηση σε ιδιωτικά συμφέροντα των ανταποδοτικών υπηρεσιών. Εμείς ρωτάμε: Τι έχετε κάνει τόσα χρόνια για να μην είναι τα απορριμματοφόρα σε άθλια κατάσταση; Κάνατε χρήση του Φιλόδημου για αυτό; Τις συνολικά 98.000 που δίνετε στον ιδιώτη για όλο το 2020 θα μπορούσατε να τα διαθέσετε για αγορά απορριμματοφόρου. Δεν έχετε συνολικό σχέδιο για την αποκομιδή των απορριμμάτων, κ. Δήμαρχε», κατέληξε η Β. Νταουσάνη.
Επόμενος ομιλητής ήταν ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στους ΟΤΑ Ναυπακτίας και Δωρίδας, Νίκος Παπακωνσταντίνου. «Το θέμα της αποκομιδής είναι μείζονος σημασίας για κάθε δήμο και για εμάς είναι κόκκινο πανί η ανάθεση σε ιδιώτες. Προγραμματίζετε να πληρώσετε τον ιδιώτη μέσα από τη ΣΑΤΑ, ενώ γνωρίζετε ότι αυτό είναι παράνομο! Και δεν είναι μόνο παράνομο, είναι κι επικίνδυνο μαζί για όσους το ψηφίσουν σήμερα. Στα ανταποδοτικά ο Δήμος Δωρίδας έχει τεράστιο έλλειμμα! Τα έξοδά σας είναι 1.346.000 ευρώ και τα έσοδά σας 800.000. Έχετε κενό πάνω από μισό εκ. ευρώ. Πώς θα το καλύψετε, κ. Δήμαρχε;», ρώτησε ο Ανιτπρόεδρος του Συλλόγου, δίνοντας τη δεύτερη -και μεγαλύτερη-είδηση της ημέρας, αν όχι των τελευταίων μηνών στο Δήμο Δωρίδας.
«Αν διαπιστωθεί η πληρωμή ανταποδοτικών σε ιδιώτη μέσω ΣΑΤΑ από υπερκείμενα όργανα, θα έχετε όσοι ψηφίσετε τεράστιο πρόβλημα. Γιατί είναι παράνομο να καλύπτετε από άλλες πηγές τα ανταποδοτικά. Δεν μπορείτε εκ του νόμου να προχωρήσετε σε ανάθεση με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να τακτοποιήσετε τα οικονομικά σας σε αυτό τον τομέα και να καλύψετε το τεράστιο έλλειμμά σας. Πιθανότατα οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας να έχουν σοβαρά ζητήματα», κατέληξε.
 http://www.fokidanews.gr/wp-content/uploads/%CE%94%CE%97%CE%9C%CE%91%CE%A1%CE%A7%CE%95%CE%99%CE%9F-1.jpg
Την ένταση, αλλά και την επίθεση προς τη δημοτική Αρχή, κλιμάκωσε ο Γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γιάννης Τσούνης. «Πρέπει να προσέξει πολύ στο θέμα η δημοτική Αρχή. Αν γίνετε υποχείριο των ιδιωτών, τότε αύριο για τις ίδιες υπηρεσίες θα σας ζητάνε τα διπλά και τα τριπλά λεφτά. Θα αναγκαστείτε, κατά συνέπεια, να περάσετε τη θηλιά στο λαιμό των δημοτών σας. Πριν φτάσουμε στη σύγκρουση, εμείς είμαστε εδώ για να προσφέρουμε τη συνεργασία μας. Έχετε σοβαρότατη ευθύνη, κ. Δήμαρχε, που φτάσαμε ως εδώ! Η επιλογή του ιδιώτη δεν είναι αδυναμία σας, όπως ψευδώς ισχυρίζεστε, αλλά καθαρά πολιτική σας επιλογή. Γιατί, αν σας ενδιέφεραν οι δημότες σας, θα προγραμματίζατε έστω και μία πρόσληψη στην καθαριότητα το 2020. Δεν κάνετε, όμως, καμία!», στηλίτευσε τη δημοτική Αρχή και συνέχισε την τοποθέτησή του πιο επιθετικά σημειώνοντας:
«Εμείς δεσμευόμαστε ότι μπορούμε να πιέσουμε στο Υπουργείο Εσωτερικών για στελεχιακό δυναμικό στο δήμο σας, αν πραγματικά το επιθυμείτε. Εσείς δεν έχετε ούτε καν μελέτη, ούτε για τις 24.000 ούτε για τις 74.000. Σήμερα είμαστε καλόπιστοι. Γιατί αλλιώς θα συγκρουστούμε! Δε θα καταγγείλουμε μόνο την παρανομία της πληρωμής του ιδιώτη από τη ΣΑΤΑ, αλλά θα προσφύγουμε και στην Επιθεώρηση Εργασίας, γιατί και σε αυτό τον τομέα δεν τηρείτε τίποτα! Είστε παράνομοι από εδώ έως το φεγγάρι! Θα συγκρουστούμε, λοιπόν, και σας υποσχόμαστε πως η πρόθεσή σας δεν θα περάσει! Κι αν συγκρουστούμε, αυτό δε θα είναι καλό για τον τόπο σας», κατέληξε ο Γ. Τσούνης.
Τα «ντεσιμπέλ» ανέβηκαν περαιτέρω με την αρχή της τοποθέτησης του Αντιπροέδρου της ΑΔΕΔΥ, Στέφανου Σαββόπουλου. «Κοιτάξτε! Αν νομίζετε ότι κάνω σήμερα 700 χιλιόμετρα να πάω και να έρθω έτσι από βίτσιο, να ξέρετε ότι είστε πολύ γελασμένοι», τόνισε. Το γεγονός ότι ο χαρακτηρισμός «βιτσιόζος» θεωρήθηκε εσφαλμένα πως απευθυνόταν προς τους συμβούλους αλλά και το περιεχόμενο των τοποθετήσεων των συνδικαλιστών που μίλησαν πριν έβγαλαν τελείως εκτός εαυτού τον Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Βαρδουσίων Κώστα Παλασκώνη, ο οποίος επιτέθηκε με άπρεπο και πρωτόγνωρο τρόπο προς τον Σ. Σαββόπουλο, κάτι που ανάγκασε την Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Πέννυ Σπυροπούλου αφ ενός να τον αποβάλει πρόσκαιρα από την αίθουσα, αφ ετέρου να διακόψει τη συνεδρίαση επί δεκάλεπτο, προκειμένου να κατευναστούν τα πνεύματα.
Επαναρχίζοντας η συνεδρίαση ο Αντιπρόεδρος του κορυφαίου πανελλαδικά συνδικαλιστικού φορέα επανέλαβε κι εκείνος πως είναι παράνομη η χρηματοδότηση των ανταποδοτικών από τη ΣΑΤΑ, ενώ έψεξε κι εκείνος από την πλευρά του τη δημοτική Αρχή πως δεν έχει μελέτες για την ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη για τις 24.000 συν τις 74.000 που προγραμματίζει. «Εμείς δεν θα αιφνιδιάσουμε. Σας το λέμε από τώρα: Θα το πάμε μέχρι τέλους! Θα σας καταγγείλουμε! Να πάτε σε διάλογο με τους εργαζόμενους. Όχι στις πανάκριβες υπηρεσίες για τους δημότες!», κατέληξε.
Οι τοποθετήσεις της μειοψηφίας
«Το προσωπικό είναι επαρκές, όπως λένε οι εργαζόμενοι. Δεν στοιχειοθετείται κανένας λόγος για την ανάθεση σε ιδιώτη. Εμείς θα καταψηφίσουμε την εισήγηση της δημοτικής Αρχής», υπογράμμισε ο Τάσος Φλώρος. «Θα πρέπει να απαντήσει σε πολλά ο κ. Δήμαρχος. Επιφυλάσσομαι για τη στάση μας και ως παράταξη και ως επικεφαλής», ήταν η άποψη του Θάνου Ασημάκη.
 http://www.fokidanews.gr/wp-content/uploads/%CE%A6%CE%BB%CF%8E%CF%81%CE%BF%CF%82-2.jpg

«Δε φροντίσαμε να ανανεώσουμε τον εξοπλισμό μας. Είχα προτείνει και πέρσι να πάρουμε απορριμματοφόρο από την ενίσχυση των 200.000 ευρώ για τους ορεινούς δήμους. Δεν το πράξαμε», ανέφερε ο Γιάννης Λάγιος, για να προσθέσει: «Προεκλογικά ο κ. Καπεντζώνης περηφανευόταν ότι οργάνωσε υποδειγματικά την υπηρεσία καθαριότητας… Εδώ και ένα μήνα ο ανάδοχος, ο κ. Γεωργακόπουλος, βγαίνει και λέει στις καφετέριες στο Καστράκι ότι αυτός θα μεταφέρει τα σκουπίδια του Ευπαλίου. Μόνος του πήρε την απόφαση, κ. Δήμαρχε, χωρίς εμάς; Αυτό δεν μου αρέσει καθόλου, μα καθόλου»!
«Δεν είναι ταμπού η ιδιωτικοποίηση. Εγώ βλέπω ότι πρόθεση του δήμου είναι να λειτουργήσει πυροσβεστικά. Να προχωρήσουμε στην ανάθεση και βλέπουμε για τη συνέχεια, αλλά να διευκρινιστούν οι όροι της σύμβασης», τόνισε ο ανεξάρτητος σύμβουλος Δήμος Ταράτσας. Ερωτήσεις, χωρίς όμως αυτές να λάβουν απάντηση, έθεσε ο σύμβουλος της παράταξης Ασημάκη Μπάμπης Καλλιαμπέτσος: «Θα ήθελα να πληροφορηθώ τι χρονολογίας είναι και τι προβλήματα έχουν τα απορριμματοφόρα. Επίσης, ζητώ να με ενημερώσετε αν υπάρχουν παραστατικά δαπανών για τις συντηρήσεις τους και να μού τα εγχειρήσετε».
Η στάση της πλειοψηφίας
«Σέβομαι τα συνδικάτα, αλλά κι εκείνα πρέπει να σεβαστούν το προσωπικό. Στην καθαριότητα δεν έρχονται δίμηνες προσλήψεις, γιατί δεν τους συμφέρει, ενώ το κράτος δεν έχει δώσει το πράσινο φως για μόνιμες προσλήψεις. Κατά συνέπεια, επιβάλλεται να πάμε σε ανάθεση. Να πάμε σε αυτό το μοντέλο και να κερδίσουμε χρόνο μέχρι να οργανωθούμε σε αυτό τον τομέα», επεσήμανε ο Κώστας Παλασκώνης. «Σε εμένα οι απειλές των συνδικαλιστών δεν περνάνε. Πιλοτικά μόνο δίνουμε την ανάθεση σε ιδιώτη, ενώ είμαστε από τους φθηνότερους δήμους στην Ελλάδα στις χρεώσεις των ανταποδοτικών», είπε ο Παναγιώτης Ζέττος.
 http://www.fokidanews.gr/wp-content/uploads/%CE%A0%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%BA%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82.jpg
Η τοποθέτηση Καπεντζώνη
«Εδώ και δύο ώρες ακούω μύδρους και υπερβολές. Πού ήταν τα συνδικάτα και ο Σύλλογος εργαζομένων στους ΟΤΑ Ναυπακτίας και Δωρίδας πριν 10-15 χρόνια, όταν με πακτωλούς χρημάτων ο Δήμος έδινε την αποκομιδή σε ιδιώτες; Και μελέτες υπάρχουν και όλα. Αναγκαζόμαστε να πάμε σε ιδιώτη, γιατί έχουμε φτάσει στο απροχώρητο. Δεν μπορεί πια ο ΦοΔΣΑ να μας υποστηρίζει, όπως παλιά», ανέφερε αρχικά ο επικεφαλής της δημοτικής Αρχής.
«Δεν πήραμε απορριμματοφόρα, γιατί αναμένουμε πρόσκληση να πάρουμε τρία δωρεάν, ενώ περιμένουμε ενίσχυση και από το Φιλόδημο. Θα πάμε σε πόλεμο με τους συνδικαλιστές! Με τη νομιμότητα θα σας αντιμετωπίσουμε κι εμείς. Θα εξαντλήσουμε όλα τα όρια για να μην πάμε σε αυξήσεις τελών που θα επιβαρύνουν τους δημότες», κατέληξε ο Γιώργος Καπεντζώνης, χωρίς, ωστόσο, να αμφισβητήσει τη «μαύρη τρύπα» του μισού εκατομμυρίου ελλείμματος από τις ανταποδοτικές υπηρεσίες που υπάρχει στο ταμείο του δήμου, αλλά και χωρίς να κάνει κάποια νύξη για το πώς το ποσό αυτό θα καλυφθεί και από ποιον…


 02 Δεκεμβρίου 2019
 http://www.fokidanews.gr
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών