ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΜΠΟΥΓΑΣ : ΤΟ Τ.Ε.Ι ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ Όχι επειδή καταφέραμε να το κρατήσουμε, αλλά γιατί πέφτουν.

Αποτέλεσμα εικόνας για τ ε ι amfissas

Με το σχέδιο αναδιάταξης των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Παιδείας, επιχειρεί εσπευσμένα με γενικού χαρακτήρα αποφάσεις να συγχωνεύσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Λάρισας και Στερεάς Ελλάδας, χωρίς σχεδιασμό και με συνοπτικές διαδικασίες μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Το σχέδιο Γαβρόγλου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων την εξοντωτική για την Άμφισσα και τη Φωκίδα πρόβλεψη – ρύθμιση για κατάργηση του Τμήματος, που παρά τις διαχρονικές αντιξοότητες, εξακολουθεί να λειτουργεί στην Άμφισσα.
Ο Υπουργός για να ελέγξει και προλάβει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, δήλωσε πονηρά στην Εφημερίδα «Θεσσαλία» την 07η.Ιουλίου.2018 ότι σε καμία κοινωνία που δεν επιθυμεί αλλαγές με το Νέο Πανεπιστήμιο δεν θα τις επιβληθούν, τόνισε μάλιστα ότι μια πόλη, εφόσον κρίνει πως δεν μπορεί να αποχωριστεί το ΤΕΙ το οποίο λειτουργεί σε αυτή και είναι ευχαριστημένη, αυτό μπορεί να διατηρηθεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μετατραπεί σε Πανεπιστήμιο1.
Η δήλωση αυτή, αν και είναι απαράδεκτη για Υπουργό, που έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία και ευθύνη, συνιστά «πρόσκληση» προς πόλεις όπως η Άμφισσα (ή και μόνο προς την Άμφισσα και τη Φωκίδα) να αντιδράσουν στις άνωθεν αποφάσεις για κατάργηση των ΤΕΙ που λειτουργούν σ΄ αυτές.
Κι ενώ θα ανέμενε κανείς να σηκωθεί θύελλα διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων, δυστυχώς μέχρι σήμερα δίνουμε την εντύπωση ότι δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να εμποδίσουμε το σχέδιο της κυβέρνησης και ότι νομοτελειακώς περιμένουμε την κατάργησή του ΤΕΙ.
Πλην ολίγων και αποσπασματικών φωνών που ακούστηκαν δεν υπήρξε οργανωμένη αντίδραση και κινητοποίηση.
Ο βουλευτής, ο οποίος είχε την θεσμική ευθύνη και το κύρος να οργανώσει τον τρόπο αποτροπής κατάργησης του Τμήματος, για άλλη μια φορά ήταν απών. Ο κ. Κωστοπαναγιώτου, περιθωριοποιημένος με δική του ευθύνη πολιτικά και κοινοβουλευτικά, παραμένει παντελώς άσχετος και αδιάφορος για τα προβλήματα του νομού, αναλίσκεται σε αδιάφορους για τους πολίτες μικροκομματικούς ανταγωνισμούς με τους μετριότατους τοπικούς δελφίνους και τα μέλη της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ για τον έλεγχο των ρουσφετιών και περιμένει άβουλος και άφωνος να τελειώσει ο χρόνος του στην πολιτική κλεψύδρα.
Οι πολίτες της Φωκίδας, ακόμη και αυτοί που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζουν ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτούς. Καθολική είναι πλέον η πεποίθηση, όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο καλύτερα για το νομό.
Οι αντιδράσεις του Αντιπεριφερειάρχη και των Περιφερειακών Συμβούλων, αμβλύνθηκαν εξαιτίας του ότι, ακόμη κι αν δεν ενστερνίζονται, οφείλουν να συνταχθούν με τη θέση της Περιφέρειας για Ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος και την άποψη του Περιφερειάρχη, (την οποία προσωπικώς δεν κατανοώ) ότι δεν συνάδει η σθεναρή υποστήριξη διατήρησης του Τμήματος στην Άμφισσα με την πρότασή του για Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας.
Ο Δήμαρχος Δελφών, επιχείρησε εγκαίρως να υπερασπιστεί μεθοδικά και εμπεριστατωμένα τη συνέχιση λειτουργίας του Τμήματος, πλην όμως, λόγω των γνωστών συγκυριών ή (και) επειδή αυτοί προς τους οποίους απευθύνθηκε δεν ανταποκρίθηκαν, η φωνή του και οι προσπάθειές του, δεν φαίνεται μέχρι σήμερα να λαμβάνονται υπόψη από τους Ιθύνοντες.
Συμπέρασμα: Δεν επιδείξαμε τα αντανακλαστικά που επιδεικνύαμε κατά το παρελθόν, ούτε αποδείξαμε ότι μπορούμε συλλογικά, δυναμικά και οργανωμένα να διεκδικήσουμε.
Το θετικό είναι ότι το Τμήμα του ΤΕΙ θα παραμείνει και θα συνεχίσει -βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον- να λειτουργεί στην Άμφισσα. Αυτό θα συμβεί όχι επειδή καταφέραμε να το κρατήσουμε, αλλά επειδή πέφτει η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δίχως ευτυχώς να προλάβει να ολοκληρώσει τις καταστροφικές παρεμβάσεις της στην Παιδεία.
Το μήνυμα ωστόσο πρέπει να είναι σαφές. Αντί των συνεχών αιφνιδιασμών των εκάστοτε Κυβερνήσεων για επαπειλούμενη κατάργηση του Τ.Ε.Ι, των παθητικών αντιδράσεων και των ικεσιών για να παραμείνει το Τμήμα στην Άμφισσα, πρέπει στο μελλοντικό σχεδιασμό του χάρτη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να έχουμε έτοιμο σχέδιο αναβάθμισής του και διεκδίκησης νέου τμήματος, το οποίο θα αποτελεί την βάση των διεκδικήσεών μας.
Αυτό προϋποθέτει σοβαρότητα, σύμπνοια και συνεργασία όλων ανεξαιρέτως των τοπικών φορέων.
Σε αυτή την κατεύθυνση ο ρόλος των αυτοδιοικητικών και ιδίως του επόμενου βουλευτή θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΜΠΟΥΓΑΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
1 .βλ. το φύλλο της Εφημερίδας «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» της 07ης.07.2018 (σελ.9).
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

1 σχόλια:

Click here for σχόλια
Ex.Amaxis
admin
5 Αυγούστου 2018 στις 12:27 π.μ. ×

Ο πρώην βουλευτής είναι λίγο νυχτωμένος ή μου φαίνεται; Πέρα από το ότι η κυβέρνηση ούτε πέφτει ούτε αλλάζει τον σχεδιασμό της, ας μην κρύβει την αλήθεια που είναι ότι ΚΑΝΕΝΑ ίδρυμα δεν δέχτηκε να δημιουργήσει πανεπ. τμήμα στην Άμφισσα. ΚΑΝΕΝΑ! Ούτε καν η πρόταση "Πανούση" για το Πανεπ. Στερεάς δεν αναφέρει την Άμφισσα ως έδρα τμήματος. Ας μην μυξοκλαίγεται ως χήρα επί κλίνης λοιπόν.

CongratsEx.Amaxis
Reply
avatar

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών