Κυβέρνηση: Ο λαός ενέκρινε τη φορολογική μας πολιτική

 Κυβέρνηση: Ο λαός ενέκρινε τη φορολογική μας πολιτική
Του Γιάννη  Σιδέρη
Όσο περισσότερο στριμώχνεται στην γωνία η κυβέρνηση και ετοιμάζεται να υποκύψει στο μοιραίο -στη θέληση των δανειστών- τόσο επιτίθεται και βρυχάται, για να φιλοτεχνήσει ένα προσωπείο αντίστασης και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Δεν είναι πρώτη φορά. Κάθε φορά  ζούμε το ίδιο πρελούδιο της «σκληρής αντίστασης».
Αυτό έγινε και με το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους -γιατί δεν είμαστε αποικία, απλώς μετά στέλνουμε επιστολές συγνώμης- αλλά δεν φτάνει. Έτσι τις τελευταίες ημέρες, έχει ενταθεί η επιθετικότητα κατά της Ν.Δ. και «ξώφαλτσα» κατά του Ποταμιού.
Επιθετικότητα που ξεφεύγει από τη συνήθη αντιπαράθεση, προσλαμβάνει προεκλογικούς πολεμικούς τόνους, σε χρόνο που δεν πάμε σε εκλογές, και ενώ μπροστά μας έχουμε το Euro Working Group για να μας ξεπαγώσει τα βραχυπρόθεσμα, που στην ουσία η κυβέρνηση πάγωσε, την  σύνοδο της  Γενεύης, όπου ενδεχομένως να γραφτεί ιστορία ( και για την οποία η κυβέρνηση επιζητά την συναίνεση της αντιπολίτευσης!), καθώς και το Eurogroup που θα κρίνει τα της αξιολόγησης. Όλα σε 20 μέρες!
Ο λαός ενέκρινε τη φορολογία του!
Στην ανακοίνωση, πέραν του σκληρού ύφους, η κυβέρνηση αντιστρέφει αίτια και αιτιατά. Π.χ.  Καλύπτεται για την φορολογική της πολιτική, πίσω από τον λαό, αφού  όπως λέει, αυτή «κρίθηκε στις εκλογές του 2015». Δηλαδή ο λαός ενέκρινε την σκληρή  φορολογία του! (βέβαια αμφιβάλουμε αν ο λαός πέραν της «περήφανης διαπραγμάτευσης», τον Σεπτέμβρη του 15, πήρε πρέφα και ενέκρινε αυτή τη φορολογική πολιτική, αλλά δεν τον εκπροσωπούμε και ως εκ τούτου δεν μας πέφτει λόγος!).
Άλλο παράδειγμα αντιστροφής των αιτιών: Καταγγέλλει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ότι είχαν δεσμεύσει τη χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα με μέσο όρο  4% ως το 2030. Με τη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση τα απέτρεψε. Δεν λέει  όμως ότι με την αποτυχία της οικονομικής της πολιτικής, τέτοια πλεονάσματα ήταν πλέον άπιαστο όνειρο, και οι δανειστές, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενοι, έριξαν τον πήχη, για να τον προσαρμόσουν στην πραγματικότητα.
Εν τέλει, αν τώρα, ενώπιον τέτοιων θεμελιακών προβλημάτων, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τόσο επιθετική γλώσσα,  κατανοεί κανείς ότι προϊόντος του χρόνου, η αντιπαράθεση θα αγγίξει κόκκινο, και θα ζήσουμε σκληρές καταστάσεις.
Γιατί όχι; Στην Ελλάδα όποιος φωνάζει περισσότερο, όσο άδικο και να έχει… δεδικαίωται. 
Φυσικά ο λαός έχει ασπίδα προστασίας, να επιδείξει αδιαφορία  απέναντι στον επιθετικό και διχαστικό λόγο , απ όπου κι αν προέρχεται.
Αλλά τότε πως θα εκπληρωθεί η ανάγκη του να φταίνε πάντα οι άλλοι;
Ξεπροβάλει η δραχμή στην κοινωνία
Παράλληλα, και κυρίως με την πολιτική κουλτούρα που εμπέδωσε η κυβέρνηση στον κόσμο (και ο οποίος τη δέχτηκε ευχαρίστως, γιατί του άρεσε να φταίνε μόνο οι άλλοι), δημοσκόπηση της ALCO για το περιοδικό ΖΕRO,  δείχνει αλλαγή στάσης της ελληνικής κοινωνίας, απέναντι στο ευρώ. Στην ερώτηση για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη πριν από 15 χρόνια, απάντησαν πως ήταν λανθασμένη απόφαση σε ποσοστό 58% και σωστή το 38%, ενώ το 41% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως η Ευρωζώνη δεν θα συνεχίσει να υφίσταται και το 40% πως θα συνεχίσει.
Σωστά θα μπορούσαν να ήταν αυτά ως διαπιστώσεις και προβληματισμοί, αλλά δεν είναι… ακαδημαϊκές διαπιστώσεις. Είναι βίωμα που προέρχεται από την στενότητα της οικονομικής ζωής, και δημιουργούν πολιτική στάση. Ήδη στα social media προπαγανδίζεται, από αυθόρμητους ή όχι, κήρυκες, η επιστροφή στο «εθνικό νόμισμα» - και δεν θέλει πολύ να δημιουργηθεί κοινωνικό κίνημα…
Φυσικά και όσοι -εξ ημών- ήμασταν υπέρ της επιστροφής το 2010, επειδή τότε υπήρχε λίπος και θα αντέχαμε ως χώρα, προκειμένου να αναδιαταχθεί η παραγωγική μας βάση, διαπιστώνουμε ότι εκείνο που κυριαρχεί πλέον, δεν είναι καν τα πολιτικά επιχειρήματα του 2010, αλλά ο πόθος (επενδεδυμένος με τη φαντασίωση), μιας πιο εύκολης ζωής.
Το εντυπωσιακό είναι ότι από τους όψιμα επιρρέποντες προς το «εθνικό νόμισμα», δεν γίνονται δεκτά τα αυτονόητα επιχειρήματα, πως σε μια χώρα που δεν παράγει τίποτα, η περαιτέρω υποτίμηση θα είναι νομοτέλεια, και ο λαός θα βρεθεί σε ακόμη δυσχερέστερη θέση.
Η κυρίαρχη απάντηση σε αυτό, είναι  γνωστή από τα τέλη του 2014 - αρχές 2015:  «Σιγά, και τι χειρότερα θα πάθουμε;»
Έλα ντε!

 http://www.liberal.gr
 Πέμπτη 05 Ιανουαρίου 2017, 08:39
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών