Σταθμός στην ιστορία του ελληνικού χρέους είναι το 1964

 
της Καλής Σφέτσου
Το ελληνικό κράτος δανειζόταν ανέκαθεν, για να αποπληρώνει παλαιότερα επαχθέστερα δάνεια. Σταθμός στην ιστορία του ελληνικού χρέους είναι το 1964.
Η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου με υπουργό οικονομικών τον Μητσοτάκη προχωρά σε αποικιοκρατική ρύθμιση των προπολεμικών χρεών.
Γράφει ο Δημήτρης Καζάκης : " Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα αναγνώριζε και όφειλε να αποπληρώσει προπολεμικά δάνεια από το 1881 σε τουλάχιστον διπλάσια από την τρέχουσα αξία τους. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι είχαν μεσολαβήσει 2 επίσημες πτωχεύσεις της χώρας (το 1893 και το 1932) και 2 παγκόσμιοι πόλεμοι που την είχαν κυριολεκτικά ισοπεδώσει. Το ύψος αυτών των υποχρεώσεων αντιστοιχεί σε σημερινές τιμές γύρω στα 100 δις ευρώ. Δηλαδή σχεδόν το 1/3 του σημερινού δημόσιου χρέους. Αυτές αποτέλεσαν την βάση της δυναμικής του σημερινού χρέους που είναι πλέον αδύνατο να αποπληρωθεί. "

Σύσσωμη η αριστερά τότε καθώς και οι καθηγητές Άγγελος ...

Αγγελόπουλος, Ξενοφών Ζολώτας, Δημήτριος Καλιτσουνάκης υποστήριζαν πως η Ελλάδα δεν έπρεπε να πληρώσει τα χρέη αυτά με το σκεπτικό πως υπήρχαν πολεμικά χρέη (κατοχικό δάνειο) και αποζημιώσεις προς την χώρα.


Η λήξη αποπληρωμής των χρεών αυτών ήταν το 2009.
ΠΗΓΗ: kali sfetsou
 http://teleytaiaexodos.blogspot.gr/
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών