ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Κάτι συμβαίνει στη Δικαιοσύνη…

 η εικόνα προφίλ του Antonis Vgontzas
Οι τελευταίες αποφάσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης έχουν διασώσει το κύρος της Δικαιοσύνης. Παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης και όλων όσοι έχουν συστρατευθεί μαζί της. Κραυγαλέα εξαίρεση σ’ αυτή τη σειρά των τιμητικών, για την ίδια τη Δικαιοσύνη, αποφάσεων αποτελεί η απόφαση ενός Προέδρου Πρωτοδικών, ο οποίος δικαίωσε τις Τράπεζες και όχι τους εργαζόμενους σε ιστορικές εφημερίδες και άλλα συναφή μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι χθεσινές Διοικητικές Ολομέλειες των Αεροπαγιτών και των Εισαγγελέων του Αρείου Πάγου έδειξαν τη σημασία, το εύρος και τις επιπτώσεις των συλλογικών αποφάσεων πολυμελών οργάνων. Σαράντα Αεροπαγίτες έναντι είκοσι πέντε συντάχθηκαν με την άποψη, ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την παράταση του ορίου ηλικίας. Και, επιπλέον, ότι δεν υπάρχει και τέτοια ανάγκη. Η αντίστοιχη Ολομέλεια των Εισαγγελέων ομόφωνα αποφάσισε, πως είναι ουσιαστικές περιττές τέτοιες συζητήσεις, τέτοιες ώρες.
Πώς ξεκίνησε αυτή η ιστορία; Να το θυμίσουμε. Πριν από κάποιους μήνες και παραμονές των κρίσιμων Διασκέψεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του «Νόμου Παππά», ο Πρωθυπουργός κάλεσε τις ηγεσίες των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, με πρόσχημα το ειδικό μισθολόγιο των ανωτέρων και ανωτάτων δικαστών. Κατά την έξοδό τους, ορισμένοι εξ αυτών προέβησαν σε δηλώσεις. Η κυρία Βασιλική Θάνου επέλεξε να δηλώσει εξετάζεται η αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 67 συμπληρωμένα στα 70 ή και 72 συμπληρωμένα. Προφανώς αυτό θα είχε ως συνέπεια και την παράταση της θητείας της, ως Προέδρου του Αρείου Πάγου.
Ξεσηκώθηκαν οι πάντες. Όλες οι ενώσεις δικαστών. Όλος ο νομικός κόσμος. Η διάταξη του Συντάγματος, που προβλέπει το 67 έτος της ηλικίας, ως ανώτατου ορίου παραμονής των ανωτάτων δικαστών στην υπηρεσία, είναι πεντακάθαρη. Αρκεί απλή γραμματική ερμηνεία.
Η κυρία Βασιλική Θάνου δεν μεταπείστηκε παρά τις εύλογες υποδείξεις που τις απεστάλησαν. Ματαίωσε τη μία διοικητική ολομέλεια του Αρείου Πάγου, για να αποφανθούν οι ανώτατοι δικαστές, για τη συνταγματικότητα ή μη της πρότασής της. Την ξαναπροσδιόρισε, όμως. Η χθεσινή έντονη αντίδραση, κατά την συζήτηση της πρότασής της, από τη μεγάλη πλειοψηφία των ανωτάτων δικαστών, την οδήγησε σε αναδίπλωση. Αντικατέστησε την «ηρακλειώτισα» εισηγήτρια Αντιπρόεδρο Αρείου Πάγου Ειρήνη Κιουρτσόγλου, που προφανώς δεν ήθελε να συμπορευθεί μαζί της, με τον εαυτό της. Και στο τέλος παραιτήθηκε και από την αρχική της πρόταση.
Κάτι συμβαίνει στη Δικαιοσύνη, που δεν έχουμε συλλάβει.

Νέα Κρήτη, Άποψη, Πέμπτη, 09.02.2017

Antonis Vgontzas
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών