Που πήγαν τα λεφτά;

 η εικόνα προφίλ του Antonis Vgontzas
Είναι συγκλονιστική η καταγγελία που καταχώρησε ο Guardian. Η πιο έγκυρη, σήμερα, αγγλική εφημερίδα που έχει σαφέστατα προοδευτικό προσανατολισμό. Τα εβδομήντα από τα εκατό δολάρια, που απευθύνονταν για κάθε πρόσφυγα, είναι άγνωστο που πήγαν! Η καταγγελία είναι τεκμηριωμένη. Αποτελεί το προϊόν και συμπέρασμα ερευνών των αρμοδίων διεθνών αρχών.

Μας έχουν δοθεί 803 εκατομμύρια δολάρια. Για να καλυφθούν ανάγκες των 1.030.000 ανθρώπων, που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από το 2015. Το κόστος για κάθε δικαιούχο πρόσφυγα – μετανάστη θα ήταν 780 δολάρια. Στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο των συνόρων στις 9 Μαρτίου 2016 το κόστος για κάθε δικαιούχο πρόσφυγα – μετανάστη ανέρχεται σε 14.088 δολάρια. Η πιο ακριβή ανθρωπιστική βοήθεια, που έχει δοθεί ποτέ!
Πέρα από την προβληματική διαχείριση της πιο πάνω χρηματοδότησης μερικές δομές λειτουργούν κάτω από προβληματικές συνθήκες. Ή και καθόλου. Ένα παράδειγμα είναι εντυπωσιακό. Το κέντρο υποδοχής «Απάνεμο» στη Λέσβο. Χρηματοδοτήθηκε από ιδιωτικά κεφάλαια. Στήθηκε από τον Ερυθρό Σταυρό. Κόστισε ένα εκατομμύριο δολάρια. Και μέχρι σήμερα δεν λειτούργησε ποτέ.
Δεν είναι μόνος του ο Guardian, που μας προσάπτει αδικαιολόγητες σπατάλες και ανικανότητα. Είναι πολλοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που μας εγκαλούν ότι εμείς παραβιάζουμε τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Διατυπώνουν βαριές υπόνοιες για την βρώμικη διαχείριση που μας χορηγούν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Μας μέμφονται και για ανικανότητα. Καθυστερούμε σε όλες τις φάσεις. Μας το λέγουν με δυνατές και ισχυρές λέξεις και μηνύματα.
Και ‘μεις ψελλίζουμε. Ανόητες κουβέντες με τρύπια νοήματα. Ξοδευόμαστε σε αλληλοκατηγορίες. Και διατυπώνουμε λάθος μηνύματα. Επικαλούμαστε την ανθρωπιστική αλληλεγγύη. Χωρίς πρακτικά αποτελέσματα από τη μεριά μας. Και ισχυριζόμαστε ότι μόνο εμείς έχουμε ανθρωπιστικά αισθήματα. Κάποιοι από μας τα επιδεικνύουμε. Άλλοι, με ειλικρίνεια. Και πολύ περισσότεροι, από υποκρισία και κομματικό πατριωτισμό.
Τι αποδεικνύουν όλα αυτά;
Το πρώτο και κυριότερο. Κανένας πολιτικός χώρος δεν έχει ηθικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων πολιτικών χώρων, που ανήκουν στο συνταγματικό δημοκρατικό τόξο. Να προσθέσω και τα άλλα σκάνδαλα των ημερών; Η καταγραφή τους δεν έχει τέλος.
Το δεύτερο και σημαντικό. Η αλαζονεία πάει μαζί και με άλλα ελαττώματα. Ιδίως, με την έλλειψη γνώσης. Και την ολοφάνερη και προκλητική ανικανότητα.
Νέα Κρήτη, Άποψη, Παρασκευή, 10.03.2017


Antonis Vgontzas
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών