Η αύξηση παραγωγής έγινε ( ; ) αλλά το κούρεμα καταθέσεων έρχεται…

 
Και ενώ εμεiς ασχολούμαστε με τα του κλάδου μας και πολλοί είναι αυτοί που βγήκαν να πανηγυρίσουν για την απρόσμενη αύξηση της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων τα δημοσιεύματα δίνουν και παίρνουν για ένα ενδεχόμενο κούρεμα των καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών.
Εχθές η Moody’s προειδοποίησε σε έκθεσή της πως η καθυστέρηση συμφωνίας για την δεύτερη
αξιολόγηση θα φέρει σε δύσκολη θέση τις τράπεζες, επισημαίνοντας ότι βάζει σε κίνδυνο τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους αλλά και την επίτευξη του στόχου για μείωση των NPEs κατά περίπου 40% έως το τέλος του 2019.
Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης έχει ως επίκεντρο τη διαφωνία της Ελλάδας να νομοθετήσει δημοσιονομικά μέτρα για μετά τον Αύγουστο του 2018. Αυτό, όπως προειδοποιεί ο οίκος, αυξάνει τον κίνδυνο γύρω από τα στρατηγικά σχέδια των τραπεζών αφού η χτυπημένη από την κρίση οικονομία πιθανότατα να επηρεαστεί αρνητικά από μια πιθανή αναστολή νέων επενδύσεων και της σύσφιξης της ρευστότητας στην αγορά.
Στην εν λόγω έκθεση αναφέρεται ξεκάθαρα πως περαιτέρω καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση δημιουργούν τον κίνδυνο οι τράπεζες να μην είναι σε θέση να εφαρμόσουν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης, σενάριο το οποίο θα έβαζε τις τράπεζες σε περισσότερο ευάλωτη θέση εν όψει και του νέου γύρου stress tests της ΕΚΤ το 2018, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για πιστωτές και καταθέτες.
Είναι προφανές και ξεκάθαρο πως ένα ακόμη και βελούδινο κούρεμα καταθέσεων θα δημιουργούσε μεταξύ των άλλων και μία ραγδαία πτώση στην ζήτηση πολλών ασφαλιστικών-επενδυτικών προγραμμάτων οδηγώντας σε μεγάλη μείωση της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων.
Ας μην ξεχνάμε ότι η αύξηση της παραγωγής που προαναφέραμε επήλθε στα ήδη μειωμένα νούμερα του 2015 – της χρονιάς των capital controls – της χρονιάς που «πάγωσε» την Ελληνική οικονομία.
Αν ανατρέξουμε στα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΑΕΕ το σύνολο της παραγωγής ασφαλίστρων το 2009 είχε ανέλθει στα 5,3 δις, δηλαδή ποσοστό 2.3% του ΑΕΠ. Το 2015 η ασφαλιστική παραγωγή είχε κλείσει στα 3,7 δις και αποτελούσε το 2,12% του ΑΕΠ της χώρας. Για το 2016 , εάν συνυπολογίσουμε την αύξηση της παραγωγής στο 4.5% (το αισιόδοξο σενάριο…) τότε αναφερόμαστε σε συνολική παραγωγή του κλάδου της τάξεως των 3,9 δις περίπου.
Ο κλάδος μέσα σε μια επταετία (2009 – 2016) έχει χάσει 1,4 δις σε ασφάλιστρα, δηλαδή έχει χαθεί το 26% της παραγωγής του 2009. Αναρωτιέμαι… γιατί πανηγυρίζουμε ;
Μήπως θα έπρεπε να προβληματιζόμαστε σοβαρά για το μέλλον;

 http://www.insuranceforum.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών