Ωρα μηδέν στις διαπραγματεύσεις, λόγω της σκληρής γραμμής του ΔΝΤ-Αγεφύρωτες διαφορές κυβέρνησης-θεσμών

 
Με τεράστιες και αγεφύρωτες προς το παρόν διαφορές, συνεχίζονται σήμερα οι συζητήσεις κυβέρνησης-Θεσμών. Είναι τόσο σκληρές και ανελαστικές όμως οι θέσεις του ΔΝΤ(με την αμήχανη και ένοχη σιωπή των Ευρωπαίων), στα ζητήματα των περικοπών και των εργασιακών, ώστε αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, δεν φαίνεται στο άμεσο μέλλον δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία.

Σήμερα αναμένεται η εκτίμηση των τεχνικών κλιμακίων για τα οικονομικά δεδομένα σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό την περίοδο 2018-2020, για το οποίο το ΔΝΤ έχει άλλες εκτιμήσεις από αυτές της Κομισιόν.
Η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, δείχνει στις συζητήσεις να επιλέγει ένα δικό της τρόπο ερμηνείας της κατ΄αρχήν συμφωνίας στο Eurogroup, σχετικά με ουδέτερο δημοσιονομικό των μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, πέραν των μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ που ζήτησε με το καλημέρα, απαιτεί μείωση αφορολόγητου κάτω από τις 6.000 ευρώ αλλά και ξαφνικό «θάνατο» των παλαιών συντάξεων, με άμεση κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», το 2019.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την ελληνική οικονομία και την υπεραπόδοση των στόχων,  η εκτίμηση για μέτρα 2% του ΑΕΠ θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω.
Παράλληλα η κ. Βελκουλέσκου, επιμένει σε ακραία γραμμή στα εργασιακά. Δεν αναγνωρίζει την έννοια «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στα εργασιακά», δεν κατανοεί την σημασία της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων σε επαγγελματικό επίπεδο και ζητά  επέκταση των ομαδικών απολύσεων.
Το δυστύχημα για την Ελλάδα, είναι ότι παρά τα καλά λόγια, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι της τρόικας, δεν παίρνουν θέση κι αφήνουν την Βελκουλέσκου να κάνει το σκληρό παιγνίδι, χωρίς να διαφωνούν μαζί της. Η σιωπή τους είναι πλέον ένοχη, καθώς δείχνει ανοχή στην ακραία προσέγγιση του Ταμείου, η οποία δυναμιτίζει την προσπάθεια ενός έντιμου και δίκαιου συμβιβασμού.

 http://www.presspublica.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών